Minden korosztályt megszólít a Budapest Bábszínház az új évadban

A pandémia okozta bezárás alatt sem állt le a munka a Budapest Bábszínházban: a társulat már elkészült premierelőadásokkal vág neki a 2021/2022-es évadnak.

Az intézmény évadzáró társulati ülésén elhangzott, hogy a társulat a 2020/2021-es évadban összesen 65 alkalommal játszott közönség előtt, és 9528 néző látta az előadásokat. A pandémiás helyzethez alkalmazkodva a múlt év végén elindult a Bábfilmszínház streamcsatorna, amihez összesen 12 darabot rögzítettek, így a közönség 86 előadást láthatott otthonából, online, köztük a Holdbeli csónakost, a Boribon és Annipannit, a 80 nap alatt a Föld körült, a Nyúl Pétert, A vihart, az Apa lányát, a Rumcájszt, az Animát, az Esti Kornélt, a Gengszter nagyit, a Holle anyót, valamint a Szegény Dzsoni és Árnikát.

Ellinger Edina igazgató a társulati ülésen azt is elmondta, hogy az idei évadra tervezett, majd elmaradt négy premierelőadás elkészült, így a jövő évi bemutatók többsége előtt szinte csak felújító próbákra lesz szükség. A próbafolyamatok mellett a Semmi című kultikus ifjúsági előadásukból tévéfilmet forgattak, és – ahogy arról korábban szintén beszámoltunk – sikeres együttműködés valósult meg a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal: a BÁBesetek sorozat.


A következő évadban a színház hat bemutatóval várja közönségét, melyekkel hat különböző korosztályt szólítanak meg. A Rügyek és gyökerek az első olyan produkció a Budapest Bábszínház életében, amelynek próbafolyamata során cél volt, hogy a produkció minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után. A Markó-Valentyik Anna rendezte csecsemőelőadásban a díszlet műanyagmentes és újrahasznosított elemekből áll, a kellékek retextilből, a jelmezek másodkézből való ruhákból készülnek, és a Terézvárosi Fesztiválon láthatja először a közönség augusztus 29-én.

Kiss Judit Ágnes Babaróka-könyvei az utóbbi években hatalmas sikert arattak az óvodás gyerekek és szüleik körében. A mesék egy emberi tulajdonságokkal felruházott, hétköznapiságában is különleges rókacsalád mindennapjait dolgozzák fel. A kisgyerekkor egyszerű és mégis bonyolult kérdéseit boncolgató Babaróka című előadást szeptember végén mutatja be a Budapest Bábszínház Ellinger Edina rendezésében, az óvodás korosztálynak és családjuknak ajánlva.

Forrás: Éltető Anna / Budapest Bábszínház


Tasnádi István Helló, Héraklész! című színdarabját Tengely Gábor rendező viszi színpadra október elején. A nagyszabású produkció a kiskamaszokat szólítja meg izgalmas látványvilágával, vizuális effektekkel, moduláris szintetizátorral létrehozott különleges zenei világával. Tasnádi István Héraklész mítoszából kifejezetten a színház társulata számára írta új darabját, amelyben a legendás hős és hétköznapi halandó féltestvére, Iphiklész történetén keresztül a mitológia eszköztárával, de a mai gyerekek nyelvén beszél bátorságról, kiválasztottságról és testvéri szeretetről.

Október végén Paulon Viktória Kisrigók című igaz történetét rendezi meg Hoffer Károly. A kisiskolásoknak és családjuknak szóló előadás az írónő személyes indíttatású története, örökbefogadott gyermekei fantáziadús, mesés elemekkel átszőtt magánmitológiája, amit Gimesi Dóra adaptált színpadra. November közepén mutatja be a Bábszínház A Szerb Antal kód avagy a Pendragon legenda című ifjúsági előadását. A K2 Színház alapítója, Fábián Péter új fénytörésbe helyezi minden idők egyik legnagyobb irodalomtörténészének krimiszerű izgalmakkal átszőtt művét. A korábban szintén bejelentett Frankenstein próbái is elkezdődnek 2022 januárjának elején. Keresztes Tamás első bábszínpadi rendezése a londoni Nemzeti Színház világhírű előadásának szövegkönyve alapján készül a felnőtt korosztály számára, és február végén láthatja majd a közönség.


(via Budapest Bábszínház)