Vulkánnap és egyéb érdekességek

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület május második felében is különleges programokkal várja az érdeklődőket.

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) kezelésében levő terület, a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapuja a geoparkok hálózati tevékenységében is aktívan részt vesz. Ezért május 18-án, a Múzeumok Világnapján ingyenes tárlatvezetéssel várják Ipolytarnócon az érdeklődőket az Ősfenyő Belépő fogadóépületében.

Az Ősvilági Pompeji május 26. és június 5. között érdekes programokkal és tematikus túravezetésekkel – pl. Vulkánnappal – csatlakozik az Európai Geoparkok Hálózatának Geopark Hetéhez. E hálózat minden évben, tavasz végén/nyár elején megemlékezik öreg kontinensünk földtani örökségéről.

 

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

 

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen a BNPI szakértői által vezetett túrák során érhetők tetten az egykori tengerek és vulkáni katasztrófák nyomai. Földünk dinamikus élete és az éghajlatváltozások mellett az Ősvilági Pompeji legújabb őslénytani felfedezéseivel is megismerkedhetnek a résztvevők a geológiai tanösvényen. De az Európai Geoparkok Hete tiszteletére egyéb speciális, tematikus programokat is szervez a terület, melyeken érdemes részt venni.

Május 28-án a fogadóépülettől induló Miocén Ősvilági tematikus túrán a résztvevők a Pannon-tó bükkábrányi fáitól, a vulkáni katasztrófán keresztül, az őstengeri cápákig búvárkodhatnak a múltban, átélve az éghajlatváltozások megpróbáltatásait is. A tematikus túrán csak az előre regisztráltak vehetnek részt, a részvételi szándékot az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre május 27-ig beérkezett levélben lehet jelezni.

Június 1-jén egész Európában Vulkánnapot tartanak, melynek már tradíciója van az Ősmaradványoknál. Ezen a napon geológiai tanösvényi vezetett túrák és egy különleges tematikus szabadtéri program során mutatják be a vulkáni tevékenységet. A vezetett program a miocén erdőn keresztül a geológiai tanösvényt, majd a kőzetparki ösvényt érintve érkezik vissza a fogadóépülethez. A kb. 2 óra időtartamot felölelő túra 2,3 km hosszú, könnyű terepi sétát jelent, melyre a limitált létszám miatt az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre érdemes írásban előre bejelentkezni.

 

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

 

Június 4-én egy országhatárokat átívelő tematikus túrát szerveznek a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujától a szlovák oldalon megbúvó különleges, mucsényi fatörzsbarlangig. A tematikus túrán csak az előre regisztráltak vehetnek részt, a részvételi szándékot az ipolytarnoc@osmaradvanyok.hu email címre június 3-ig beérkezett levélben lehet jelezni.

További infókat a múzeumi világnap programjáról itt olvashattok, az Európai Geoparkok Hete és a Vulkánnap bővebb tájékoztatójáért pedig ide kattintsatok!