Programötletek húsvétra

Rengeteg izgalmas húsvéti program vár benneteket országszerte. Összegyűjtöttünk 11 olyan családi rendezvényt, ahova érdemes ellátogatni a hosszú hétvégén.

Programok Budapesten

Húsvét a Várkert Bazárban - PONT Fesztivál - Ingyenes

Várkert Bazár - március 31. - április 2., 10.00 - 18.00

Színes családi programokkal, hagyományőrző foglalkozásokkal, koncertekkel, kiállításokkal, mesterségbemutatóval és gyermekprogramokkal vár benneteket a Várkert Bazár 2018. március 31. és április 2. között. Lesz hímestojás kiállítás, horvát mézeskalácskészítés, hagyományos tojásfestés, hórihorgas gólyalábasok és világjáró marionetteket, kézműves vásár, valamint street food. A gyerekeket kézműves foglalkozások, festhető óriástojások, népzenei és mesekoncertek várják. Szombaton a Rutkai Bori Banda, vasárnap a Klárisok zenekar ad koncertet.

Húsvéti Nyuszikeresés

Magyar Vasúttörténeti Park - április 2., 10.00 - 18.00

A Vasúttörténeti Park április 2-án, hétfőn nyitja meg kapuit. A szezon a húsvéti tojásvadászok kedvenc eseményével, a Húsvéti Nyuszikereséssel indul, ahol a számtalan kézműves-, és hagyományőrző program mellett koncert és bábelőadás vár majd benneteket. Lehetőség lesz tojást festeni, nemezelni, gyertyát önteni, vagy megfonni a húsvéti kosarat is. A nap során koncertet ad a Katáng. Lesz Húsvéti Nyuszikereső játék, aki az összes eldugott tapsifüles rejtekhelyét felleli, és begyűjti az összes pecsétet, az részt vehet az ajándéksorsoláson.

Húsvéti gyereknap a Gozsdu Udvarban - Ingyenes

Gozsdu Udvar - április 2., 10.00 - 14.00

A tavaszi megújulás jegyében egy fesztelen zenés tornaórán vehettek részt. A frissítő mozgás után húsvéti kézműves sarok is vár benneteket, és természetesen a hímes tojás sem maradhat el. Aki szeretne, átváltozhat a kedvenc mesefigurájává, hiszen különleges arcfestéssel is készülnek a szervezők. A nap során végig nyitva áll a nyuszisimogató, ahol a húsvéti nyuszival is barátságot lehet kötni, és felügyelettel akár ölbe is vehetitek a tapsifüleseket.

Húsvéti készülődés a Vajdahunyadvárban

Vajdahunyad vára épületegyüttes - március 24. - április 3., 10.00 - 17.00

Tavaszköszöntő kézműveskedéssel és húsvéti portékák vásárával várnak benneteket a múzeumban március 24-től április 3-ig. Négy népi iparművész segítségével ismerkedhettek meg a húsvét történetével, hagyományőrző népszokásaival, a tojásírás és -karcolás mesterségével, valamint az ünnepi díszek készítésének fortélyaival.

Húsvét izgalmas tojáskísérletekkel

Csodák Palotája - április 1-2., 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 19.00

Ha már unjátok a tojáskeresést és tojásfestést, menjetek el a Csopába Húsvétkor! Ott a hagyományostól eltérően nem tojásfestés, tojásfújás, tojásdíszítés lesz, helyette tojással kapcsolatosan mutatnak nektek izgalmas kísérleteket! Megtudhatjátok, hogy hogyan lehet eldönteni csak ránézésre, hogy főtt vagy nyers-e a tojás, hogyan lehet egy tojást élére állítani, megnézhetitek, hogy hogyan juttatható be egy keskeny szájú edénybe egy tojást és azt is megtudhatod, hogy hogyan készíthetsz otthon színváltozásos tojást!

Programok Budapesten kívül

Hollókői Húsvéti Fesztivál

Hollókő, Ófalu - március 31. - április 2., 12.00 - 17.00

Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzi: hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, sokszoknyás, vízsugár elől visítva menekülő lányok és színes forgatag. Kóstolót kaphattok a környék legjobb palóc gasztronómiájából, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják.

Tavaszköszöntő Húsvét a Skanzenben

Szabadtéri Néprajzi Múzeum - április 1-2., 9.00 - 18.00

A Skanzen szezonnyitó rendezvényén bemutatják és újraélhetővé teszik a húsvéti ünnepkör legfontosabb szokásait. Autentikus környezetben tárulnak fel az egykori falusi világ húsvéti szokásai, és aki kedvet érez, részt vehet a táncokban, tojásfestésben, húsvéti játékokban. A központi téma idén a FA lesz annak különböző népi jelentéstartalmaival, úgy mint az életfa vagy a keresztfa.

Ibolya Nap és Húsvét a Gödöllői Királyi Kastélyban

Gödöllői Királyi Kastély - április 1-2., 10.00 - 18.00

Április 1-jén 10 órakor Erzsébet királyné köszönti a vendégeket, majd igazi királyi fogadtatásban részesülhetnek az érdeklődők, hiszen „Erzsébet királyné” cercle-t tart a kastély Dísztermében. Ezt követően megnézhetitek a Majorka színház előadásában A malacon nyert királylány című darabot, egy előadás keretén belül tudhattok meg többet az Ibolyáról és a királyi udvarban betöltött szerepéről, ezután pedig Nyári Detti mesél a Szegény emberről és a rókáról. A kastély Pálmaházában egy igazi illattúrán lehet részt venni. Húsvét hétfőn színes, hagyományőrző programokkal várnak benneteket. Lesz kézműves foglalkozás, interaktív játék, társasjáték bemutató, tánctanítás, arcfestés, tojásfestés, hímes tojás kapirgáló, húsvéti kisállat simogató, a Csupa csoda vándorjátszótér, valamint kipróbálhatjátok az ország legnagyobb kézműves körhintáját. Aki szeretne, árrilis 2-án, hétfőn Gőzfelhős húsvéti nosztalgiavonattal is eljuthat a Monarchia királyi városában, Gödöllőre. A Nyugati pályaudvarról induló, gőzmozdony által vontatott, muzeális kocsikból álló szerelvényen a „boldog békeidők” hangulata elevenedik majd meg.

Matyó Húsvét Mezőkövesden - Ingyenes

Mezőkövesd, Hadas városrész - április 1-2., 10.00 - 17.00

Húsvét vasárnap és hétfőn a Hadas városrészben a térség hagyományőrző csoportjai, énekesek, zenészek és a Matyó Néptáncegyüttes műsora vár majd benneteket. Kézműves bemutatókon és színpadi programok mellett húsvéti ételszentelésen és kóstoláson, locsolkodáson, tojásfestésben, kézműves vásáron vehettek részt. A Mezőgazdasági Gépmúzeum udvarán húsvéti állatudvar (nyuszi, csibe és bárány simogató), valamint Kovácstalálkozó várja a kicsiket. A két nap alatt a múzeumok, kiállítóhelyek, alkotóházak valamint a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő is nyitva lesz, ahol vasárnap este családi éjszakai fürdőzésre is lesz lehetőség.

Szeri Húsvét

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - április 1-2., 10.00 - 18.00

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kelnek a hagyományok Ópusztaszeren a skanzenben. Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolás, muzsikaszó, meglepetések és nyeremények várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni a feltámadást.

III. Húsvéti Nyuladalom - Ingyenes

Siófok, Fő tér - március 30. - április 2., 10.00 - 22.00

Március utolsó hétvégéjén Siófok főterére várnak benneteket. Napközben a terep a gyerekeké, a hagyományőrző és logikai játékok mellett fiataloknak szóló koncerteken, az Alma együttes és Gryllus Vilmos dalaira szórakozhattok. Este nagykoncertek lesznek, ahol a Republic, a Smile Zenekar és 30Y is fellép. Számos családi programmal készülnek a szervezők, lesz tojásfa állítás, interaktív tojáskereső családi játék, Nyúl-derbi, kreatív sátor, állatsimogató, népi fajátékok, vásári forgatag, gasztronómiai különlegességek, szuper koncertek kicsiknek, nagyoknak, Nyúlfutam és tojásevő verseny is.