Társadalmi célú kampány indult az anyatejes táplálás népszerűsítéséért

A Melletted a Helyem Egyesület és a Szoptatásért Magyar Egyesület augusztus 1-jén, az anyatejes táplálás világnapján célzott kampányt indított, hogy felhívja az édesanyák figyelmét a szoptatás fontosságára és az anyatej-donáció lehetőségére. A kampány támogatója Mikler Roland magyar válogatott kézilabdakapus, kétszeres édesapa.

Az anyatej a lehető legtökéletesebb táplálék egy kisbaba számára. A babák számára megfelelő mennyiségű zsírt, szénhidrátot, fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat és vizet tartalmaz. Az anyatej rendkívül gazdag immunanyagokban, melynek köszönhetően védi a csecsemőt a megbetegedésektől. Bizonyított tény, hogy a szoptatott babák kevesebbet betegek, és ha meg is betegszenek, hamarabb meggyógyulnak.

A legesendőbb csoportnak (koraszülött, beteg és alacsony súllyal született csecsemők) különleges ellátásra van szüksége, számukra a megfelelő növekedés, fejlődés és egészség elérése érdekében az édesanya saját teje az optimális választás a táplálásra. Összetételének köszönhetően az anyatej csökkenti a koraszüléssel járó számos megbetegedés és a halálozás arányát, hozzájárul a megfelelő ideg- és immunrendszer fejlődéshez. Ezzel lerövidül a koraszülöttek kórházi tartózkodásának időtartama. A szoptatás mérhető pozitív pszichológiai hatással van mind a babára, mind az édesanyára.

Mikler Roland. Forrás: Melletted a Helyem Egyesület

„A koraszülött osztályon töltött időszakban megtapasztaltuk, hogy az anyatej mennyire fontos tényezője a korababák fejlődésének:

éltető gyógyír a számukra. Nagyon hálás vagyok azért, hogy az ikreink életük első napjaiban anyatejbankból biztosított tejet kaphattak. Gyermekeink a kórház elhagyása után is anyatejes táplálásban részesültek, hiszen ez a létező legjobb táplálék a csecsemők számára, a rengeteg egészségügyi előny mellett” – nyilatkozta Mikler Roland magyar válogatott kézilabdakapus, kétszeres édesapa.

Egy beteg vagy koraszülött kisbaba egészségének javításához akár már 100 milliliter anyatej is hozzájárulhat. A kampány célja elérni azt is, hogy az anyák ne a csapba öntsék a felesleget, hanem jelentkezzenek anyatejdonornak, kérjék védőnőjük segítségét. Az anyatej-adományozásért anyagi juttatás is jár (jelenleg 2700 forint egy liter anyatej ára), míg a rászoruló babák szülei receptre, ingyenesen válthatják ki a szükséges mennyiséget.


(via Melletted a Helyem Egyesület)