Az Xbox és a Netflix jól tudja, mivel fogsz játszani karácsonykor

Kijött a Halo Infinite, a Netflix úgy ontja a mobiljátékokat, mintha nem lenne holnap, az Epic pedig idén is epikus videójátékokat osztogat a karácsonyi szünet idejére, teljesen ingyen! De az ínyencségek rajongói és a nosztalgiázók sem unatkozhatnak az év végéig.

Heló, itt az új Halo!

Idén eléggé egyértelmű, hogy a PC- és Xbox-tulajdonosok mit nyúznak majd az ünnepek alatt: természetesen a december 8-án megjelent Halo Infinite-ot. Vagyis a minden idők legleglegjének kikiáltott sci-fi akciójáték-sorozat legújabb fejezetét, ami a franchise 20. évfordulójára készült el a Bungie-t felváltó 343 Industries stúdió boszorkánykonyháján, ami várhatóan ott lesz minden gémer szaklap 2021-es megjelenéseket rangsoroló toplistája élén. A játékosoknak természetesen ezúttal is az állig felfegyverzett, csatapáncélos Master Chief bőrébe bújva kell megnyerni az emberiség űrháborúját az ádáz Banished frakció ellen, miközben a látványvilág szemet gyönyörködtetőbb, az akciódús sztori pedig izgalmasabb, mint valaha! A Halo brand amúgy eléggé nagyot megy mostanában, nemrég mi is bemutattuk itt a PORT.hu hasábjain a hihetetlenül népszerű Halo-videójátékok alapján készült, részben Magyarországon forgatott tévésorozat várva várt előzetesét.

 

Szerelem kolera idején helyett: menekülés pestis idején

PC-re, Playstation 4-re és Xbox One-ra még 2019-ben jött ki a francia Asobo Studio A Plague Tale: Innocence című, izgalmas fejtörőket és kőkemény taktikázást sem nélkülöző középkori akciójátéka, amelynek egy demóváltozata most ingyenesen letölthető a szintén francia forgalmazó, a Focus Entertainment Store honlapjáról. A játék pont olyan, mintha valaki összegyúrta volna Jancsi és Juliska jól ismert meséjét a Trónok harcáva! A XIV. század Európájában járunk, Franciaország épp az angolokkal vívott százéves háború poklát nyögi, egy tomboló pestisjárvány kellős közepén. Az általunk irányított főhősnő, a francia nemesi házból való 15 éves Amicia így nemcsak a mogorva és kegyetlen angol katonák elől kénytelen bujkálni 5 éves kisöccsével, a súlyos beteg Hugóval, de a romok közt ezrével grasszáló, veszedelmes patkányhordákkal is meggyűlik a baja. Így aztán nekünk, játékosként ezúttal nem a Doom vagy a Halo pusztító fegyverarzenáljával kell rendet vágnunk az ellenfél soraiban, hanem a Thiefhez vagy az Assassin's Creed sorozathoz hasonlóan, az egyszem parittyánkkal lődözve-lopakodva, a pislákoló fényeket jó ütemben hol meggyújtva, hol kioltva kell kicseleznünk a katonákat, vagy épp feléjük terelni a patkányokat. Közben pedig

lassan feltárul előttünk jóanyánk alkimista múltja is, amely talán a gyógyírt jelentheti a kis Hugo gyógyíthatatlannak elkönyvelt betegségére... 

 

A Netflix úgy ontja a mobiljátékokat, mintha nem lenne holnap

Még a nyáron robbant bombaként a hír, hogy a Netflix kínálata videójátékokkal bővül. Így is lett: november elején megjelent öt játék a kínálatukban, a Stranger Things: 1984, a Stranger Things 3: The Game, a Card Blast, a Teeter Up és a Shooting Hoops, nem sokkal később pedig melléjük csaptak egy hatodik játékot is, a Bowling Ballerst, amit az előfizetők ingyenesen nyúzhatnak, amennyiben rendelkeznek mobilkészülékkel és érvényes Netflix-hozzáféréssel. A PORT.hu szerkesztőségében főleg a Stranger Things: 1984 aratott nagy sikert, többen is ráfüggtünk a játékokat részletesen bemutató,  cikkünk elkészülését követően. Mostanra a népszerű streaming szolgáltató mobiljátékos mókatára négy új címmel bővült ki, amelyekkel garantáltan nincs több unalmas reggeli buszozás (és hatékonyan eltöltött munkaóra)!

  • Dominoes Cafe: a klasszikus dominózás szabályai szerint kell minél hamarabb a többihez illeszteni a nálunk lévő, pöttyözött téglácskákat, mielőtt még az ellenfelünk tenné meg ugyanezt. 
  • Knittens: a Beejeweledhez hasonló, „Pakolgass egymás mellé 3 egyforma követ!”-típusú játék felturbózott verziója fonalgombolyagokkal és horgolt állatfigurákkal, ahol az egyforma dolgokat egy szeszélyes macska kénye-kedve szerint adott küldetések formájában kell rögtönözve egymás mellé pakolni.
  • Asphalt Xtreme: aszfaltbetyárkodós autós gyorsulási verseny, ahol az ujjunkkal kanyarodunk, és a nitrót szó szerint egy pöccintéssel röffenthetjük be a még nagyobb végsebesség elérése érdekében. Mindezt változatos terepen, dübörgős-veretős diszkóslágerekkel, mintha tényleg valami menő sportkocsi volánja mögött feszítenénk, és nem a vonaton ülve vagy a konyhapultnak dőlve kornyadoznánk!
  • Wonderputt Forever: az ősöreg PC-ken és régi „bunkofonokon” anno nagy népszerűségnek örvendő minigolf játékok felpimpelt változata, ahol nem árt némi flipperes és billiárdos rutin sem, hogy mandinerből pattinthassuk bele a lyukakba a labdákat a hihetetlenül ötletesen megtervezett, őserdei, víz alatti és feletti, vagy épp űrbéli pályákon. A játékot fejlesztő Rogue Games tényleg mindent kihozott ebből az egyszerűnek tűnő, mégis izzasztóan bonyolult és változatos játékmenetből. Készüljünk fel lelkileg, hogy hol egy bokorból kinyúló majomkéz kapja el a labdánkat, hol őrült tudósok nagyítják fel hőlégballon méretűre, hol pedig lebegő platformokon kell megpattintani a golyót úgy, hogy azok ne belepottyanjanak a lyukakba, hanem éppen ellenkezőleg, a megfelelő pillanatban kirepüljenek belőle!

 

Régi, de örökzöld klasszikusok, teljesen ingyen

Az árérzékeny magyar játékostársadalom legnagyobb örömére számos régi, nagy klasszikus mai, csúcsmodern gépeken is elfutó változatát is be lehet szerezni legális forrásból, ingyenesen. Tavaly részletesen bemutattuk itt a PORT.hu hasábjain a Revolution Software két kifinomult humorú, izgalmas és fordulatos akciókkal teli point & click kalandjátékát, a Beneath a Steel Skyt és a Lure of the Temptresst, amelyekkel a brit fejlesztőstúdió abszolút kiérdemelten számított a '90-es években a játékgyártás királyának. Az akkor még meg sem született, de a régi idők emblematikus címeire kíváncsi gémereknek, valamint a nosztalgiázni vágyóknak jó hír: mindkét játék ingyenesen elérhető a mai napig a GOG.com kínálatában.

Forrás: Revolution Sowtware

 

Epikus ingyenkalandok az Epictől

Az Epic Store a 2020-as év végi karácsonyi játékdömpingjéhez hasonlóan idén is kiszór egy szakajtónyi ingyen játékot a gémereknek december második felében. A december 16-án elstartolt, és egészen december 30-ig tartó akció keretén belül minden nap más-más izgalmas cím tölthető le a legendás Unreal fejlesztőinek oldaláról.

Forrás: Epicgames.com

 

A kiszivárgott pletykák szerint szenteste illetve karácsony első és második napján igazi nagy durranásokra, legendás húzócímekre számíthatnak a játékosok, a 30-án érkező nagyágyú pedig még január első hetében is elérhető lesz. Jelen cikkünk megírásának pillanatában ezekről az ingyenes címekről tudni (legalábbis a Gamewatcher.com és a Hitc.com listája szerint):

  • December 16. – Shenmue III
  • December 17. – Neon Abyss
  • December 18. – Remnant: From the Ashes
  • December 19. – Vanishing of Ethan Carter
  • December 20. – Loop Hero
  • December 21. – Second Extinction
  • December 22. – Mutant Year Zero: Road to Eden
  • December 23. – Vampyr
  • December 24. – Pathfinder: Kingmaker
  • December 25. – Prey
  • December 26. - ?
  • December 27. – ?
  • December 28. – ?
  • December 29. – ?
  • December 30. – ?

 

Pokorny Lia az I Love You Babyt énekelte a SZESSÖN próbatermében, amivel Tomi és Jancsó simán fel is vehette volna helyben megalakult zenekarukba.