Tojásokat keltenek a Debreceni Állatkert pápaszemes pingvinjei

A májusban bejelentett szaporulat után ismét örömhírrel szolgálhat Debrecen állatkertje évről évre szépen gyarapodó pingvincsapatának háza tájáról, mivel a gondozók nemrég mind az öt költőpárnál tojást fedeztek fel.

Az egyenként 10 dkg súlyú tojások kotlása összesen 38–42 napig tart, és mindkét szülő részt vesz benne. Az állatkert abban bízik, hogy minél több tojás életképesnek bizonyul, és így még az ősszel egészséges fiókák kelhetnek ki a Nagyerdő fái alatt.

Afrika egyetlen pingvinfaja, a pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) a kontinens déli partvidékén és a környező szigeteken őshonos. Magyar elnevezését a szeme fölött található csupasz, rózsaszín foltról kapta, amely a hőszabályozást segíti: a pingvin testhőmérsékletének emelkedésével több vér áramlik erre a területre, majd hűl le a környező levegő által.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.

 

A fajt eredeti élőhelyén elsősorban a táplálékforrásait veszélyeztető ipari léptékű túlhalászat és az olajszennyezés fenyegeti, ezért jelenleg veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.

A Debreceni Állatkertben 2008 óta élnek pápaszemes pingvinek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében. Ezen idő alatt hagyománnyá vált a legifjabb pingvinovisok napi egészségügyi sétája, melyre nyaranta az országban egyedülálló módon a nagyközönség is elkísérheti őket.


(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)