Mesepályázat a tokaji aszúszemről

A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem és a TokajKalauz különleges meseíró-pályázatot hirdet a szüreti időszakra. Két korosztályból várják a meséket: általános iskolás és középiskolás tanulók is pályázhatnak saját, magyar nyelvű történetekkel.

Hol volt, hol nem volt... Meséld el a saját mesédet!

A meseíró-pályázat témája a világörökségi borvidék egyik legfőbb természeti és kulturális kincsének, az aszúszemnek a születése. Egy mese, ami elmeséli a borvidéki kultúrtáj különleges csodáját, a beaszúsodott szőlőszem kialakulását a ködös hegyaljai dűlőkben, ahol vadregényes folyók találkoznak, és ahol különleges helyi szőlőfajták és egy gomba (a botritisz) összefonódásával végül olyan mézédes gyümölcs születik, amelyből a helyi termelők "nektárt csepegtetnek"; immár legalább 450 éve (1571-ben említik először az aszúszőlőbort Garai Máté örökösödési levelében). “A cél, hogy a fiatalabb korosztály közelebb kerüljön, de egy helybéli gyerek minél fiatalabban elkezdjen kötődni a tokaji régió kulturális örökségeihez, összehozva a generációkat is, hisz ebben a meseírásban a gyermek, a szülő, nagyszülő és tanár is fontos szerepet kaphat.” - mondja Ripka Gergely, a TokajKalauz szerzője.

Forrás: TokajKalauz

 

Pályázni lehet bármilyen stílusú magyar nyelven írt mesével, melyben a képzelőerő, a valóság és a meseszerű történetmesélés egyaránt teret kaphat. Legfontosabb az érthető, mégis szórakoztató, izgalmas végeredmény!
Terjedelem: 500-2000 gépelt szó. (Lehet több művel is pályázni.)
Mellékelt saját készítésű rajzokért, illusztrációkért pluszpont jár, de nem kötelező.

Értékes fődíjak, jelentkezés, határidő

A legjobb pályamunkák szerzői értékes díjazásban részesülnek (iPad, e-book olvasó és más különdíjak), a tárgyi és erkölcsi elismerésen túl a nyertes mesét a sajtóban és egy neves színész előadásában videóval is közzéteszik a szervezők!

A pályamunkákat ide várják: ripka.gergely@unithe.hu  (‘MESEPÁLYÁZAT + az alkotás címe (+életév)’ tárggyal, pl: Kiss Hajnalka - ‘MESEPÁLYÁZAT + A tokaji csoda (9)’).
A mellékletben egy rövid bemutatkozást (név, életkor, iskola, lakóhely stb.) is várnak.
Nevezési határidő: 2021. december 1.

A bírálat anonim módon történik. Eredményt még karácsony előtt hirdet a zsűri, mely az egyetem oktatóin, hallgatóin kívül nyelvi és kulturális területekről állt össze. További részletek az unithe.hu oldalon, illetve a Tokaj-Hegyalja Egyetem és a TokajGuide Facebook-oldalain található.

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu