Mit csináljunk október 23-án?

Ne maradjatok otthon szerdán! Mutatjuk, hova érdemes menni a családdal a nemzeti ünnepen.

Ingyenes nap a Vasúttörténeti Parkban

Magyar Vasúttörténeti Park - október 23., 10.00 - 17.00

2019 októberében egy napra mindenki számára ingyenes lesz a Vasúttörténeti Park. Érdemes ellátogatni Európa egyik legnagyobb szabadtéri és egyben legelső, interaktív vasúti múzeumába. Több mint 100 vasúti járműkuriózum parkol itt, közülük ötven ritka mozdony, vasúti jármű: sínautók, kézi-és motoros hajtányok, mérőkocsi, gőzdaruk, hóekék, hómaró gépek és egyéb különlegességek, a legszebbek, a legértékesebbek összegyűjtve. A járműállomány az 1870-es gőzmozdonyoktól a nagyteljesítményű villamos mozdonyokig mutatja be a vasút fejlődését.

Családi nap a Hadtörténeti Múzeumban

Hadtörténeti Intézet és Múzeum - október 23., 9.00 - 17.00

Az 1956-os forradalom alkalmából a Hadtörténeti Múzeum idén is családi napot szervez kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Számos programmal, szakmai előadásokkal, haditechnikai eszközökkel várják az érdeklődőket.
Az ingyenesen látogatható állandó és időszaki kiállítások mellett a Kapisztrán téren és az intézmény Díszudvarán megtekinthetőek lesznek a kor nehéz haditechnikai eszközei. Emellett hagyományőrzők segítségével ismerkedhetnek meg közelebbről a felkelők felszerelésével és fegyvereivel.

A Múzeumkert titkai

Magyar Nemzeti Múzeum - október 23., 11.00 és 15.00

A Múzeumkert nemcsak a hétköznapok kedvelt pihenőparkja, hanem nagy események színhelye is. Mind a Magyar Nemzeti Múzeum, mind a Múzeumkert életére is tragikusan hatottak 1956 őszének történései, ugyanis a Magyar Rádió épületének közelsége miatt az épület már október 23-tól az események középpontjába került. A szakmai vezetés során feltárulnak a múzeumkert rejtett titkai és az események mögötti legfontosabb történeteket is megismerhetik a látogatók. Természetesen a Múzeumkert múltjának más rétegeire, dimenzióira is fény derül a séta során.
A sétára regisztráni ITT lehet.
Ha pedig belülről is felfedeznétek a múzeumot, akkor próbáljátok ki a megújult Családi felfedező hátizsák! programot.

Vízi sportágválasztó - Kolonics György Emlékfutás

Népsziget - október 23., 9.00 - 15.00

Tudtad, hogy a kétszeres olimpiai bajnok kenus, Kolonics György évente részt vett a Bécs–Budapest Ultramaraton befutóján a kenus társaival? Mivel éppen a forradalom évfordulóján ért Budapestre a mezőny, ezért minden évben ezen a napon rendezik meg a Koló előtt tisztelgő futóversenyt. A program idén még színesebb, hiszen az Újpesti Öbölben a Nagy Sportágválasztó szervezésében Vízi Sportágválasztó kerül megrendezésre. Itt a lehetőség, próbáljátok ki Koló kedvenc sportágát!

'56 falun - Történelem és mindennapok vidéken

Szabadtéri Néprajzi Múzeum - október 23., 9.00 - 17.00

Sokat tudunk az 1956-os forradalom budapesti eseményeiről, de vajon ismerjük-e a vidéken lezajlott eseményeket? Az október 23-i nemzeti ünnepen a Skanzen a forradalom körüli időszak falusi mindennapjait és a tragikus események néhány vidéki epizódját elevenítik meg.