Máris utódokkal gyarapodott a Debreceni Állatkert új afrikaisügér-csapata

A pompás metálsügérek hét, a rubint pávasügérek pedig tizenhat egészséges ivadékkal gyarapodtak. Az apró ivadékok egyelőre a kulisszák mögött cseperednek, és még sokat kell nőniük, mielőtt biztonságban csatlakozhatnak a krokodilmedencében úszkáló társaikhoz.

Az utóbbi évek fejlesztései és gyűjteményi bővülései nyomán a Debreceni Állatkertben az édesvízi élővilág egyre több jeles képviselője látható: a jávai lövőhalaknak otthont adó Paludárium 2016-os, illetve az európai viszonylatban is impozáns vöröshasúpirája-akvárium 2017-es átadása után az idei Állatkertek Éjszakája alkalmából összesen tizenöt afrikai sügérfaj egyedeit költöztették a nílusi krokodilok medencéjébe.

Egy bő hónap elteltével az intézmény újabb örömhírről számolhat be, miután a pompás metálsügérek hét, a rubint pávasügérek pedig tizenhat egészséges ivadékkal gyarapodtak szeptember közepe óta. Az apró ivadékok egyelőre a kulisszák mögött cseperednek, és még sokat kell nőniük, mielőtt biztonságban csatlakozhatnak a krokodilmedencében úszkáló színpompás társaikhoz.

A pompás metálsügér (Otopharynx tetrastigma) és a rubint pávasügér vadon élő alapfaja, a vörös császársügér (Aulonocara stuartgranti) a kelet-afrikai Malawi-tó több mint hatszáz ismert sügérfaja közé tartozik. Mindkét faj nőstényei szájköltők, vagyis a szájukban forgatva keltik ki megtermékenyített ikrákat.

Az afrikai sügéreket életmódjuk alapján két nagy csoportra, mbuna és nem mbuna sügérekre oszthatjuk. A kisméretű, fajtársaikkal szemben agresszív mbuna sügérek a part menti köves-sziklás területek lakói, és elsősorban növényekkel táplálkoznak. Ezzel szemben a nyílt, homokos aljzatú területeket kedvelő nem mbuna sügérek (köztük e két faj) nagyobb termetűek és nyugodtabb viselkedésűek: többségük mindenevő, de agresszív ragadozók is tartoznak közéjük.

Élőhelyük zsugorodása és a vízi erőforrások túlzott mértékű kitermelése miatt mindkét faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség ún. vörös listáján.


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)