Mindkét korosztályban Pagony-könyv lett az év gyerekkönyve 2021-ben

Dániel András és Kiss Ottó könyveit díjazta a HUBBY, azaz a 2016-ban alakult Magyar Gyerekkönyv Fórum (Hungarian Board on Books for Young People), de elismerték a Csimota, a Kolibri, a Scolar és a Móra köteteit is.

Az Év Gyerekkönyírója (0-6 éves korosztály számára) díjazottja
Dániel András: A kuflik és az elveszett folt

A kufli-könyvek sok tekintetben egyedülállóak a gyerekkönyvek birodalmában: Dániel András író-illusztrátor egy olyan univerzumot hozott létre, ahol minden a feje tetején áll, és az olvasó (a szerzővel együtt) maximálisan engedheti szárnyalni a képzeletét. A kuflik rendhagyó mesehősök, akik hasonlóképpen rendhagyó, gyakran abszurd kalandokba keverednek – ám a bonyodalmak során sosem veszítik el nyugalmukat, és mindig megnyugtató megoldást találnak. Dániel András pedig kötetről kötetre bizonyítja, hogy a fantáziának valóban nincsenek határai, és mindig valami egészen váratlan új történettel tud előrukkolni, immár tizenhat önálló kufli-köteten keresztül.


Az Év Gyerekkönyvírója (6-12 éves korosztály) díjazottja
Kiss Ottó: A bátyám öccse

Kiss Ottó mély és mulatságos gyerekvers-kisregényében egy fiú mesél a bátyjáról és magáról. A két fiú tíz és tizenöt éves – más világok, de már abban a korban vannak, ahol jól látják és értik egymást. Értik, gyakran meg is értik, de annál pontosabban tudnak találatokat is bevinni. Ebben a két testvérben minden fivér magára ismerhet. A könyvben található öt történet csupa lelki finomság és sok-sok humor. Mert a folyamatos testvércivakodás, huzavona és rivalizálás, amit végigkísérünk, tele van felszabadító humorral. Magunkra vagy a gyerekeinkre ismerhetünk, és a játszmák közben mindig fel-felsejlik a szeretet. Meg az a későbbi, felnőttkori mély kötelék, ami egy ilyen gyerekkori testvérkapcsolatból születik.


Az Év Leginnovatívabb Könyve Ughy Szabina Amikor a kukák világgá mentek című kötete a Mórától, Az Év Ismeretterjesztő Könyve Tittel Kingától A Duna kincsei, ami a Kolibri Kiadó gondozásában jelent meg, Az Év Fordítója Érsek-Obádovics Mercédesz (Ulrich Hub: Az utolsó bárány, Scolar Kiadó), Az Év Ifjúságikönyv-írója Lipták Ildikó (Csak neked akartunk jót, Csimota), Az Év Illusztrátora Grela Alexandra (A vakok és az elefánt, Csimota) lett. A HUBBY különdíjasának pedig az elmúlt években nyújtott kiemelkedő kiadói tevékenységért szintén a Csimotát választották. A zsűri tagjait és a jelöltek listáját ide kattintva érjük el.


(via Pagony)