Remek évet zárt Zsuzsi

Mozgalmas és eredményekkel teli évet zárt 2021-ben Magyarország legrégebbi keskeny nyomközű vasútja, a Zsuzsi Erdei Vasút, ami idén már az igen tekintélyes 140. születésnapját ünnepli majd.

Az elmúlt évek számos kihívást tartogattak Zsuzsi számára a másfél évig tartó felújítástól a pandémia okozta korlátozásokig, ám a kisvasút jól vette az akadályokat, a tavalyi évet teltházas programokkal és rekord utasszámmal zárta.

"Sok minden történt a Zsuzsi Erdei Vasút életében az elmúlt bő két évben. Hosszú szünet után 2020 nyarán nyitottunk újra egy nagyszabású felújítást és korszerűsítést követően, pont akkor, amikor már javában tombolt a járvány. Szerencsére az emberek nagyon vágytak a szabadtéri programokra és élményekre, így bár az újranyitás egybeesett a pandémiával, a 2020-as év nyári és őszi programjainkat szinte mindig telt házzal sikerült megtartanunk, a 2021-es évben pedig a korábbi éveknél nagyobb utasszámot sikerült elérnünk." – nyilatkozta Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója.

 

 

2021 minden szabadidős és kulturális intézmény életében nehezen indult, hiszen a világjárvány kiszámíthatatlanná tette a programok tervezését. Ennek ellenére a Zsuzsi Erdei Vasút bizalommal tekintett a jövőbe és igyekezett alkalmazkodni a helyzethez. Tavasszal egy online játékkal és kincskereső erdei túrával indították a szezont a Kisvasutak Napja alkalmából, majd május végén elindultak a menetrend szerinti járatok, melyeket tavasztól ősz végéig minden hétvégén családi és szabadidős programok kísértek. Interaktív madárbemutatók, erdei gyógynövény-, gombász és helytörténeti túrák, fotókiállítások, csillagles, mesevonat, szüreti mulatság és bátorságpróba – csak néhány a Zsuzsi Erdei Vasút színes programkínálatából.

Természetesen tavaly sem maradhatott el a születésnapi rendezvény, amit minden év július 16-án tartanak annak emlékére, hogy 1882-ben ezen a napon indult útnak a kisvasút. A 139. születésnap alkalmából sokszínű programokkal várták a családokat Hármashegyalján, ahol elsősorban a természet, a mozgás és az aktív kikapcsolódás szeretetére hívták fel a figyelmet. Több alkalommal is közlekedett a nosztalgia gőzös, ami minden alkalommal sokakat csalt ki a természetbe.

És hogy a kihívások ellenére milyen eredményekkel zárták a 2021-es évet, arról az ügyvezető ekképp nyilatkozott. "Év elején még nem tudtuk, milyen lesz az idei évünk, nehéz volt előre tervezni, de visszatekintve azt mondhatom, soha rosszabbat. A hagyományos rendezvényeink mellett, amikre minden korábbinál többen látogattak el, számos eredményről számolhatunk be. Hatalmas sikerként könyveljük el, hogy az utasszámunk idén rekordot döntött, ami azt mutatja, hogy az emberek szeretik és igénylik a Zsuzsi Erdei Vasút kínálta élményeket. Büszkék vagyunk, hogy idén a Future of Debrecen mozgalommal közösen hozzájárulhattunk a Debrecen környéki erdők megtisztításához, hogy a Debreceni Karitatív Testülettel közösen mi is segíthettünk, hogy a nyári gyermekfelügyeletben részt vevő fiatalok tartalmasan töltsék a szabadidőt, hogy együttműködnek a Méliusz Könyvtárral az olvasás és a könyvek népszerűsítése céljából a Ruyter utcai állomásokhoz kihelyezett mobil könyvtárral, és hogy részt vettünk a Galiba Gyermekfesztivál, a Kulturális Örökség Napok, valamint az Európai Mobilitási Hét és a Nemzetközi Autómentes Nap felhíváshoz kapcsolódó programokon. Ezeket az együttműködéseket a jövőben is szeretnénk folytatni."

 

 

A Zsuzsi Erdei Vasút életében az egyik leglátványosabb és az utasok körében legnépszerűbb eredmény az volt, hogy csatlakoztak a Magyar Turisztikai Ügynökség országjáró ismeretterjesztő akciójához, a Hol vagy, Kajlához, így már a Zsuzsi Erdei Vasút is pecsételőpont, sőt, a kisvonat egyik kocsiját Kajla, a kíváncsi kutyakölyök díszíti, a hármashegyaljai végállomásnál pedig egy Kajla-tanösvény várja a gyerekeket. Az akció célja az ország természeti és kulturális értékeinek népszerűsítése, így örömmel csatlakozott hozzá a Zsuzsi Erdei Vasút is mint Debrecen és az ország kulturális örökségének fontos része.

2022 fontos mérföldkő a Zsuzsi Erdei Vasút számára, hiszen idén lesz 140 éve, hogy 1882. július 16-án megnyitották a vasút első szakaszát Debrecen-Fatelep és Nyírmártonfalva közötti az országban egyedülálló módon 950 mm-es nyomtávolsággal. Az elmúlt közel másfél évszázadban rengeteg változás történt Zsuzsi életében, az egykor faszállításra használt kisvonat ma már kirándulójáratként és jóval rövidebb szakaszon közlekedik. A változások ellenére Zsuzsi nem pihen, sőt, újult erővel néz a jövőbe. 2022-ben pedig a kerek évfordulóhoz méltó programokkal és akciókkal várja meglévő és leendő kis utasait.

További infókért ide klikkeljetek!

 

 

A SZESSÖN különleges kiadásában ezúttal akasztjuk a hóhért: nem más püföli a dobot, mint a PORT.hu új videósorozatának munkatársa, a zenei és bulvár tévéműsorokat karcos hangon ekéző blogger, Péter Dávid!