Új jövevények a Debreceni Állatkertben

Az intézményben ismét született egy jávorantilop, ezenkívül újabb fiókával gyarapodott a pingvinkolónia is.

Nem sokkal a május 1-jei újranyitást követően az ország legnagyobb jávorantilop-csordájának otthont adó Debreceni Állatkert újabb gyarapodásról számolhat be. A még áprilisban született életerős kis nőstényborjú már kíváncsian ismerkedik társaival az Afrika-panoráma kifutóban, ahol a látogatók is megtekinthetik az immár kilenctagú csapatot. Hazánkban a jávorantilop igazi állatkerti ritkaságnak számít, hiszen csak Győrben és Debrecenben látható – utóbbi intézményben viszont évről évre új utódokkal bővülő csordával találkozhatunk.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


Az Afrika déli és keleti szavannáin őshonos jávorantilop (Taurotragus oryx)

a második legnagyobb ma élő antilopfaj,

mivel a kifejlett bikák akár a 180 cm-es marmagasságot és az egytonnás testtömeget is elérhetik. Méretéhez hasonlóan impozánsak a vöröses homokszínű szőrzetén húzódó függőleges fehér csíkok és a gyakran félméteres hosszt is meghaladó, többszörösen csavart, egyenes szarv, amellyel mindkét nem rendelkezik. A fajt főként az élőhelyvesztés és a húsáért, bőréért és trófeájáért való orvvadászat veszélyezteti, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


Azt is megszokhattuk, hogy évről évre újabb fiókával gyarapodik a Debreceni Állatkert immár 24 tagú, valaha volt legnépesebb pápaszemespingvin-kolóniája. A napokban bemutatott három hónapos, Manfréd névre keresztelt apróság egyelőre a pingvinóvodában nevelkedik, és várhatóan ősz végén csatlakozhat a kolónia többi tagjához. Másfél éves koráig még jól megkülönböztethető lesz felnőtt társaitól, mivel csak ekkorra vált majd át teljesen a faj jellegzetes fekete-fehér szmokingjára.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


Afrika egyetlen pingvinfaja, a pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) a kontinens déli csücskének partvidékén és a környező szigeteken őshonos.

Magyar elnevezését a szeme fölötti csupasz, rózsaszín foltról kapta, ami a hőszabályozásban segíti: ha megemelkedik a pingvin testhőmérséklete, több vér áramlik erre a területre, majd hűl le a környező levegő által.
Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


A pingvinekre jellemző fekete-fehér frakk csak a szárazföldön feltűnő viselet, mivel úszás közben kiváló rejtőszínként szolgál: az állat fekete háta a sötét víztükörbe, fehér hasa pedig a vízen áttetsző napos égboltba olvad bele, egyaránt megtévesztve a prédaállatokat és a potenciális ragadozókat. A fajt eredeti élőhelyén elsősorban a táplálékforrásait veszélyeztető ipari léptékű túlhalászat, illetve az olajszennyezés fenyegeti, ezért jelenleg veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.


A Debreceni Állatkert 2008 óta ad otthont pápaszemespingvin-kolóniájának az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében, amely idő alatt igazi közönségkedvenccé nőtte ki magát nemcsak a faj látványetetése, hanem a pingvinovi növendékeinek napi egészségügyi sétája is – amelyre hazánkban egyedülálló módon a látogatók is elkísérhetik őket. Az intézmény május 1-jei újranyitásával mindkét programelem visszatért, az érdeklődők nagy örömére.

Forrás: Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.



(via Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft.)