Múzeumi kalandok a virtuális térben

A járványügyi helyzet fokozódik, erre való tekintettel március 17-től minden múzeum bezárja a kapuit, de ez nem jelenti azt, hogy nélkülöznünk kell őket végleg. Csak huppanjatok a fotelba, és már indulhat is a virtuális túra a múzeumok falai között, ami egyszerre lesz nagyon informatív és roppant szórakoztató is.

A Szépművészeti Múzeum és tagintézményei, a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum március 17-től határozatlan időre bezárnak.  A gyűjtemények ugyanakkor a kényszerű bezárás alatt aktívan kívánják megosztani a közönséggel digitális tartalmaikat. Hétfőtől virtuálisan bejárható a Magyar Nemzeti Galéria Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című kiállítás az intézmény honlapján, ahol már elérhető a Remekművek az oktatásban című oldal is. A gyűjtemény fontos műveit bemutató felület a közoktatásban is jól hasznosítható történelem, magyar nyelv- és irodalom illetőleg vizuális kultúra órákon. A Szépművészeti Múzeum oldalán is számos tematikus túra mutatja be a múzeum gyűjteményét.


A Magyar Természettudományi Múzeum is a netre költözik, ahogyan tagintézményei, a gyöngyösi Mátra Múzeum és a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum is határozatlan ideig zárva tartanak. Az internet azonban csodákra képes, még a múzeumi tárlatok is életre kelhetnek a nappalinkban. A Magyar Természettudományi Múzeum a honlapját, a blogját és a Facebook-oldalát igyekszik majd folyamatosan ismeretterjesztő tartalmakkal megtömni, a blogon már így is szép számmal találhatunk érdekes cikkeket. A múzeum ezen formában is igyekszik a köznevelés online pakkjához hozzájárulni, de azért ne ijedjen meg senki, a tartalom nem megy a szórakozás rovására. Kísérjétek figyelemmel a múzeum oldalait!

A Magyar Nemzeti Múzeum sorozatban mutatja be, hogy milyen már kész online tartalmaik vannak, amelyekkel támogathatják az oktatást, vagy akár egyéni élményeket is nyújthatnak azok számára, akik nem tudják látogatni az intézményeket - ez jelen esetben mindenki. A múzeumok nagy része rendelkezik izgalmas online tárlatokkal, virtuális gyűjteménnyel, letölthető tananyaggal, online segédlettel, saját videó- és hanganyaggal, bloggal, vagy más tudományos fórummal.

Olvassuk el a múzeum történetét, ismerjük meg az intézményt és tegyünk egy virtuális sétát a múzeum épületében! Otthon a szobából is bejárhatók a múzeum állandó kiállításai! Barangoljunk, vagy nézzük meg az egyes kiállítások főbb tárgyait és olvassuk el azok leírásait. Ezekhez különböző módon lehet kötni a tantervei feladatokat is. Készülni fognak kapcsolódó tananyagok, melyek hamarosan elérhetők lesznek. A Magyar Nemzeti Múzeum épülete ikonikus hely, történetével a magyar történelem is jobban megismerhető. Az épületet körülvevő Múzeumkert pedig történelmi események, találkozások, ifjúsági regények helyszínéül is szolgált.

Böngészhető gyűjteményi anyag

A múzeum honlapján található virtuális kiállítás és tárgyleírások mellett azonban több helyen online kiállítások illetve gyűjtemény darabjait (museumap, monguz, mnm régészet) találhatjuk meg.
Betűk című kiállítás egy alternatív látogató útvonal amely azt boncolgatja, hogy mi a láthatóvá tett kulturális emlékezet, az írás szerepe a Kárpát-medencében az őskortól napjainkig? Hányféle írásbeliség nyomait őrzi a Múzeum?

A kiállítás audio guide-ja elérhető itt két részletben:
1) Az őskortól az államalapításig
2) Az államalapítástól a 20. század végéig

A Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításainak alternatív útvonalon történő felfedezésére hív a Kötődések Kiállítás a kiállításban - Új látogatói útvonal, melyen arra kereshetjük a választ, hogyan szerveződtek az egyének különböző csoportokká az évezredek során. Milyen hasonlóságok kötötték össze a kisebb-nagyobb közösségek tagjait? Milyen különbségek választották el őket egymástól? Mit mutatnak a tárgyak az emberi kapcsolatok sokféleségéről a történelemben, és mai szemmel nézve vajon hogyan, hányféleképpen köthetők össze egymással?
A kiállításhoz sétáló füzet, tárgyképekkel és leírásokkal és rejtvény is tartozik.

A MNM YouTube-csatornája

Ahogy több múzeum, úgy a Magyar Nemzeti Múzeum is rendelkezik saját Youtube-csatornával, ahol hozzáférhetők beszélgetések, előadások, vagy épp kiállításokhoz készült tartalmak. Illetve a Facebookon és az instagramon is sok friss, érdekes és színes tartalom várja majd a látogatókat. Böngésszetek!

Hamarosan pedig indul egy olyan gyűjtőoldal is, ahol a pedagógusok munkáját segítik online elérhető oktatási tartalmakkal.

Új sorozatot indít honlapján március 18-ától a Janus Pannonius Múzeum is a koronavírussal kapcsolatos zárva tartás időszakában. Ennek keretében minden nap valamilyen érdekességet, kulisszatitkot osztanak meg a múzeum gyűjteményeivel, szakmai osztályaival, korábbi kiállításaival kapcsolatban. Érdemes tehát követni a sorozatot, amelyet a múzeum közösségi felületein is publikálnak. Elsőként az itt látható interaktív rekonstrukció segítségével a pécsi Nagy Lajos Király útjánál feltárt római kori raktárépületet (horreum) járhatjuk be.