Öt új könyv a Pagonytól

A kiadó új sorozatában Shakespeare-drámák prózai átiratai olvashatók népszerű kortárs ifjúsági szerzők tollából. Három kötettel folytatódik a Pagony olvasástanulást segítő sorozata, de megmenthetjük Einstein életét is.

Regényes Shakespeare. Makrancos Kata, Rómeó és Júlia – Gimesi Dóra és Jeli Viktória átiratában

Drámát nem könnyű olvasni. A regényes Shakespeare-átiratok megőrzik az eredeti cselekményt, az eredeti helyszíneket, de megközelíthetőbb formába öntik a történeteket, így a kamasz olvasó közelebb kerülhet a karakterek belső világához, vívódásaihoz, és könnyebben azonosulhat velük. Hiszen Shakespeare darabjai ma is érvényesen szólnak a tinédzserekhez: hősei is sokszor szinte még gyerekek, és dilemmáik ugyanúgy foglalkoztatják a mai olvasókat, mint a régieket. A kötetben két szerelmes történet található: a Rómeó és Júlia és a Makrancos Kata, egy tragédia és egy komédia – mindkettőben igazi szerelem és társadalmi elvárások ütköznek; mindkettőben mély a konfliktus, de jelen van a gyógyító humor és a mindent elsöprő érzelem is.

14 és 18 éves kor között ajánlott!


Cornelia Franz: Hogyan mentettem meg Einstein életét?

Emily hajókirándulást kap a születésnapjára, és a Queen Mary 2 fedélzetén New Yorkba tart, amikor egyszer csak egy másik hajón találja magát – 1913-ban! Összeismerkedik Lorenzóval és Malikkal, akikkel pontosan ugyanez történt. A három gyerek sorsa összefonódik, amikor összefognak, hogy megakadályozzák az elkerülhetetlennek tűnő, végzetes tűzesetet a hajón, de itt még nincs vége a történetnek: hogyan fognak visszajutni a jelenbe? Ha van valaki, aki segíthet nekik, az Albert Einstein. Kalandos utazás az időben 1913-ba, amikor sok német mindent hátrahagyott, hogy új életet kezdhessen Amerikában.

Az Abszolút könyvek sorozat legújabb tagja letehetetlenül izgalmas időutazós kalandregény, a kiskamaszok egyik kedvenc műfaja.

9 és12 éves kor között ajánlott!


Kiss Judit Ágnes: Kincs a roncson

Pandara és Felderen, a két kalózgyerek titokzatos hajóroncsra bukkan a tenger fenekén. Lent a mélyben sötét van, a zár pedig nem enged – a kalózkésre meg a víz alatti lámpára is szükség lesz! A kitartás jutalma egy kincsesláda: vajon miféle kincset rejt? A könyvből kiderül, hogy a kalózgyerekek sem szívesen görnyednek a tankönyvek felett, hiszen sokkal izgalmasabb búvárkodni vagy távcsővel kémlelni a madarakat. Főleg akkor, ha a tenger mélyén egy titokzatos hajóroncsra lelnek! A kis kötet négy rövid fejezetben meséli el a hatalmas hajó rakományának felderítését, ami bőven tartogat meglepetéseket.

A Most én olvasok! sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs magyar olvasást tanító sorozatot építenek. A kiadó legkiválóbb szerzői öt-öt könyvet írnak, öt különböző nehézségi szinten, melyek közül az első NAGYBETŰS kötet. A történetek lazán összefüggnek egymással, de természetesen önállóan is olvashatók.

6 és 12 éves kor között ajánlott!


Mészöly Ágnes: Levendula és a varázsmacska

Ki ne álmodott volna már arról, hogy kis kedvence beszélni tud? Valószínűleg mindenki elképzelte minimum egyszer, hogy nemcsak hatalmas, értő szemekkel bámul rá a cicája egy-egy monológ közben, hanem kifejti a saját álláspontját is. Nos, Levendula, a mese főhőse pontosan ilyen macskát talál egy teljesen átlagosnak induló séta során, és ahogy egy élénk képzelőerővel rendelkező kislányhoz illik, ezt teljes természetességgel veszi tudomásul. Kiderül azonban, hogy a cicának egészen másfajta varázslatos képességei is vannak! Levendula és nagypapája hazaviszik a kismacskát, aki hamar a család teljes jogú (és legmókásabb) tagjává válik.

A Levendula és a varázsmacska tündéri mese, amit Takács Viktória illusztrációi tesznek teljessé. A kötet a Most én olvasok! NAGYBETŰS SZINT tagja, azaz csupa nyomtatott nagybetű, oldalanként 2–5 sor, rövid, könnyen kiolvasható mondatok és egyszerű, könnyen követhető történet jellemzi.

5 és 8 éves kor között ajánlott!


Bendl Vera: A galamb, aki megette az időgyurmát

Józsi átlagos galamb egy apró jellegzetességgel: imádja a körözöttet. Mivel az időgyurma körözöttből készül, Józsi véletlenül csippent abból is. Ennek elképesztő, váratlan következményei lesznek, annyira, hogy Józsi rövid idő alatt egy egész életre elegendő kalandot él át. Az időgyurma ugyanis teljesen összekuszálja az időt: jelen esetben felgyorsítja, így a gyanútlanul körözöttet falatozó galamb egészen őrületes kalandokba keveredik. Többek között teázik elhunyt nagymamájával, meglátogatja az Északi-sarkot és szerelmest is talál egy csinos galamblány, Brigi személyében.

A Most én olvasok! sorozat azért jött létre, hogy az épp olvasni tanuló gyerekekkel megismertesse az olvasás örömét. Minden szerző 5 könyvet ír, 5 nehézségi szinten. A történetek lazán összefüggnek, de egymástól függetlenül is olvashatók.

5 és 8 éves kor között ajánlott!


(via Pagony)