Olvasnivaló az őszi szünetre

Végre itt az őszi szünet. Kuckózzatok be egy jó könyvvel és szusszanjatok egy nagyot! Összegyűjtöttük nektek azokat a könyveket, amelyekkel kikapcsolódhattok ebben az egy hétben.

Dóka Péter: Hősök leszünk! - Szupermalac és Űrpatkány

Szupermalac és Űrpatkány egy messzi-messzi galaxisban él... Régen ők is a Földön laktak, de akkor még más volt a nevük: Csocsó és Pati. A többi állat gúnyolta őket, mert nem vették észre, milyen különlegesek. Senki sem sejtette, hogy hamarosan űrhajóba pattannak, és szuperhősök lesznek. Kísérd el őket csillagközi kalandjaikra! Ismerd meg társaikat: a ravasz Fáraó kandúrt és feleségét, Kleó cicát!
Megmentheti egy malac és egy patkány a világot? Sikeresebbek lehetnek, mint a daliás Acélmedve? És vajon megkapják a szuperhősengedélyt?
A sorozat első kötetében a két űrvagány cukisítja a csillagpolipot, segít a Mikulásnak, és szembeszáll a gonosz Rosszkutyával is. De csak akkor győzhetnek, ha Szupermalac meg tudja állítani az időt...

Nógrádi Gábor: Emmike nem semmike

Az ötéves Emmike őrületbe kergeti az apukáját. Pedig Emmike mindig csak jót akar: befogad egy kisfiút, akivel kiabáltak, szemetet önt egy sofőrre, aki szemetelt, hazahoz egy eltévedt kutyát, aztán egy magányos nagymamát (meg nagypapát!), kipróbálja a kerekes székes életet, és azt is, milyen roma kislánynak lenni. Emmike tényleg nem semmike. Szegény apukája szívrohamot fog kapni. Vagy gutaütést. Pedig az apuka a felnőtt, és így persze sokkal okosabb meg bölcsebb, mint az ő kicsi lánya. Vagy nem?!

Helena Duggan: A tökéletes város - Rajtad tartják a szemüket

Violet soha nem akart Hibátlanba költözni. Ki is akarna egy olyan városban élni, ahol mindenkinek szemüveget kell viselnie, nehogy megvakuljon? És ki akarna folyton rendes, tiszta és jólnevelt lenni? Violet hamar rájön, hogy valami furcsa dolog történik a városban - hangokat kezd hallani, az anyukája különösen viselkedik, az apukája pedig eltűnik. Amikor találkozik Fiúval, rájön, hogy nem csak az apukájának veszett nyoma... és hogy a titokzatos strázsák egy hátborzongató titkot őriznek!

Jo Nesbo: Bestiák, amelyek bár ne lennének

Vannak lények, amelyek olyan csúfak, hogy jobb lenne eltitkolni a létezésüket. Léteznek bestiák, amelyek mindenhol ott vannak, csak épp senki sem ismeri őket. És amelyek bár ne lennének!
De ha te már hallottál a szörnyű holdkaméleonokról, vagy tudni szeretnéd, mire képes egy nepáli madárkutya vagy egy fojtóróka, esetleg te is megkedvelted a Doktor Proktor-sorozatból jól ismert Bulle házi kedvencét, Perryt, a hétlábú perui szívópókot, és szeretnél többet tudni róla, vagy csak szeretsz felkészülni a rád leselkedő veszélyekre...
Akkor végre a tiéd lehet a B.A.B.N.L., vagyis a Bestiák, amelyek bár ne lennének című egyedülálló és szupertitkos gyűjtemény!

Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős - Mese arról, hogyan félj bátran

Szerinted ki az igazán bátor? Például az, aki bár fél, meg meri tenni azt, amitől tart. 
Amikor egy szikla szélén állsz, vagy egy sötét szobába lépsz, esetleg nagy közönség előtt kell szerepelned - teljesen természetes, hogy félsz. De a félelem, bármilyen furcsán is hangzik, fontos és hasznos érzés. Sőt, a segítségedre lehet, ha megtanulod kezelni!
Holli rettenetesen izgul az iskolai fellépése miatt. Ekkor szegődik mellé egy apró és barátságos házirém, Mumus, akitől a kislány megtanulja, hogyan állíthatja a félelmet a saját oldalára. Kalandjaik során kiderül, hogy néha bizony még a felnőttek is félnek, ám ebben nincs semmi szégyellni való.

Pau Morgan - Andrea Quigley: Kerek világ - Méhek

A Kerek világ sorozat célja, hogy a gyerekek ne csak megismerjék, de saját maguk meg is tapasztalják a bennünket körbevevő világ csodáit.
A méhek nélkül nem lenne kerek a világ. De vajon mi a szerepük bolygónk életében? Milyen méhfajok élnek a világon, kikből áll a méhcsalád, hogyan készül a méz? Próbáld ki, hogy a méhek melyik virágra szállnak a legszívesebben! Készíts fészket a poszméheknek, és járd el a méhtáncot!

Agnese Baruzzi: Elrejtőzve a természetben - Figyelj, keress, számolj!

Jó megfigyelő vagy? Szórakoztatnak a lehetetlen kihívások? Akkor ez az érdekes könyv épp neked készült! Rengeteg állat rejtőzködik a könyv lapjain, színes környezetben, számtalan apró részlettel, és mindannyian megpróbálnak elrejtőzni előled. Keresd meg valamennyit, számold össze, majd ellenőrizd az eredményt a könyv végén, hogy biztos légy abban, nem hagytál ki egyet se. A szavannától az Északi-sarkig, a dzsungeltől a mély óceánokig száz meg száz állat várja, hogy megtaláld. Gyere, és kezdd el a keresést!

1100 dolog, amit jó, ha tudsz a világról

Állatok és várak, kalózok és közlekedés, az ókori Egyiptom és a mitológiai lények, az emberi test és a harcosok mind megférnek ebben a könyvben. Azok a tudásvágyó gyerekek, akiket minden érdekel a világunkban, akiknek mindig vannak kérdéseik, és sohasem elégszenek meg a válaszokkal, most igazán bőséges gyűjteményt kapnak a kezükbe. Érdekesebbnél érdekesebb kérdések és tények egyetlen könyvben, amelyet rengeteg illusztráció is gazdagít.

Clive Gifford - Rob Ives: Optikai csalódások - 50 kipattintható, 3D kísérleti modellel

"Üdvözlünk az optikai csalódások lenyűgöző világában!" A gazdagon illusztrált, kreatív ötletekkel teli könyvet világos magyarázatok teszik könnyen érthetővé, az 50 kísérletet és modellt - az egyszerűen követhető útmutató segítségével - magad is elkészítheted és kipróbálhatod.

David Whitney: Kódolj! - Tanulj meg programozni HTML-ben, CSS-ben és JAVAScriptben!

Hihetetlenül zseniális könyv! És nem csak kockáknak szól! Bevezeti a gyerekeket a számítógépes programozás izgalmas világába - napjainkban pedig ez az egyik legfontosabb tudás, amit érdemes elsajátítani. A leírásokat követve a gyerekek megtanulnak kódolni a három legismertebb és legfontosabb programozási nyelven: a HTML-en, a CSS-en és a JavaScript-en. A webfejlesztők ezek segítségével hozzák létre azokat a weboldalakat és webes alkalmazásokat, játékokat, amelyeket folyton használunk. A gyerekek olyan életközeli kódolási tudásra tehetnek szert, amit később bármiféle program megalkotására felhasználhatnak.