Rengeteg új lakó érkezett a Debreceni Állatkertbe

Az intézmény nemcsak a tavaszi bébibumm, hanem új lakók nyomán is folyamatosan bővül: szurikáták, nagy marák, nandukakas, szenegáli fülesmakik és marabuk is érkeztek az állatkertbe.

Az elmúlt napokban egy hím szurikáta ikerpár érkezett Debrecenbe az Amszterdami Állatkertből. A 2018-as születésű jövevényeket a rutinszerű karanténidőszakot követően örömmel befogadták társaik, így a közelgő újranyitás után a teljes létszámú és a remények szerint a közeljövőben utódokkal is gyarapodó csapattal találkozhatnak majd a látogatók.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


Korábban, az április 27-i tapírok világnapja alkalmából pedig különleges dél-amerikai fajokkal gyarapodott az állatállomány. A Debreceni Állatkertben 2011 óta élnek dél-amerikai tapírok, akik az elmúlt években több utóddal is megörvendeztették a nagyközönséget. A tapírok eddig a velük egy térségből származó kapibarákkal osztoztak tematikus kifutójukon, amelybe nemrégiben két nagy mara érkezett. A leendő tenyészpárt alkotó fiatal hím és nőstény Debrecenben találkoztak először egymással, mivel az előbbi a Frankfurti, utóbbi pedig az Amszterdami Állatkertből származik.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


Az intézmény újvilági gyűjteményét gyarapítja mostantól egy nandukakas is, aki a csehországi Ústí nad Labem állatkertjéből érkezett. A tervek szerint hamarosan hozzá is potenciális pár költözik. A Dél-Amerika keleti pampáin őshonos nandu (Rhea americana) a kontinens legnagyobb termetű madara, bár a világrekorder struccnál jóval alacsonyabb és karcsúbb. Nevét a kakasok násztánc közben hallatott jellegzetes kiáltása után kapta.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


Azelőtt pedig a Föld Napját is új állatokkal ünnepelhette az állatkert. Az immár 176 állatfaj 900 egyedéből álló gyűjteménybe szenegáli fülesmakik is érkeztek, de az új jövevények közé tartozik a március végén jött két fiatal marabu is, akik az Afrika-röpde többi egzotikus lakójával együtt tágas, külső röpdéjükben élvezik a tavaszi időt. A tojó és a hím Debrecenben találkoztak először egymással, mivel előbbi a Rotterdami, utóbbi pedig az Amersfoorti Állatkertből származik. A marabu-látványetetés hosszú évek óta népszerű része a Debreceni Állatkert nyári rendezvényeinek, és jó hír, hogy az újranyitást követően, újdonságként az Állatok akcióban program állandó elemeként tér majd vissza minden délelőtt 10:45-től.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.



(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)