Könyvek karácsonyra az óvodásoknak

Az idén megjelent, ovisoknak szóló Pagony könyvek között szép számmal találunk olyan köteteket, amelyek biztosan örömet szereznek a család óvodás tagjainak.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka kistestvére

Babarókát nem rendítette meg különösebben, hogy hamarosan kistestvére lesz. Csak Mamaróka lett egyre szélesebb, és nem ivott kávét reggelente. Amikor azonban kiderült, hogy elköltöznek, Babaróka halálra rémült. Így kezdődik az immár negyedik Babaróka kötet, ami megint ismerős helyzetekkel foglalkozik: költözés, új ház, új környék, új szomszédok – és még a szeretett Kölyökőrzőtől is meg kell válni! Aztán megszületik Apróka – a szülők fáradtabbak, türelmetlenebbek, nem jut annyi idejük a nagy és okos Babarókára, mint előtte.

Végül persze minden a helyére kerül, hiszen, ahogy azt Kiss Judit Ágnestől megszokhattuk, minden problémához kedvességgel, megértéssel, türelemmel közelít. A Babaróka kistestvére igazi összebújós, családi mesekönyv, amelyben nem egy elérhetetlenül tökéletes és harmonikus család életének hamis képét mutatják be. Felszabadító mesék ezek, amikben senki sem hibátlan és tévedhetetlen, mégis megkérdőjelezhetetlen a köztük lévő szeretet.

3 és 6 éves kor között ajánlott!


Heike Vogel: Miért nem a tengerben élnek a tengerimalacok?

Folytatódik a hiánypótló mesés ismeretterjesztő sorozat, a Történetek kíváncsi gyerekeknek. Miért nem esnek le a csillagok az égről, és miért van annyi homok a sivatagban? Miért nem a tengerben élnek a tengerimalacok? Újabb izgalmas kérdések, újabb mesés válaszok kerülnek elő a könyvben. Ezekből a valószerű és természetes történetekből a gyerekek is könnyen érthetően tudhatnak meg újabb izgalmas tényeket a világról.

3 és 6 éves kor között ajánlott!


Anne Ameling: 3-5-8 perces mesék a barátságról

A népszerű 3-5-8 perces mesék sorozat új kötete igazi aduász: a barátság mindenkit foglalkoztat, a legkisebbek életének is meghatározó része. Ebben a könyvben csupa olyan mesét olvashatunk, amikben barátságokról van szó: akad veszekedős-kibékülős nyomozás, félős kislány a játszótéren, aki senkit sem mer megszólítani és egy néni, aki folyton egyedül üldögél egy padon – egészen addig, amíg szóba nem elegyedik egy kisfiúval, és ki nem derül róla, hogy remek játszópajtás. De felbukkan benne a féltékenység is, amire szintén találhatunk megoldást a könyvben; egy szóval a barátság minden aspektusát körüljárjuk, ellenállhatatlanul mesés, kedves köntösben.

4 és 8 éves kor között ajánlott!


Igaz Dóra: Ádám és a dzsúdó

Ádámnak nem megy könnyen az iskola. Nagyon jó tanuló, mindig minden házija készen van, mégis szinte mindennaposak a beírások az ellenőrzőjében. Futkározik a folyosón, belebeszél a matekóra közepébe, nem tud nyugton ülni. Pedig matekból jó, és a helyesírással sincs gondja, de folyton rá kell szólni. Pedig ő nem rosszalkodik, csak hát olyan nehéz sokáig egy helyben ülni! Amikor aztán egy dzsúdóedző elmeséli az osztálynak, hogy nála sokat kell futni, ugrálni, küzdeni, és akinek sikerül eldobnia a másikat, annak szidás helyett dicséret jár, Ádám rögtön tudja, hogy ezt ki kell próbálnia! Ki tudja, talán a sok mozgás mellett a padban is könnyebb lesz nyugton maradni. És az edzések nem várt hatással vannak Ádám életére...

4 és 8 éves kor között ajánlott!


Dániel András: A kuflik és az elveszett folt

Világszenzáció! A kuflitörténelemben először egyetlen izgalmas egybefüggő történet két részben, egyetlen kuflikötetben! Továbbá soha nem látott lények megismételhetetlen vendégszereplése az elhagyatott réten! A sztori szerint Zödön egy tavaszi reggelen épp lehajol a kedvenc virágáért, amikor egyszer csak reccs, kiszakad a nadrágja! Most mi lesz? A kuflik azonnal törni kezdik a fejüket a megoldáson. Természetesen rengeteg ötletük van, de valahogy egyik sem az igazi, és a nagy próbálkozásban egyszer csak Zödön szeretett rózsaszín foltja is eltűnik…

2 és 5 éves kor között ajánlott!


Harcos Bálint: A halandzsarablók

Harcos Bálint mesekönyvei telis-tele vannak olyan figurákkal, akik kicsit kilógnak a sorból, szeretnek álmodozni és nagyon szeretnivalóak. Ennek a kötetnek minden egyes meséje egy-egy varázslatos kis univerzumot villant fel, ahol szívesen időznénk hosszabban is akár, de az biztos, hogy jó ideig velünk marad az összes bolondos, kedves karakter. Kezdve az oroszlánok sörényének nyírására specializálódott sörényfodrásztól egészen Gibrász Fickándorig, a hírneves nyomozóig, aki kizárólag képtelenségeket nyomozott ki, ezért elveszítette az állását.

3 és 6 éves kor között ajánlott!

Vadadi Adrienn: Dani biciklizni tanul

Dani mindenkivel jóban van. Ákossal tornyot szokott építeni, Majával hintáznak, Petivel rendőröset játszanak. És ha valami nem megy elsőre, Dani akkor sem adja fel. Kitartóan hajtja a pedálos biciklit is, míg el nem indul vele. Vadadi Adrienn meséi a legkisebbek mindennapjairól szólnak kedvesen, megértően. A meséket Pásztohy Panka rajzai keltik életre. A kötetnek minden ovis polcán ott a helye!


2 és 5 éves kor között ajánlott!


Dániel András: Nincs itt semmi látnivaló!

Késő van, anya leoltotta a lámpát, aludni kéne. Na persze, könnyű azt mondani! A szoba sötétje tele van mindenféle fura dologgal, nem lehet nem észrevenni őket! Elég a falat bámulni: máris olyan, mintha egy árnyékmozi nézői lennénk! De ha lehunyjuk a szemünket, akkor sem egyszerűbb a helyzet! Hiszen a fejünk is tele van egy csomó mindennel – emlékekkel, képekkel, gondolatokkal… Hogy lesz ebből elalvás?! A válasz kiderül Dániel András korábbiaknál is formabontóbb képeskönyvéből, amelyben a szerző álom és ébrenlét határán vezeti olvasóját a villanykapcsoló kattanó hangjától egészen…

5 és 9 éves kor között ajánlott!


Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

Az alkotással járó tevékenységeket gyakran körüllengi a misztikus tévhit, mely szerint a különböző művészeti ágakat csak azok a szerencsések gyakorolhatják, akiket tehetséggel áldott meg a sors. Szerencsére Agócs Írisz Rajzolj egy krumplit! című foglalkoztatókönyve gyorsan és sikerrel oszlatja el ezt a tévhitet. Megmutatja, hogy a rajzolás valójában egy boldog és örömteli időtöltés, amit bárki kipróbálhat – méghozzá sikerrel!

4 és 99 éves kor között ajánlott!


(via Pagony)