Magyar fiatalok is szavazhatnak az Európai Filmakadémia díjáról

38 ország fiatalsága április 24-én egy olasz-francia, egy norvég és egy ír-luxemburgi jelölt közül választja ki Európa legjobb filmjét. Az idén rendhagyó módon online megrendezendő közös mozizásra április 13-ig lehet jelentkezni.

A Nemzeti Filmintézet az Európai Filmakadémia (EFA) kezdeményezésére április 13-ig várja 12–14 éves fiatalok jelentkezését, akik a három jelölt film megtekintése után szavazatukkal csatlakozhatnak a legfiatalabb nemzetközi zsűrihez, és részt vehetnek a 2021-es Fiatalok Közönségdíja (Young Audience Award) odaítélésében.

A Fiatalok Közönségdíja programot idén rendhagyó módon online rendezik meg; a közönségépítő kezdeményezéshez 38 országból csatlakozhatnak résztvevők. A Fiatalok Közönségdíjára jelölt filmek 2021-ben a következők:

  • PINOKKIÓ (PINOCCHIO)
    Rendezte: Matteo Garrone
    Olaszország / Franciaország
  • ÁT A HATÁRON (THE CROSSING)
    Rendezte: Johanne Helgeland
    Norvégia
  • FARKASJÁRÓK (WOLFWALKERS)
    Rendezte: Tomm Moore és Ross Stewart
    Írország / Luxemburg

A jelölteket idén is kétlépcsős eljárásban választották ki: először egy nemzetközi bizottság jelölt nyolc filmet a legfrissebb európai termésből. A második lépésben a 13–14 éves, Fiatalok Közönségdíja program egykori résztvevőiből álló zsűri, Matteo (Olaszország), Marta (Horvátország), Anissa (Egyesült Királyság), Zofia (Lengyelország) és Vasileios (Görögország) nézte meg a nyolc filmet, és választotta ki a végső versenybe kerülő hármat.

Forrás: Nemzeti Filmintézet

 

A 2021-es legjobb európai ifjúsági filmért járó Fiatalok Közönségdíját több ezer tizenéves szavazata dönti majd el. A nyertest április 25-én egy online díjátadó ünnepségen hirdetik ki; az ünnepséget élőben közvetíti a yaa.europeanfilmawards.eu portál, amely további információkat is kínál a jelölt filmekről és a programban résztvevő helyszínekről. A zsűrizésre jelentkezni pedig ide kattintva tudunk.


(via Nemzeti Filmintézet)