Könyvfesztiváli újdonságok a Pagonytól

A Pagony kiadó számtalan újdonsággal jelentkezik a szeptember 29. és október 2. között megrendezésre kerülő Könyvfesztiválra, így kicsiktől kezdve a kamaszokig mindenki talál magának friss olvasnivalót.

3-5-8 perces ovis mesék - A legjobb magyar szerzőktől (Baranyai (b) András rajzaival)

A népszerű 3-5-8 perces mesék-sorozat legújabb kötetében a legjobb kortárs magyar szerzők legújabb meséi ezúttal az óvoda körül forognak. A kötetben többek között olyan nagy nevekkel találkozhat az olvasó, mint Dániel András, Kiss Judit Ágnes vagy Vadadi Adrienn. Ezekkel a történetekkel és Baranyai (b) András vidám illusztrációival együtt élmény lesz a kiscsoportba lépés, a középsős kalandok és az iskolára készülés is.

Juhú, megyünk az óvodába! Előfordult már veled, hogy megették az ovidat? Van a csoportodnak varázssapkája? No és olyan volt-e már, hogy apukád ment be helyetted az oviba egy egész napra? Választhattok a mesék közül, ha későn kerültök ágyba, 3 perceset, ha kicsit több időtök van, 5 vagy 8 perceset – ha rengeteg, akkor meg mindet egymás után!

Itt bele is tudtok olvasni a kötetbe!

3-6 éveseknek

 

Vadadi Adrienn: Barkamesék - Az erdei születésnap (Monszport Vivien rajzaival)

Mesés sorozat indul Vadadi Adrienn legújabb történeteiből az ovis korosztálynak, melynek meséi az egyszerű gyerekkor és a természet megnyugtató világába kalauzolnak. A címszereplő barkák apró lények, akik az erdő sűrűjében laknak odúkban, bokrok alatt, fű között. Tavasszal pottyantak ki a barka pihe-puha terméséből: elsőként, Pipi és Patyi, az ikrek gördültek ki a barkából, ők a főszereplői a most megjelent első kötetnek. Pipi, a kislány egyszerre gondoskodó és érzékeny, akár egy anyukát játszó
kisgyerek. Patyi, pedig rátermett, segítőkész kisfiú, aki ugyan nagyon szereti a hasát, de emellett kreatív megoldásai is vannak a váratlan problémákra. Az ikrek után megérkezik Bobba, Szilka és Cece, a barátaik. Szeretnek hintázni, mogyorót ropogtatni és szamócát enni, és persze rögtön jó barátságba keverednek az erdő lakóival. Ha pedig egyikük bajba jutna, a másik rögtön a segítségére siet! A kötet ötödik meséjében megünneplik közös születésnapjukat, hiszen mindannyian ugyanazon a napon bújtak ki a barkákból.

A Barkák varázslatos, erdei világában az apró konfliktusok mindig megoldódnak, az élet pedig
lassú, békés, természetközeli és egyszerű. Vadai Adrienn új meséiben megjelenő gyerekeken keresztül az ovisok magukra ismerhetnek, emellett a Barkamesék hívogató világa rengeteg apró felfedeznivalót is tartogat számukra Monszport Vivien gyönyörű rajzaival.

3-6 éveseknek

 

Agócs Írisz: Tekla madarai - Mici megmenti a világot-sorozat (a szerző rajzaival)

Agócs Írisz legújabb mesekönyve, a Mici megmenti a világot-sorozat második kötete a környezetvételemről szól, melyben a vagány Mici ismét elhatározza, hogy megmenti a világot! Az első kötetben a kislány Márkó bácsi segítségével elmesélte, hogy miért jó, ha a kertünkben sokféle növény nő, a második könyvben pedig a madarakról tanul sokat Teklától, aki megismerteti vele ezt a csodálatos világot. Ebből a kötetből a gyerekek megtudhatják, hogy hogyan segíthetnek jól a környezetükben élő madaraknak, hogy melyiknek mire van (vagy éppenséggel mire nincs) szüksége.
Mici és Tekla megmutatja az olvasónak, hogyan lehet barátja – és egyszersmind része – a természetnek, és városi életbe is könnyen beépíthető tippeket kaphat arról, hogyan tehet egy lépést afelé, hogy Micivel együtt megmentse a világot. Az informatív mesekönyvet a szerző gyönyörű, művészi akvarell
festményei egészítik ki.

5-8 éveseknek

 

Mrena Julianna: Mese a kis lajhárról, aki nem akart elaludni (Szert-Szabó Dorottya rajzaival)

Mrena Julianna, a Berlinben élő magyar költő első, gyerekeknek írt verses meséje sok humorral kedveskedik az állatmesék, és a rímek kedvelőinek, miközben egy lajhárcsalád mindennapjait követjük végig. A vicces történet minden kisgyerekes család számára ismerős szituációt dolgoz fel, hiszen az elalvás, vagy még inkább az el nem alvás problémája komoly kihívás elé állítja a szülőket. A vicces mese ebben is segít. Szert-Szabó Dorottya életteli, zöldellő vadont idéző illusztrációit nézegetve valóban úgy érezzük magunkat, mintha a dzsungelben lennénk.

A kötet kiválóan alkalmas elalvás előtti összebújós esti mesének, hiszen a közös olvasásnak, könyvnézegetésnek nyugtató hatása van minden kisgyerekre.

3-6 éveseknek

 

Vibók Ildi: A szuperdió (Mayer Tamás rajzaival) Emma és az emberi test-sorozat 3.

Vibók Ildi legújabb könyve izgalmas sétára invitálja a kisiskolásokat, melyben nemcsak az emberi agyat járhatják körbe, megismerve a hallás, látás, memória és sok más terület működését, de sokat tanulhatnak magáról a tanulásról is. A vicces és tanulságos ismeretterjesztő mese érthetően és pontosan szól egy izgalmas témáról, az emberi agyról – mindenkinek.

Emma rengeteg házi feladatot kap a szünetre. Pedig a tavaszi szünetnek a játékról és a pihenésről kellene szólnia... Bárcsak lenne egy szuperagya, amivel elég lenne átfutnia az előtte tornyosuló tanulnivalót, és máris fújná az egészet! El is indul Dokihoz, mert tudja, hogy ő épp a szuperagyat kutatja az egerei segítségével. Hamarosan kiderül, hogy Emmának már így is nagyszerű agya van: egy csomó mindent megért, megjegyez, feldolgoz századmásodpercek alatt. A mesés ismeretterjesztő könyvben Emma és Doki bejárják az agypalotát, megismerkednek a különböző területekkel, és összebarátkoznak az ott dolgozó idegsejtekkel is. Megtudják, miben más a jobb- és bal agyfélteke, mi a különbség a rövid- és hosszútávú memória között, hogyan működik a látás, hallás vagy a beszéd, sőt még azt is, hogyan fejleszthető az agy. A történet végére pedig Emma is ráébred, hogy neki már így is szuperagya van, nincs szüksége másikra!

5-10 éveseknek

 

Bán Zsófia: Vagánybagoly és a negyedik Á - avagy mindenki láthat mást (Nagy Norbert
rajzaival)

A Vagánybagoly és a negyedik Á - avagy mindenki láthat mást című könyv a szerző előző kötetéhez - Vagánybagoly és a harmadik Á - hasonlóan kedvesen és könnyedén érzékenyít a különbözőségek elfogadására, azonban ezúttal minden a látás körül forog. Főszereplői igazi, példaértékű kis közösséget alkotnak, ahol az eltérő egyéni képességekkel rendelkező osztálytársak hagyják egymást kibontakozni, így a saját önazonosságuk megtartása mellett mindenki együttműködik és támogatja a másikat.

„Van egy város, ismeritek, amellett egy erdő, az erdő mellett iskola. Igen, igen, jól tudjátok! Ebben az erdőben lakik Vagánybagoly! És ebbe az iskolába járnak a híres-nevezetes negyedik Á-sok, akik tavaly persze még csak harmadikosok voltak.” Az előző részben kiderült, hogy mindenki lehet más. Most megtudhatjuk, hogy mindenki láthat mást! Faber Castell Rafael például egyáltalán nem lát, fehér bottal és sötét napszemüveggel jár iskolába, és újdonsült barátjának, Kohinoórikának is megmutatja, milyen az a nemlátás. Nemhanemka óriáskengurut lát, pedig az létezhetetlen! Mimi néni meg fotópályázatot hirdet, amin az egész negyedik Á elindul, és elhatározzák, hogy a képek témája a FÉNY lesz. Mindenki egész másképp látja a fényt – de mindenki ugyanúgy rajong Vagánybagolyért!

A szépirodalmi igényességgel megírt, a mese eszközeivel megjelenített – gyerekeket is érintő – aktuálpolitikai utalásokat is rejtő történetet átszövi az elfogadó, szociálisan érzékeny attitűd. A regény olvasmányos stílusa, empatikus hozzáállása az izgalmas kalandok mellett az alapvető emberi értékek fontosságát emeli ki. Bán Zsófia könnyen követhető szövege megint sok-sok humorral, szeretettel és beleérzéssel mutatja be a kisiskolások kalandos világát. És (nem) mellesleg, fontos dolgokról is beszél a felolvasásra, önálló olvasásra is alkalmas kötet.

Itt tudtok beleolvasni!

6-10 éveseknek

 

Kerékgyártó István: Emma, aki Leó Kabrióval megmentette a Földet
(Metzing Eszter rajzaival)

Kerékgyártó István most megjelent kötete a Márk, aki hatévesen megmentette a világot testvérregénye, egy vicces és izgalmas történet a természetvédelemről egyszerűen, befogadhatóan. Az új kötetben most Márk kishúgáé, Emmáé a főszerep, aki a híres filmsztár segítségével siet az őserdők megmentésére. A történet szinte észrevétlenül, didaxis nélkül hathat a gyerekekre, és teremthet divatot a természetvédelemből.

Emma az ausztrál erdőtüzek elől menekülő koalákat látva rádöbben, hogy valami nincs rendben a Földdel. Levelet ír az amerikai filmsztárnak, Leó Kabriónak, aki ismert természetvédő. Leó éppen Magyarországon forgat, találkoznak, és amikor megismeri Emma terveit, mellé áll... Kalandos, vicces, izgalmas meseregény, ráadásul nagyon komoly és aktuális mondandóval, amiről nem lehet eleget beszélni, főként a legfogékonyabb kisiskolás korosztálynak.

Olvassatok bele itt!

6-10 éveseknek

 

Berg Judit: Rumini és a látóüveg – Most én olvasok!-sorozat NAGYBETŰS szint (Rátkai
Kornél rajzaival)

A Most én olvasok!-sorozat részeként megjelent új kötet Berg Judit népszerű Ruminijével a kezdő olvasóknak szól, Rátkai Kornél friss illusztrációival. A Rumini és a látóüveg története a Rumini-sorozat előtt játszódik, a későbbi tengerész egér ebben a kötetben még kisfiú, így a nagybetűs kötet remek belépő is lehet a népszerű és több kötetnyi Rumini-univerzumba is.

Vajon mi lehet az a látóüveg? Olyan, mint egy távcső? Vagy egy nagyító? Vagy valami ezeknél is izgalmasabb? A már önállóan olvasható, csupa nagybetűvel szedett rövid történetből az olvasó megismerheti Rumini apukáját és végre bepillanthat Rumini gyerekkorába.

5 éven felülieknek

 

A Zseblámpás Könyvek újdonságai:

A Pagony Kiadó Zseblámpás Könyvek sorozata egytől egyig vidám, kalandos és pörgős, rövid, mégis összetett és fordulatos regényeket tartalmaz elsősorban azoknak az alsósoknak, akiknek a Most én olvasok!-kötetek már nem jelentenek kihívást, de egy több száz oldalas regény még túlságosan nagy falat lenne. A nagybetűs, nem túl hosszú, izgalmas és vicces történetek garantáltan lekötik a 7-10 éves korosztályt, mert nem lehet őket letenni!

Kiss Judit Ágnes: Cirka és Firka - Zseblámpás könyvek-sorozat (Egri Mónika rajzaival)

A népszerű Babaróka-sorozat szerzője a legkisebbek után most kedves mesét írt az alsós korosztálynak, mely egy kutyus és egy kiscica lírai barátságáról szól, Egri Mónika rajzaival.

Firka, a fekete kutya nagy boldogságban éldegél Gazdival, aki hosszú várakozás után örökbe fogadta. Minden este izgatottan várja, hogy hazaérjen a munkából, és indulhassanak a szokásos esti sétára. Egyik nap kétségbeesetten nyávogó kiscicát találnak egy fán. Jaj, szegény cica, muszáj lesz hazavinni! De mit fog szólni Firka a betolakodóhoz? Sikerül-e megszoknia, hogy Cirkával gyarapodik a kis család? A könyv érzékeny betekintést nyújt mind a kutya, mind a cica, mind a gazdi gondolat- és érzésvilágába, és megmutatja, mire van szüksége egy kölyökkutyának és egy kiscicának. A végtelenül szeretnivaló állatmese Egri Mónika illusztrációival kiegészülve akár egy kistestvér érkezésének feldolgozásában is segíthet.

Itt bele is olvashattok!

7-10 éveseknek


Molnár T. Eszter: Szafari az Ábránd-lakótelepen – Zseblámpás könyvek-sorozat (Igor Lazin
rajzaival)

Molnár T. Eszter regénye sok-sok humorral mesél egy dadogós kisfiú, egy nagyothalló nagypapa és az állatkerti állatok közös kalandjairól. Az abszurd és vicces történet arra is rávilágít, hogy ami az egyik
helyzetben nehézség, az egy másik helyzetben akár erősség is lehet. Balinak iskola után logopédushoz kéne mennie, de inkább elcsavarog a kiserdőbe. Döbbenetére az egyik bokor mögül megszólítja egy izgága gyűrűsfarkú maki, aki azt állítja, hogy ő az állatok királya. Maki Zsiráffal és Tigrissel együtt szökött meg a tátikai szafariparkból, hogy az áldatlan lakáskörülményeik miatt panaszt tegyen a városvezetésnél. Egyetlen problémájuk, hogy senki sem érti őket. Vagy talán Bali mégis? De ki fogja megérteni a beszédhibás Balit? És ki segít nekik eljutni a szigorú, ám nem túl igazságos Főtanácsos elé?

A humoros, kedves történetben Molnár T. Eszter remekül ötvözi a kalandot a hétköznapokkal, a valóságot a fantáziával. Az Igor Lazin illusztrációival kiegészített, izgalmas kötet önálló olvasásra, esti
felolvasásra egyaránt alkalmas.

Olvassatok bele!

7-10 éveseknek

Az Abszolút Könyvek újdonságai:

A Pagony 9—12 éveseknek szóló sorozatába, az Abszolút Könyvekbe olyan olvasmányos és izgalmas könyveket válogattak, amelyek abszolút lendületesek, abszolút színvonalasak, abszolút maiak. Abszolút könnyű őket olvasni, de mégsem felszínesek, abszolút nem megterhelőek, de mégis elgondolkodtatók. Van és lesz köztük magyar és külföldi, fantasy, kaland- vagy éppen detektívregény – ami mindegyikben közös: ezeket a könyveket jó olvasni!

Wéber Anikó: A Gondolatolvasó

Wéber Anikó A Gondolatolvasó című regénye a kiskamasz közönségnek szól, és egy iskolai környezetben játszódó, letehetetlen detektívregény, melynek központi témája a versenyszellem, a korrektség és a barátság.

A „jó gyerekeknek” mindig könnyű, igaz? Mindenkivel kedvesek, jól tanulnak, a tanárok szeretik őket. Minden az ölükbe hullik, nincsenek problémáik. Vagy talán mégsem így van? A Gondolatolvasó főszereplői, Tamás, Szasza, Regina és Karesz legjobb tanulók egy menő iskolában, ahol egy különleges doboz segítségével a diákok és a tanárok is üzeneteket küldhetnek a titokzatos Gondolatolvasónak, aki mindig válaszol nekik. Az eltérő személyiségű gyerekeket azonban egy nap váratlanul rejtélyes támadások érik. Vajon ki állhat a furcsa piszkálódások hátterében? A maximalista osztályfőnök? Egy irigy osztálytárs? A gyanús portás? Vagy egy gondolatolvasó? A négy osztályelső egy éjszakai iskolai nyomozás során utána jár a rejtélyeknek: ki válaszol a gondolatolvasó dobozba rejtett levelekre, és vajon ki az, aki csalt a matekversenyen? A nyomozás során az iskolában töltött hétvége alatt
egyre meghökkentőbb felfedezéseket tesznek, mégis egyre jobban összekuszálódnak a szálak… Végül a Gondolatolvasó kilétére is fényt derül, és a nyomozó négyes tagjai a közös kalandok alatt észrevétlenül jó barátokká válnak.

Abszolút izgalom, abszolút elvárások, abszolút csapatmunka jellemzi Wéber Anikó legújabb
könyvét.

Itt bele is tudtok olvasni!

9-12 éveseknek

Lissa Evans: Bárcsak!

Abszolút kívánság, abszolút beszélő macska és abszolút utazás várja az olvasókat az angol Lissa Evans Bárcsak! című új kötetében, mely egy mágikus utazás a kívánságok birodalmában, ahol egy idős néni és a nála nyaraló testvérpár kalandozik néhány varázslatos gyertya segítségével.

Mit szólnál, ha a szülinapi kívánságod egyszer csak valóra válna? Hőseinkkel pont ez történik! Vagyis csak majdnem, mert véletlenül a szomszéd néni kívánságait keltik életre. Aztán többek között száguldó
űrhajón, viharos tengeren, izgalmas filmforgatáson kutatják a kívánságaiban elveszett Filly nénit. Bár a legfőbb segítséget ők jelentik egymásnak, az sem árt, hogy egy hirtelen beszélni tudó, zsémbes macska is velük tart ezen a hihetetlen utazáson. A Bárcsak! története a világ legizgalmasabb iskolai szünetének varázslatos és vicces leírása, amelyben még a legtitkosabb kívánságok is valóra válnak.

Olvassatok bele!

9-12 éveseknek

Tilos Az Á Könyvek újdonsága:

Vészits Andrea: Boszorkánysziget 28 73 – Időfutár-sorozat

Izgalmas spin-offal folytatódik a hatalmas rajongótáborral rendelkező Időfutár-sorozat, mely eredetileg a Gimesi-Jeli-Tasnádi-trió rádiójátéka alapján vált letehetetlen, izgalmas, vicces regényfolyammá. A sorozat eddig megjelent nyolc kötete után Vészits Andrea regénye Szegedre kalauzolja az olvasót, méghozzá három különböző évszázadba: a jelenkor mellett a szocializmus korába és a boszorkányperek idejébe is visszalátogat a főszereplő Tekla, és a társául szegődött Móra Ferenc.

A lendületes, pörgős regény segít a kamaszoknak jobban megérteni a történelmet, az elmúlt korokat, és ezáltal jelenüket és magukat is Tekla egy reggel benyit a gardróbjukba, és legnagyobb meglepetésére a békésen szivarozgató Móra Ferencet találja ott. És mindez semmi ahhoz képest, hogy estére már boszorkánysággal vádolják mindkettőjüket 1728-ban. Úgy tűnik, hogy az ártalmatlanná tett időgép mégsem teljesen használhatatlan, de arra persze nem jó, hogy úgy működjön, ahogy elvárható lenne. Így Tekla és Móra igencsak meglepődik, amikor a visszaút után azzal szembesülnek, hogy a Mars tér éppen Marx tér...

Ahogy az Időfutár-sorozatban mindig, most is egymást váltják az izgalmas helyzetek és a korhű karakterek, azonban a megszokott csapatból most egyedül Bór Tekla szemüvegén (vagy épp nagyítóján) keresztül vizsgálhatjuk meg a boszorkányüldözések és a puha diktatúra mindennapjait. Az Időfutár PLUSZ az előzményregények ismerete nélkül is nagyszerű olvasmány.

Itt tudtok beleolvasni!

12 éven felülieknek