Tekintélyt parancsoló éjszakai vadász érkezett a Debreceni Állatkertbe

Hosszú évek óta nem tartott, különleges őshonos faj képviselőjével bővült a Debreceni Állatkert gyűjteménye, miután októberben egy uhu érkezett hozzájuk a csehországi Ostrava állatkertjéből. Az idén áprilisban kelt fiatal hím már birtokba vette röpdéjét, ahol a látogatók is megcsodálhatják.

Az Európa és Ázsia nagy részén megtalálható uhu, más néven nagy fülesbagoly (Bubo bubo) a világ egyik legnagyobb termetű bagolyféléje és éjszakai madara. 12 alfaja közül talán a legszebb és leggazdagabb mintájú tollazattal az immár Debrecenben is látható európai (Bubo bubo bubo) rendelkezik.

Valódi csúcsragadozó, étrendjének jelentős részét 200 gramm körüli kisemlősök teszik ki, de olykor a magánál kisebb termetű ragadozó madarakat is elejti. Magányosan élő faj, de párja mellett élethosszig kitart, és évről évre ugyanazt a költőhelyet keresi fel. Saját fészket nem épít, tojásait védett sziklakiszögellésre vagy üreg aljába rakja, ritkább esetben pedig más ragadozó madarak fészkét foglalja el.

A vadászat, a fakivágás, a rovarirtók okozta mérgezések, valamint a gépkocsikkal és a villanyvezetékekkel való ütközések miatt egyedszáma megritkult, ezért a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250.000 Ft.

Az intézmény reményei szerint hamarosan tojó is érkezhet a jövevényhez, így a sikeres szaporulat is kilátásba kerül majd.

Nagyerdei Kultúrpark

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu