1300 éves lúdtojás, mumifikálódott kéz és láb, összesen 3000 műtárgy – Régészeti látványtár nyílik a Móra-múzeumban

Hosszas tervezési és építési munka után hamarosan megnyílik a Móra Ferenc Múzeum régészeti látványtára. Az új kiállítótérben összesen 3000, eddig raktárban tárolt tárgyat láthatnak az érdeklődők.

Új kiállítótérrel bővül a szegedi Móra Ferenc Múzeum: régészeti látványtárat alakítottak ki a közgyűjteményben, melyet október 27-től láthat a nagyközönség. A látványtárban összesen 3000, eddig raktárban tárolt régészeti tárgyat mutatnak be körülbelül 8000 évet átölelve.

Most először kerülnek bemutatásra azok az úgynevezett régiségtári anyagok, melyek Reizner János, Tömörkény István és Móra Ferenc múzeumigazgatók idejéből származnak. Kiállítják például az európai hírű szilléri rézkincset, egy mumifikálódott kezet és lábat, római kori mécseseket és egy 1300 éves lúdtojást is.

Mindemellett a látványtárban találkozhattok különböző munkaeszközökkel, a mindennapokban használt tárgyakkal, fegyverekkel, valamint különleges, kultikus óvó-védő szerepű leletekkel is. Az is kiderül majd, mire használták a tűzikutyát, hogyan is néztek ki az ember nagyságú hombárok és gepida kori pajzsok, valamint mik is voltak a 8000 éves zsírfarú idolok vagy éppen a csontkorcsolyák.

A régészeti látványtár kialakítása a „Pályázat muzeális intézmények szakmai fejlesztésére – Kubinyi Ágoston Program”, valamint Szeged Megyei Jogú Város támogatásával valósult meg.