Milyen lesz a Pannon Park?

Az épülő Biodóm fényáteresztő teteje már a környékbeli utcákról is jól látható. De vajon milyen lesz a komplexum belülről? Nézzétek meg!

A Pannon Park a legnagyobb szabású fejlesztés az Állatkert új területein megvalósuló négy fejlesztési program közül. Jelenleg még építés alatt áll, a nagyközönség a tervek szerint a következő évtized elején, várhatóan 2021-ben veheti majd birtokba. A látványtervek alapján azonban már most is magunk elé képzelhetjük.

Az Állatkert új területein készülő 5 hektáros Pannon Park központi építménye, a Biodóm 1,7 hektárnyi területet foglal el. Az építkezés előrehaladott állapotban van, a Biodóm fényáteresztő tetejének acél tartószerkezete a tavalyi év végére elkészült, és azóta az átlátszó ETFE fóliapárnák jó része is a helyére került.

A készülő létesítményt nagyvonalú kiállítástechnika jellemzi majd. Az ide átköltöző elefántok férőhelye például két és félszer akkora lesz, mint a mostani, és a jelenlegi 30 négyzetméternyi egyetlen medence helyett négy fürdőhelyük is lesz (kint és bent) összesen 570 négyzetméteren. De lesznek törpecsimpánzok, azaz bondobók, orrszarvúak és trópusi medvék is, természetesen egyaránt tágas külső és belső férőhelyekkel.

A belső bemutatóterek és „hálószobák” mindegyikét a Pannon Park központi építménye, a Biodóm átlátszó tetőszerkezete alatt alakítják ki. Ezt a belső teret lényegében egy fedett parkként kell elképzelni, sétányokkal, állatkifutókkal és háromezer négyzetméternyi szubtrópusi növényterülettel. Mindez azonban egy fényáteresztő héjazat alatt helyezkedik el, így a bemutatóhely szinte függetleníthető lesz a külső időjárástól.

A szabálytalan alakú, maximálisan 225 méter hosszú, illetve 117 méter széles Biodóm belsejében egy összetett tájat, többféle élőhelyet alkotó, változatos domborzat készül. A látnivalókon végig vezető sétány teljes hossza 2 kilométer lesz, amely a földszint felett további három szinten fog kanyarogni, úgyhogy az épületben hét felvonó is működik majd. A közönség többek között fürdőző varánuszokban, lótuszvirággal teli tóban, vízesésben és mangrove mocsárban, dzsungelben és pálmaligetben, sőt két zegzugos barlangrendszerben is gyönyörködhet majd. Természetesen az élőhelyek mindegyike számos állattal és növénnyel lesz benépesítve. A fényáteresztő tető alatti tér, amelynek áltagos magassága 17 méter, legnagyobb magassága pedig 36 méter, elegendő nagyságú lesz ahhoz is, hogy a beültetéskor akár 10-12 méteres fák is kedvükre növekedjenek.

Nem csalódnak azok a látogatók sem, akik a tengeri élővilág iránt érdeklődnek. Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriumának leghatalmasabb medencéje 2,5 millió literes lesz, több ezer hallal, cápák és ráják sokaságával. A medencén átvezető akril alagút kialakításának köszönhetően a közönséget a szó szoros értelmében körülveszi majd a tenger élővilága: nemcsak kétoldalt, hanem a fejük felett és a talpuk alatt is. A hatalmas cápamedence lakóit egy nem kevésbé óriási betekintőablakon át is meg lehet majd csodálni: a gigantikus akril ablak 10,35 méter széles, 4,35 méter magas, 23 centiméter vastag és csaknem 13 tonnát nyom. Az akril alagúthoz hasonlóan egyébként ez a betekintő ablak is a helyére került még a tavaszi hónapokban. Ugyancsak a helyén van már az 3 méter átmérőjű, 3,75 méter magasságú, 3 cm falvastagságú és összesen 1278 kg tömegű akril henger is, amely egy henger alakú, különleges akváriumi medence vizét fogja majd befogadni. Külön medencéje lesz a manátusz, illetve lamantin néven is ismert tengeri teheneknek: ezeket a különleges tengeri emlősöket eddig még soha nem mutatták be Magyarországon.