Színház a nappalitokban – a téli szünetben is!

A színházak, bábszínházak és zenés színházak rengeteg online előadással készültek a téli szünetre, így majdnem minden napra tudunk ajánlani valami jót, a „roxínházas” Holle anyótól a Budapest Bábszínház Rumcájsz streampremierjén át Az oroszlánkirály mesebalett-verziójáig.

Kaposvári Roxínház: Holle anyó

december 24., 10.00
Elérhető: december 27., 21.30-ig.

A Kaposvári Roxínház 2019. november 24-én mutatta be Belinszky Zoltán, Gulyás Levente és Varga Viktor Holle anyó című családi musicaljét, amit a kaposvári és környékbeli nézők közel harminc alkalommal láthattak élőben. A színház tervei szerint 2020 adventi időszakában négy előadást játszottak volna. Jelen helyzetben az előadás archiválás céljából HD minőségben rögzített felvételét ajánlják az ünnepre hangolódásra.

A Holle anyó az egyik legismertebb Grimm-mese, amely cselekményének klasszikus vonalát a szorgalmas lány és az elkényeztetett mostohatestvér ellentéte képviseli, mellettük azonban új figurák is színre lépnek: két csetlő-botló béreslegény, akik igazán mókás kalanddá teszik a sztorit a gyerekek számára, valamint megjelenik egy szerelmi szál is, amivel leginkább a fiatalok tudnak azonosulni. Felnőtt fejjel pedig elgondolkodhatunk azon, hogy mi a jobb: mindenért másokat hibáztatni, vagy inkább Holle anyó bölcsességével látni a világot? A modern látványvilág mellett pedig lendületes zene és koreográfia mutatja meg, milyen a „roxínházas” Holle anyó.

Szabad Színház: Kis karácini csoda – bábelőadás

december 25., 10.00
Az előadás megtekinthető ezenkívül 23-án 17, 24-én 10, 25-én 17, 26-án 16 és 27-én 10 órakor.

Forrás: jegyx1.hu

 

Az ódon Cin-cin Kastélyban nincsenek szürke hétköznapok. Ugyanis Lord Cincin, minden egerek legfeledékenyebbike mindig mindent elveszít – így aztán mindenki azt keresi… A múlt hónapban két szemüveget, egy zsebórát veszített el, ráadásul a második legjobb nadrágját. Senki sem érti, hogyan képes elhagyni ennyi holmit (főleg azt a nadrágot, amit viselt). Lady Brie, a felesége például egy naptárat ajándékozott a születésnapjára, hogy följegyezhesse a fontosabb dátumokat. De azt is elvesztette. Így fordulhatott elő, hogy az egerek életében a legfontosabb ünnepet, a karácin napját is elfelejtette – kapkodnia kell tehát, hogy mire a távolabbi rokonok is hazaérnek, minden készen álljon. Ám a lord feledékenysége veszélybe sodorja a boldog estét...

Ékszer Balett: Az oroszlánkirály

december 26., 16.00
A mesebalett megtekinthető ezenkívül december 27-én, 16 órakor is.

Forrás: Ékszer Balett

 

A szavanna lakói a felkelő nap első sugarainál gyűlnek össze, hogy megünnepeljék a trónörökös születését. Rafiki, a bölcs majom bemutatja az újszülöttet, és az állatok népe boldogan köszönti a kis Simbát. A Disney klasszikus, 1994-es animációs filmjének azóta ikonikussá vált képét mindenki jól ismeri. Tavaly egy CGI verziós, rendkívül élethű verziót is bemutattak belőle, most pedig az Ékszer Balettnek köszönhetően újabb változatban nézhetjük meg. A kétrészes mesebalett koreográfusai Borbély Katalin, Renge Györgyi és Renge Lídia.

Vaskakas Bábszínház: Óz – Évzáró online matiné

december 27., 11.00
Ingyenes!

Forrás: Vaskakas Bábszínház

 

Kansast, a kis Dorka otthonát hatalmas forgószél lepi meg, és a tornádó csodálatos helyre, Óz birodalmába repíti a kislányt. Útja során barátokat szerez az Oroszlán, a Madárijesztő és a Bádogember személyében, ám egy kegyetlen ellenséggel, a Boszorkánnyal is szembekerül. Noha Óz birodalmában minden színes, szép és hatalmas, Dorka legfőbb vágya, hogy visszajusson az ő aprócska és barátságos otthonába legkedvesebb barátjához, Totóhoz. L. Frank Baum világsikerű klasszikusa pazar kiállításban a Vaskakas Bábszínház nagyszínpadán valósult meg, Markó Róbert rendezésében, most pedig az intézmény YouTube csatornáján láthatjuk.

Budapest Bábszínház: Rumcájsz

december 28., 15.00
A Bábszínház idei évadának első olyan bemutatója, ami a képernyőkön valósult meg. A december 19-i premier után idén most látható utoljára!

Forrás: Budapest Bábszínház

 

Rumcájsz, a jičíni suszterből lett rabló történeteit jól ismerik a mai gyerekek szülei, nagyszülei. A népszerű cseh mesekönyv- és rajzfilmsorozat bábszínpadi adaptációjában, Schneider Jankó rendezésében a mai óvodások és kisiskolások is megismerkedhetnek az igazságos banditával, aki kedvesével, Mankával él a Řáholec-erdőben, és mindig kiáll az elnyomottak és elesettek mellett. Hiába áskálódik ellene a felfuvalkodott polgármester, a gőgös gróf és a kényeskedő grófné, hősünk tiszta szíve és rendíthetetlen becsületessége mindig győz. Barátai az erdei állatok, a vizek és a mezők tündérei – hiszen a természeti és természetfeletti erők mind a becsületes zsiványt segítik.

Örkény István Színház: Csoda és Kósza

december 30., 15.00
A hangjátékot felvételről játsszák le.

Forrás: Örkény István Színház

 

Csoda és Kósza egy gödöllői tanyán élnek. Első ránézésre közönséges lovak, Sajó bácsi és Gyöngyi néni lovai. De szokott-e egy normális ló pizzát sütni a miniszternek, vagy épp a Marsra utazni, ha úgy tartja kedve? Czigány Zoltán meséje a két ló, a csacska Kósza és a megfontoltabb Csoda figurájában az örök párost teremti újra, akit a mostani szülők számára Lolka és Bolka, a nagyszülőknek pedig Stan és Pan jelenthetett. A kedvenc örkényes színészeinkkel (köztük Gálffi Lászlóval, Kerekes Viktóriával, Pogány Judittal vagy Znamenák Istvánnal) megvalósuló előadást 7–15 éves gyerekeknek ajánlja a színház.

Táncszínház ON – Budapest Táncszínház: 80 nap alatt a Föld körül

december 31., 11.00
A 80 nap alatt a Föld körült bábelőadás formájában is megnézhetjük, a Budapest Bábszínház streamelős közvetítésén, december 29-én, 15 órai kezdettel.


A főhős, Phileas Fogg pozitív tulajdonságai, mint a humanizmus, a becsület, az adott szó és az egészséges versenyszellem olyan emberi tulajdonságok, amelyekre gyermekeinket nap mint nap tanítanunk kell. A Föld körüli út során különböző kultúrákat, életszituációkat és jelen feldolgozásban változatos táncokat is bemutatnak a nézőknek. A tánc kitűnő kifejezési forma, a mozdulatok egyértelműen érzékeltetnek egyetemes érzelmeket és mondanivalót. A tánc nonverbális nyelve segít bemutatni a világ változatosságát, a kulturális sajátságokat, a közös emberi értékeket.

Budaörsi Latinovits Színház: A Négyszögletű Kerek Erdő

január 2., 11.00
Az előadás megtekinthető december 24-én, 11 órakor is.


A Négyszögletű Kerek Erdő lakói, ezek a félig állat, félig ember, de teljesen csodalények (például Vacskamati, Szörnyeteg Lajos, Mikkamakka, Bruckner Szigfrid vagy Dömdödöm) hiába felnőttek, olyan zabolátlanul őszinték, amilyenek csak gyerekek tudnak, illetve mernek lenni. És ha már ilyenek, hát az a fontos nekik, amit a „rendes” felnőttek is annak tartanak – szóban legalábbis, de mintha sosem küzdenének érte amúgy istenigazából: a szeretet, a tisztelet, az eltökéltség, hogy mindenkit a maga mércéjével mérjünk (de azzal aztán megmérjük!), meg az, hogy legyen legalább annyi eszünk, amennyivel felismerhetjük, hogy ki az, aki a vesztünkre tör, és ki az, aki csak szeretne, de annyira, hogy a puszta fenekedésével is megnevettet minket. Mert ha volna tanulsága a Négyszögletű Kerek Erdő történetének, hát ez lenne: hogy a gonosz nevetséges – és minél inkább fenekedik a gonosz, annál nevetségesebb.

Budapest Bábszínház: Holle anyó

január 3., 10.30
Az előadás megtekinthető december 25-én, 10.30-tól is.

Forrás: Budapest Bábszínház

 

Élt egyszer egy özvegyasszony, akinek volt két lánya: az egyik szorgos, a másik lusta. Az özvegy sokkal jobban szerette a lustát, mert az az édeslánya volt. Így kezdődik a szorgalmas és a lusta lány évszázadok óta újra- és újramesélt története, melyben a kút mélyén egy másik, varázslatos világ nyílik: Holle anyó birodalma. Holle anyó a természet változásaiért felel, ő a földben megbúvó ércek gazdája, és ő az, akinek a dunnájából hullik a hó. Holle anyó világában a mostohatestvérek bejárják a jóság, a tisztelet, a szorgalom, a segítőkészség, s egyben a felnőtté válás útját. Persze ki-ki a maga módján. Az előadás különlegessége, hogy a ritkábban használt marionett és pálcás bábtechnikát is alkalmazza, amelyek segítségével igazi varázslat jöhet létre a színpadon.