Szurikátabébi született a Debreceni Állatkertben

Október 22-én újabb egészséges utód bújt elő a debreceni intézmény szurikátacsapata által nemrég ásott, feltűnően nagy és jól őrzött üregből.

A Debreceni Állatkert szurikátacsapata áprilisban két fiatal nősténnyel bővült, most pedig az intézmény újabb örömhírről számolt be e mindig kíváncsi közönségkedvencek háza tájáról, miután október 22-én egészséges utód bújt elő a felnőttek által nemrég ásott, feltűnően nagy és jól őrzött üregből.


Az egyelőre ismeretlen nemű, mindössze kéthetes apróság kicsattanó egészségnek örvend, és még jó ideig anyja óvó gondoskodását élvezi, de a nagyközönség az őszi szünetben már láthatja, ahogy fokozatosan ismerkedik környezetével az ország legapróbb szurikátája.


A szurikáta, más néven négyujjú manguszta (Suricata suricatta) az Afrika déli részén fekvő szavannás vagy sivatagos területeken őshonos kisragadozó. Főként rovarokból, kisebb emlősökből vagy madárfiókákból, esetleg gumós gyökerekből álló tápláléka után jellemzően nappal kutat, az éjszakákat pedig erős lábaival kiásott üregekben tölti.


Csapatban él, egy-egy üregrendszeren akár harminc egyed is osztozhat. Mivel élőhelyükön számos ragadozó emlős és madár leselkedik a szurikátákra,

a csapat legalább egy tagja hátsó lábaira felegyenesedve folyamatosan pásztázza a környező tájat és az eget, veszély esetén pedig jellegzetes, ugatásszerű hangjelzéssel figyelmezteti társait.

Bár a Debreceni Állatkert csapatát ilyen veszélyek nem fenyegetik, a fajra jellemző példás összetartás náluk is megfigyelhető, különösen az elkövetkező időszakban, ami a közös utódgondozással fog telni.


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)