Színpompás új lakók a Debreceni Állatkert récés tavában

A tavasz új színt hozott az intézmény tavas kifutójába, miután a napokban egy-egy tenyészpár vörösvállú, karolinai és mandarinréce érkezett hozzájuk.

A különleges jövevények már birtokba vették helyüket, ahol az újranyitást követően a látogatók is gyönyörködhetnek majd bennük a jó idő beálltával ismét kiköltöző mocsári és ékszerteknősök társaságában. A megújuló récés tó az elkövetkező időszakban várhatóan további új fajokkal fog gyarapodni.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

A Kelet-Ázsiából származó mandarinréce (Aix galericulata) szépsége és könnyű tartása miatt ma világszerte elterjedt díszmadár, és számos helyen, köztük Európában visszavadult állományai is élnek vízközeli erdős területeken. Bár nem fenyegetett besorolással szerepel az IUCN Vörös Listáján, őshonos kínai, kelet-oroszországi és japán populációja az erdőirtások következtében egyre csökken.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

Az Aix nem másik élő képviselője, a nem kevésbé pompás megjelenésű karolinai réce (Aix sponsa) az Észak-Amerika nyugati és keleti területein található tavaknál és mocsarakban fészkel. Bár a kontinens elterjedt vízimadarának számított, állománya a tömeges vadászat, erdőirtás és mocsárlecsapolás miatt a XX. századra jelentősen megfogyatkozott, a törvényi védelemnek és a visszatelepítéseknek köszönhetően azonban mára stabilizálódott a számuk.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

Szintén a tengerentúlról származik a vörösvállú réce (Callonetta leucophrys), amely Dél-Amerika trópusi mocsaras-erdős vidékein él.

Nevét mélyvörös háti fedőtollazatáról kapta,

és érdekessége, hogy erős karmaival a fákon is ügyesen közlekedik, amit főként fészkeléskor használ ki.


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)