Színes fényekbe borul az Almásy-kastély

Az egykori főúri, gyulai épület november 17-én, a koraszülöttek világnapján lila, három nappal később, november 20-án pedig a gyermekjogok tiszteletére kék fényfestést kap.

Immár hagyománynak tekinthető, hogy a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont lila világítást kap november 17-én. Ez a dátum 2011 óta a koraszülöttek világnapja, amikor a szakmai szervezetek, civil közösségek világszerte tájékoztató eseményeket, családi napokat rendeznek, és emblematikus épületeket világítanak ki lila színnel, ami a koraszülöttek nemzetközi színe.

Magyarországon minden tizedik baba születik idő előtt. Az 1500 gramm alatti súllyal érkezett csecsemőkre akár 2-3 hónapnyi kórházi ápolás is várhat. A terhesség 37. hete előtt világra jövő gyermekeknek és édesanyjuknak hetekig le kell mondaniuk az ölelésről, egymás testi kapcsolatáról, ami pedig nagyon fontos lenne a bébi fejlődése szempontjából.

Forrás: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

 

„Ezen a napon az egészségügyi dolgozókra, orvosokra, nővérekre, védőnőkre és természetesen az érintett családokra is szeretnénk ráirányítani a figyelmet.

A legfontosabb az, hogy a koraszülötteknek jobb életesélyeket, életminőséget tudjunk biztosítani”

– közölte dr. Abrulrahman Abdulrab Mohamed, a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány elnöke.

A koronavírus-járvány miatt idén kivételesen nem kerül sor a máskor az Almásy-kastély előtt tartott felvilágosító eseményre és a koraszülött gyermekek találkozójára sem. De a Viharsarki Koraszülött Alapítvány arra kéri a helyieket, hogy november 17-én este sétáljanak el a kastélyhoz, készítsenek egy fotót, és a képeket a #koramentorhaz, #korabbanerkeztem, #koraszulottekvilagnapja2020gyula, #viharsarkikoraszulottmento hashtagekkel ellátva töltsék fel saját közösségi média felületeikre.

Forrás: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

 

Ezenkívül a kastély munkatársai is megköszönik, ha nem feledkeznek meg róluk sem, és az #almásykastélyt is betageljük.

A szervezők természetesen maszk használatát és a távolságtartást is kérik azoktól,

akik fotóikkal szeretnék felhívni a figyelmet a koraszülöttségre.

Három nappal a belilulás után, november 20-án pedig kék színű fényfestést kap a patinás épület. Rendezvényt ezúttal sem tartanak, a kastély most is világításával hívja fel a figyelmet a gyermekek jogaira. November 20-án ugyanis a gyermekjogokat ünnepeljük az egész világon, mivel 1989. november 20-án lépett életbe a Gyermekjogi Egyezmény, amit Magyarország az elsők között ratifikált.

Forrás: Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.

 

Az UNICEF Magyarország az egyezmény aláírására emlékezve november 20-án több éve különleges kampányokat szervez azért, hogy felhívja a figyelmet az alapjogokra, és hogy valamennyien jobban figyeljünk a gyermekek véleményére. A gyerekek az elmúlt években ezen a napon birtokukba vehették az Országgyűlés épületét, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a MÁV és a BKK központját, szerkeszthettek újságokat, tanulhattak mentősöktől, beleshettek a színházi kulisszák mögé, és nagykövetségek vendégei is voltak.

Idén a vírus miatt ezek az izgalmas programok sajnos elmaradnak, de az épületfestések megvalósulnak. Az UNICEF színe a kék, így a gyermekjogokra emlékezve az elmúlt években ezen a napon a fél világ kékbe borult a sydney-i Operaháztól kezdve az isztambuli Boszporusz-hídon át a New York-i Empire State Buildingig. Idehaza a Lánchíd, a Műcsarnok, a MÜPA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Q épülete, a Magyar Tudományos Akadémia homlokzata és számos vidéki helyszín kapott kék díszkivilágítást – hozzájuk csatlakozott és csatlakozik idén is a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont.


(via Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.)