5 ingyenes PC-s játék, amivel esténként csak úgy repül majd az idő

Kit érdekel a 8 óra utáni kijárási tilalom, ha itt a szegény ember Indiana Jonesa, a Watchmen atyjának kultjátéka és az utóbbi évek két legjobb, retró hangulatú fantasy kalandja?

Most, hogy itthon is tetőzni látszik a világméretű koronavírus-járvány, és hetek óta érvényben van az este 8 és reggel 5 óra közötti időszakra érvényes kijárási tilalom, végérvényesen megváltoztak a szórakozási lehetőségeink. Mivel nem lehet moziba, színházba vagy házibuliba menni, se étterembe, kávézóba vagy kocsmába beülni, reneszánszát éli a könyvolvasás, felértékelődött az olyan streaming szolgáltatók nyújtotta film- és sorozatkínálat, mint a Netflix vagy az HBO GO. És végre jut idő videójátékokkal is játszani!

Mivel azonban sok olyan háztartás akad, ahol az egyik szülő munkahelye veszélybe került a koronavírus miatt, vagy épp az online oktatásra való átállás miatt a home office-szal nyert szabad órák jobbára leckeírással mennek el (esetleg kéne valami, ami pár napra fixen a laptopja elé szögezi a kamasz gyerekünket), a Port.hu gémer rovatában ezúttal nem olyan trendi videójátékokat veszünk górcső alá, amivel 50-100 játékóra is pillanatok alatt elrepül (lásd: Assassin's Creed Valhalla, The Last of Us 1-2, God of War, Witcher 3 és társaik). Ehelyett inkább azokat a régebbi, PC-kre kiadott klasszikusokat vesszük lasjtromba, amelyek az árérzékeny magyar vásárlók legnagyobb örömére most legális forrásból is ingyenesen beszerezhetőek. Íme a kedvenceink:

 

1. Flight of the Amazon Queen

Forrás: Interactive Binary Illusions

 

Aki szereti az Indiana Jones-filmeket, az egzotikus országokba történő kiruccanásokat, a könnyed humort, valamint a '90-es évek pixelgrafikáját, mindenképpen tegyen egy próbát az Interactive Binary Illusions 1995-ös, mára talán kissé elfeledett klasszikusával, a Flight of the Amazon Queennel. A játék vérbeli point & click kaland, ami ugyan közel sem tobzódik annyira az ötletekben és a poénokban, mint az egykori kalandjáték-nagyhatalom LucasArts (George Lucas legendás cége) produktumai, azért így is tud okozni jópár vidám órát, miközben az innen-onnan összebugázott tárgyakat kombinálva nevetgélünk a párbeszédeken. A történet főhőse egy marcona pilóta, Joe King, aki a szegény ember Indiana Jonesaként egy felvágott nyelvű szőke színésznővel szenved repülőgép-szerencsétlenséget Amazónia őserdeje fölött – pont ott, ahol a gonosz tudós, Dr. Frank Ironstein szövöget világuralmi terveket a titkos bázisa mélyén kreált ember-dínó hibridjeivel... A Flight of the Amazon Queen a Gog.comról tölthető le ingyen.

 

2. Lure of the Temptress

Forrás: Revolution Software

 

A brit székhelyű Revolution Software leginkább a lélegzetállító rajzfilmes grafikát kifinomult humorral, izgalmas kalandokkal és történelmi konteókkal keverő Broken Sword 1-2-vel írta bele magát a videojáték-történelembe. Holott már az 1992-es point & click kalandjátékuk, a Lure of the Temptress is figyelemre méltó alkotás volt tőlük. A sok ide-oda ténfergő mellékszereplőre és a velük való beszélgetésre építő játékban egy parasztlegénnyel kell megmentenünk egy fantasy világot, amelyet nemcsak emberevő szörnyek sanyargatnak, de a címbéli, megbabonázóan szép, Selena nevű gonosz varázslónő is. A Lure of the Temptress a Gog.comról tölthető le ingyen.

 

3. Beneath a Steel Sky

Forrás: Revolution Software

 

A Revolution Software ezzel az 1994-es cyberpunk kalandjátékkal még zajosabb sikereket ért el annak idején, mint a Lure of the Temptress-szel. Ami persze nem csoda, hiszen fő dizájnernek és a rajzfilmszerű átvezető videók megalkotójának egy veterán képregényrajzolót, a kultikus Watchment jegyző Dave Gibbonst kérték fel. Az ő nyomasztóan komor színekkel megfestett pixel-jövője mellett a játék története is igencsak emlékezetes volt: egy Mad Max-szerű, posztapokaliptikus világ nomádjai közt felnőtt, árva srácért egy nap fegyveresek jönnek, és elhurcolják egy zsarnokuralom alatt nyögő, zsúfolt metropoliszba. Hősünknek persze nem tetszik a dolog, így hát megszökik, hogy egy újabb és újabb robottestekbe átszerelhető mesterséges intelligencia, no meg persze a játékos segítségével kinyomozza, ki is ő valójában, kik voltak a szülei, és miért olyan fontos a személye a korrupt városvezetésnek, hogy még a gyilkosságtól sem riadnak vissza... A Beneath a Steel Sky a Gog.comról tölthető le ingyen.

 

4. Pillars of Eternity - Definitive Edition

Nem feledve a '90-es évek nosztalgiát, amikor ugye még minden jobb volt, ugorjunk át a point & click kalandok kellemesen könnyed világából az igazán halálos veszedelmek földjére: a fantasy RPG-k vidékére. A point & click kalandjátékok a '90-es években azért voltak népszerűek, mert viszonylag erőszakmentesek voltak, meghalni a legritkább esetben lehetett bennük, és a „többet ésszel, mint erővel”-hozzáállás jegyében minden szembejövő kardélre hányása helyett a fejtörők megoldásával, illetve a megfelelő mellékszereplőnek való megfelelő tárgy átadásával jutottunk előre a történetben. A korszak másik népszerű zsánerében, az izometrikus nézetű RPG-kben is fontos volt persze a párbeszéd és a tárgyhasználat – de legalább akkorát nyomott a latban egy megfelelő időben ellőtt tűzgolyó vagy savzuhatag varázslat is! A zsáner koronázatlan királya a Black Isle Studios fejlesztőcég volt, akiknek a boszorkánykonyhájából olyan gyöngyszemek kerültek ki a '90-es években, mint a posztapokaliptikus és fantasy videójátékok terén máig zsinórmértéknek számító Fallout 2 és a Planescape: Torment. Utóbbi játék „spirituális örököse” volt a 2015-ben megjelent Pillars of Eternity – ami csak azért nem lett Torment 2, mert a Black Isle-fejlesztők addigra már új céget alapítottak Obsidian Entertainment néven, a régi sikercímeiket viszont nem vihették magukkal. A döntött izometrikus nézetet és az utánozhatatlanul egyedi fantasy hangulatot viszont megtartották – a '90-es évek szerelmeseinek legnagyobb örömére. A Pillars of Etrenity az Epic Store-ból tölthető le ingyen december 10-17. között.

 

5. Tyranny - Gold Edition

A 2015-ös Pillars of Eternity a retró stílusa ellenére akkora siker volt, hogy egyértelmű volt: kell neki egy folytatás. Ez 2016-ra készült el Tyranny néven (jóllehet, az igazi második rész végül a 2018-as Pillars of Eternity II: Deadfire lett), ami ízig vérig Obsidian-játék, hiszen a fejlesztőgárda jó szokásához híven ismét csavart egy nagyot a jó öreg fantasy toposzokon. A Tyranny ugyanis korántsem az 1. szintű szegénylegény félisteni erejű bajnokká válásáról szól, akit megannyi bajtárs és bölcs segít a gonosz elleni harcban – épp ellenkezőleg! Ebben a posztapokaliptikus fantasy világban évszázadok óta a zsarnok Kyros a megfellebbezhetetlen úr (bár senki sem tudja, hogy tényleg úr-e vagy hölgy, esetleg valami egészen más, isteni entitás...), mi pedig a főgonosz egyszerű talpasaiként járkálunk ide-oda a világban, hogy rendet tegyünk az egymásnak eső rablóbandák és intrikus frakciók között, hogy aztán később besegítsünk akár a Kyros hatalmának megdöntésére készülő ellenállóknak is. A Tyranny az Epic Store-ból tölthető le ingyen december 10-17. között.