Kezdetét vette a tavaszi bébibumm a Debreceni Állatkertben: jávorantilop született!

Az idei év is eseménydúsnak ígérkezik az ország legnagyobb jávorantilop-csordájában, ahol rögtön a tavasz első napján, március 1-jén egészséges bikaborjú jött világra mintegy 9 hónap vemhesség után.

Bár még jó ideig anyja gondoskodását élvezi majd, az apróság már kíváncsian ismerkedik környezetével és tavaly született pajtásaival az Afrika panorámakifutóban, ahol az újranyitást követően a látogatók is megtekinthetik az immár nyolctagú csapatot.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

A jávorantilop hazánkban igazi állatkerti ritkaságnak számít, hiszen csak Győrben és Debrecenben látható – utóbbi intézményben viszont évről évre új utódokkal is találkozhatunk. Az Afrika déli és keleti szavannáin őshonos jávorantilop (Taurotragus oryx) a második legnagyobb ma élő antilopfaj.

Egy kifejlett bika akár a 180 cm-es marmagasságot és az egytonnás testtömeget is elérheti. Méreténél nem kevésbé impozánsak a homokszínű vagy vöröses szőrzetén húzódó függőleges fehér csíkok és többszörösen csavart, egyenes szarva, ami gyakran meghaladja a félméteres hosszt.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

A fajt főként az élőhelyvesztés és a húsáért, bőréért és trófeájáért való orvvadászat veszélyezteti, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN)

fenyegetett fajokat tartalmazó

Vörös Listáján.


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)