Légy egy hang a sok közül! – összefogás a gyerekekért

„Idén sok minden másképp alakult, mint ahogy megszoktuk. A gyerekzenekarok háza táján ez most különösen igaz, hiszen ilyenkor hosszú fejtörés előzi meg, hogy miként jutunk el egy hétvége alatt a lehető legtöbb helyre, hogy örömet szerezzünk a zenénkkel” – mondja Farkasházi Réka, akinek fejéből a karantén első napjaiban pattant ki egy gondolat, mely nem hagyta nyugodni, s amelynek az elkészült eredményét éppen gyermeknap estéjén láthatta a közönség.

Sokan nem becsülik eléggé a gyerekzenekarok munkáját, pedig a gyerekközönség a legfontosabb közönség. Annak kellene lennie. Nagyon nagy felelősségünk van, nem csak annyi a dolgunk, hogy egy-
egy órácska jókedvet, zenét adunk. Persze az sem lenne kevés. De igazából mi neveljük a jövő zeneértő közönségét. Ha már kisgyerekként megszereti valaki az élő zene varázsát, megéli az együtténeklés, táncolás örömét a koncerteken, akkor felnőttként is szeret majd élő zenét, minőségi zenét hallgatni, koncertre, fesztiválra járni. A zene pedig egyértelműen jobb emberré tesz, felszabadít, egyszerűen kell!” – teszi hozzá az énekesnő, aki zenekarával, a Farkasházi Réka és a Tintanyúllal most egy különleges felkérést juttatott el kollégáihoz.

Volt egy dalunk, amellyel tudtuk, hogy még valaminek történnie kell! - meséli mosolyogva Réka. – „A
’Légy egy hang’ a Fonogram-díjas albumunk egyik kedvenc dala, hangzott el már koncerten zeneiskolás gyerekek közreműködésével, gyerekkórussal. Álmodtunk róla egy nagy flashmobot is, de
végül most a karantén hozta el az igazi, legszebb megoldást: felkértük az összes olyan zenekart, előadót, aki ma Magyarországon gyerekeknek énekel, zenél, akikkel nagyon sok mindenben hasonlóan gondolkodunk, hogy álmodjuk, alkossuk újra ezt a dalt. És ha már idén nem jutottunk el személyesen a sok-sok előre szervezett koncertre, sőt ez még hetekig-hónapokig így lesz, akkor legalább ezzel tudjunk meglepetést szerezni a gyerekeknek és persze egy kicsit magunknak, egymásnak is. Ezzel is kifejezve, megmutatva azt, hogy együtt mennyi mindenre képesek lehetünk, hogy sosem kell, hogy egyedül legyünk, fogjunk össze, oldjuk meg, mutassuk meg, hogy képesek vagyunk rá. Jelenleg egy közös dalra, és hiszem, hogy ha kell, bármire. Bármire, amivel segíthetünk, hiszen az alábbi névsorban az mindenképpen közös, hogy mindannyiunk szívében központi helyen vannak a GYEREKEK. A mindenkori gyerekek.

Réka óriási örömére igent mondott a felkérésre: az Alma együttes, az Apacuka, Bíró Eszter, a Buborék Együttes, a Búgócsiga Zenede, Czutor Zoltán és Czutorborsók, a Csurgó Zenekar, Dolák-Saly Róbert, Gubás Gabi és a Szeleburdi Mesezenekar, a Hahó Együttes, Huzella Péter, az Iszkiri, Juhász László (Zenegyerekeknek), Kárász Eszter és az Eszterlánc mesezenekar, a Kiflihajó, Korhecz Imola és a Cimbora Együttes, Kovácsovics Fruzsina, Mihályi Réka (Masni és Pocó), a MintaPinty és Palya Bea. Óriási megtiszteltetés, hogy a legendás Móka Miki, azaz Levente Péter is személyesen részt vesz a produkcióban, felesége és alkotótársa, Döbrentey Ildikó szakmai támogatásával erősíti a produkciót. Halász Judit, aki elsőként mondott igent a felkérésre, egy csodaszép verssel indítja el a megható produkciót, amelyet a résztvevők saját hangszerükkel, hangszínükkel tesznek egészen egyedivé és feledhetetlenné.

Eddig is tudtam, hogy a zenekaromra mindenben számíthatok, most is hatalmas feladatot vállaltunk magunkra. De talán a legnagyobbat a zenekar vezetője, Csiszi, azaz Csiszár Ferenc, aki azon túl, hogy szerzőként jegyzi a dalt, a karanténkörülmények közül beküldött hang- és videósávokat egységgé varázsolja” – mondja Réka. „Hálás vagyok a zenekaroknak és előadóknak, hogy első szóra jöttek velünk. Beleadva legjobb tudásukat, legszebb hangjaikat. Időt és fáradtságot nem kímélve vettek részt a közös alkotási folyamatban. Úgy gondolom, hogy ez a szakmánk életében igazi mérföldkő. Egy olyan összefogás részesei lettünk így együtt, amely átível generációkon és műfajokon. Egy megismételhetetlen pillanat, ami bízom benne, hogy nem csak nekünk alkotóknak, hanem a közönségnek is sokat fog jelenteni. Úgyhogy nagyon nagy örömmel nyújtjuk át ezt a meglepetés-ajándékot, mindannyian, akik szívünk szerint ezt a hétvégét az ország legkülönbözőbb pontjain töltöttük volna koncertezéssel, de legalább így szeretnénk részesei lenni a rendhagyó 2020-as gyermeknapnak.

Fogadjátok sok szeretettel: