Mesék a múzeumból

A Képtelen képrablás című új kötet egy képzőművészeti barangolás és formabontó, újszerű mesegyűjtemény egyben, Rubik Anna csodálatos illusztrációival. A Magyar Nemzeti Galériában látható képeket kortárs magyar szerzők meséi keltik életre.

Képzőművészet, irodalom és színház egyben: ez a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti
Galéria közös Textúra elnevezésű összművészeti sorozata, ahol kortárs írók a múzeumban található képekhez minijeleneteket írnak, amelyeket aztán a színészek helyben, a múzeumban adnak elő.

A gyerekeknek továbbfejlesztett változata, a Mini Textúra, a Pagony Kiadó a Magyar Nemzeti Galéria és a Budapest Bábszínház közös projektje 6–12 éves, kisiskolás gyerekek számára, akik eddig három évadon keresztül nézhették meg - korlátozott számban - az összesen tizennégy képhez készült bábelőadást.

 

A Magyar Nemzeti Galéria falain lógó 14 festményből született 14 szuper mese többek között Vitéz Lászlóról, egy zöld szamárról, két folyton veszekedő aranyhalról, egy titokzatos videókazettáról, egy kislovagról és egy sárkányról, egy eltévedt kislányról, egy rémült tengelicéről... és még sorolhatnánk. A minidrámákból írt 14 mese önálló szövegként, az őket inspiráló képekkel együtt most egy különleges kötetben jelent meg, hogy bárki bármikor élvezhesse őket Rubik Anna csodálatos, játékossággal teli illusztrációival együtt, melyek zseniálisan gondolják tovább az eredeti festményeket.

A kötetben Aba-Novák Vilmos, Bernáth Aurél, Bogdány Jakab, Bortnyik Sándor, Csontváry Kosztka Tivadar, Ferenczy Károly, Gadányi Jenő, Gulácsy Lajos, Korniss Dezső, Munkácsy Mihály, Paizs Goebel Jenő, Roskó Gábor, Szinyei Merse Pál képeihez Bán Zsófia, Berg Judit, Dániel András, Gévai Csilla, Gimesi Dóra, Harcos Bálint, Jeli Viktória, Kertész Erzsi, Kiss Judit Ágnes, Kolozsi Angéla, Molnár T. Eszter, Nényei Pál, Szabó Borbála és Vadadi Adrienn írt egy-egy mesét.

A könyv a képzőművészet kapcsán mindenkihez szól, segít közelebb vinni a festészetet a gyerekekhez, így közös családi felfedezésre hívja a művészet különböző ágaira kíváncsi olvasókat.

Képtelen képrablás – Mesék a múzeumból
Illusztrátor: Rubik Anna
Pagony Kiadó, 2022
6 éven felülieknek

Ha szeretnétek beleolvasni a könyvbe, akkor klikkeljetek ide! További infókat pedig erre találtok.