Varázslat, illúzió és időutazás gyerekeknek a Múzeumok Éjszakáján

Bár alapvetően esti-éjszakai program a Múzeumok Éjszakája, idén is rengeteg családi élménnyel várnak benneteket június 22-én. Összegyűjtöttük nektek a legjobbnak ígérkező gyerekprogramokat az év legrövidebb éjszakájára.

A Budapesti Történeti Múzeumban 16 órától a Maszk Bábszínház társulata vár benneteket a Mátyás király bolondos bolondja című előadásával, sok zenével, nagy, látványos marionett bábokkal, élőszereplőkkel és árnyjátékkal. 16.45-től pedig kézműves foglalkozás keretében készíthettek középkori tárgyakat, többek között mérősúlyt és napórát is.

A Ludwig Múzeumban 17 órától a LEGO City Bauhaus projekt keretében a nyíregyházi fiatalokból álló Tekerd! csoport tagjaival közösen építhettek legóból Bauhaus házakat.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban 16 órától a varázslaté és az illúzióé lesz a főszerep a nap során. Rodolfo bűvészkönyvei nyomán „Vigyázat, csalok!” jelmondattal trükköket tanulhattok, valamint bűvész eszközöket is készíttek közösen a családdal. Ezen kívül Kelle Botond bűvész interaktív bűvészműsorával, Rodolfo kvízjátékával, szerencsekerékkel és bűvészképzővel várnak benneteket a szervezők.

A Magyar Természettudományi Múzeumban 17 órától a nagy felfedezők nyomába eredhettek. „360 perc alatt a Föld körül” Marco Polo, Magellán, Kolombusz és Julianus barát, Kőrösi Csoma Sándor és Vámbéry Ármin nyomdokain, földön, vízen, levegőben kerülhető meg a föld és járható be a kontinens. Virtuális valóság és bennszülöttek dallamai is gazdagítják az élményt, sőt a nap során mesék és igaz történetek filmkockáit is pergeti majd a diavetítő.

Aki részt vesz a Mesemúzeum interaktív játékában, igazi mesebeli 7 próbát állhat ki. Szükség lesz az összes érzékszervetekre és készségetekre, hiszen minden próba más-más képességet kíván. A múzeumban 16 órától Kárász Eszter és az Eszter-lánc mesezenekar koncertje, valamint hangszer-simogató is gazdagítja a programot.

A Várkert Bazár Déli palotájában 16 órakor és 17.30-kor tárlatvezetéssel és interaktív beszélgetéssel várják 8-14 éves gyerekeket az Emberek és állatok a Nagy Háborúban című kiállításban. A séta során áttekinthetitek, hogyan változott a kétlábúak és négylábúak szerepe a háborúkban bő egy évszázad alatt. Továbbá részesei lehettek egy interaktív beszélgetésnek is egy korábban műveleti területen szolgált katonával és kutyáival. 19 órától a Rubik kocka kirakásának rejtelmeibe vezetnek be benneteket a szervezők.

Ha még korábban elkezdenétek a Múzeumok Éjszakáját, már 15 órától egy kincskereséssel egybekötött időutazásra várnak benneteket a Magyar Nemzeti Múzeum, ahol különböző korok embereinek bőrébe bújhattok, sőt, játékosan az állatvilág történetén is átvágtathattok.

A Vajdahunyadvárban 16 órától kutyás élmények várnak benneteket Induljon a puli! címmel. Részt vehettek kutyabemutatón, megismerhetitek a kilenc magyar kutyafajtát, lesz Tanyaolimpia, környezetvédelmi bemutató és ismereteket szerezhettek a felelős állattartásról a „Legyen Ön is milliomos" mintájára készülő kívzjátékban. Éjszakai toronytúrák indulnak óránként az Apostolok tornyába és önálló felfedező túrára is mehettek a múzeum kiállításaiban.

A 3D Gallery Budapestben 18 órától ti is fotósok, profi festők, művészek vagy rendezők lehettek, miközben a 3D hatás, optikai illúziók és térjátékok csalfa világán keresztül szemlélhetitek meg saját alkotásotokat! "Kreáld meg az egyedi kompozíciód! Valósítsd meg saját elképzelésed, a kép adott, légy Te is részese a csodának!" A galéria interaktív jellege lehetővé teszi, hogy a festményeket szabadon megérinthesd, és aktívan részt vegyél képed megkomponálásában.

A Deák 17 Galériában 18 órától a kiállított eszközök mellett most saját magadat is sok dologban kipróbálhatod! Meg tudsz építeni egy működő golyógurítót? Vajon rájössz, miért esik egy mágnes lassabban, mint egy fadarab? Hányféleképpen tudsz mozgatni egy madármakettet? Ezekre és még sok más érdekes kérdésre kaphattok választ Vásárhelyi Tamás segítségével a Múzeumok Éjszakáján. Emellett készíthettek saját 3 dimenziós kirakót és egy olyan lámpást, amibe egy izgalmas technika segítségével bezárhatjátok az év egyik leghosszabb napjának fényét!

A Ferihegyi Aeroparkban 18 órától életre kelnek a pilótafülkék! Fényárban úszik majd a többi között az Il-18-as, a Yak-40-es, a Tu-154-es és az L-410-es. A fedélzeten a Malév egykori kapitányai és utaskísérői mesélnek a repülés világáról, karrierjükről, a légitársaság legendás típusairól, legizgalmasabb útvonalairól, miközben a háttérben a fedélzeti rádión a torony és a ferihegyi járatok forgalmazása duruzsol. A rendezvény ideje alatt üzemelnek a repülőgép-szimulátorok, vészhelyzeti és mentési szimulációs bemutatót tart a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltósága és bemutatkozik a Légiközlekedési Kulturális Központ oldtimer flottájának legújabb darabja, a Volvo 245 Transfer is.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum fém katona öntéssel, haditechnikai járműarzenállal és harcjármű szemlével, valódi légvédelmi ágyúval leadott díszlövésekkel, Mini ha-RC-térrel, vagyis rádió-irányítású (RC) harcjármű modellek bemutatójával és raktártúrával várnak benneteket 18 órától.

A Magyar Nemzeti Galériában gyerekeknek szóló tárlatvezetéssel készülnek, 16 órakor és 17.30-kor Hatvan perc a Föld körül címmel virtuális utazásra indulhattok. Utazni lehet autóval, vonattal, busszal, repülővel, hajóval, és időnként képzeletben. Ebben a hatvan percben a fantáziátokat hívják segítségül, hogy képeken, illatokon, hangokon keresztül nyerjetek bepillantást különböző országok sajátos tájaiba, életpillanataiba. Ha pedig végeztetek, ne hagyjátok ki a Kupola varázslatos éjszakai panorámáját.

Ha főként a vonatok varázsolnak el benneteket, akkor a Magyar Vasúttörténeti Parkban ezen az estén 18 órától utazhattok Csajka sínautón, Gőzmozdonyon, Lóvasúton és az első fordítókorongon is. A Gyermekvasút Hűvösvölgy állomásánál kipróbálhatjátok az éjszakai vonatozást, hagyományos és nosztalgiavonatok is közlekednek éjjel 1 óráig.

A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben Kupoló túrára indulhattok, ahol tárlatvezetésen ismertetitek meg az öntöde egykori működését és történetét „pincétől a padlásig”, valamint múzeumpedagógiai foglalkozás keretében az öntés legalapvetőbb mechanizmusát bemutatják nektek gipszöntés által. A program minden egész órában indul 16 órától, kivéve 18 és 19 óra között.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban 18 órától játékos kincskeresésre invitálnak benneteket! Milyen illatú egy mahagóniláda? Milyen tapintású a selyemtapéta? Milyen hangjai lehetnek a címereknek? Mit rejthet egy kíváncsi vakond kiállítása, aki a palota falaiban közlekedik és mindent tud az irodalmi kincsekről? A Magukra maradt bútorok című új kiállításban meghallgathatod K. Dezső, a vakond meséjét és részese lehetsz az irodalmi kincskeresésnek!

A Szépművészeti Múzeum hazánkban elsőként nyújt lehetőséget arra, hogy a műtárgyak megismerésekor ne csak a látás, hanem a tapintás érzéke is főszerephez jusson. Az erre kiválasztott eredeti műtárgyak, például amulettek, egy szívskarabeusz vagy egy kanopuszfedél kézbevételekor a múzeum felkészített önkéntesei osztják meg ismereteiket a tárgyakról. Ha te is szeretnéd kézbe venni a több ezer éves műtárgyakat és szeretnél többet megtudni róluk, akkor irány az Egyiptomi Gyűjtemény! A Régi Képtár gyűjteményeiben tartott interaktív tárlatvezetés után a Román Csarnokban korhű kellékek segítségével és lényegülhettek át egy kép erejéig a Fotósarokban.

A korábbi évekhez hasonlóan a legkisebbek számára a programokon való részvétel ingyenes, míg a 6-18 év közötti korosztály kedvezményes áru karszalaggal látogathatja a múzeumokat.