Rettenetes új lakók a Debreceni Állatkertben

Az ideiglenes zárvatartás alatt is tovább színesedik a kelet-magyarországi intézmény gyűjteménye: ezúttal a trópusok egzotikus élővilágát bemutató Pálmaház gyarapodott új fajjal, miután február 19-én öt rettenetes nyílméregbéka érkezett a Pécsi Állatkertből.

A jövevények már elfoglalták természethű kialakítású terráriumukat, ahol a látogatók is megcsodálhatják majd őket az újranyitást követően. A rettenetes nyílméregbéka igen ritkának minősül a hazai állatkertek körében, hiszen mindössze Pécsen és immár Debrecenben találkozhatunk vele. Bár az új lakók neme ismeretlen, ivararányuk remélhetőleg lehetővé teszi majd a szaporítást, amely terén az állatkert több békafajnál is szép sikereket ért el tavaly.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

A kizárólag Kolumbia csendes-óceáni partvidékének esőerdőiben őshonos rettenetes nyílméregbéka (Phyllobates terribilis) nemcsak a legnagyobb termetű (akár 5,5 cm hosszú), hanem a leghalálosabb nyílméregbékafaj is: a bőrén található méreggel – amit feltehetően a természetben elfogyasztott hangyákból nyer – egyetlen egyed akár húsz embert vagy két kifejlett afrikaielefánt-bikát is képes megölni.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

A nyílméregbékákra jellemző evolúciós védekezési stratégia, hogy élénk színezetükkel (e faj esetében a citromsárga, mentazöld vagy narancssárga valamelyikével) kifejezetten felhívják a ragadozók figyelmét az elfogyasztásukkal járó veszélyre. Az emberi gondozásban nevelkedett egyedektől – amilyenek az új debreceni lakók is – ugyanakkor nincs miért tartanunk, hiszen ők nem jutnak hozzá a méreg forrásául szolgáló speciális táplálékhoz.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

Élőhelyének rohamos pusztulása miatt

a faj veszélyeztetett besorolással szerepel

a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) védettséget adó II. mellékletébe is.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)