5 izgalmas kiállítás, amit még elcsíphetsz, mielőtt bezár

Talán te is szerepelsz az egyik fotón a Sziget 25 évét bemutató kiállításon, de ez csak akkor derül ki, ha elmész, és megnézed! Ha nyáron is kultúrára szomjazol, akkor most figyelmedbe ajánlunk néhány kiállítást.

Sziget 25 - Felismered magad?

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Budapest, augusztus 31-ig

Idén komoly korba ért a Sziget fesztivál, 25 éve sereglik össze a Hajógyári szigeten egy hét együttlétre az aktuális buligeneráció. Ez alatt az idő alatt óriási átalakuláson ment át a fesztivál és a zenei kultúra, ez is kirajzolódik ebből a kiállításból, ami a World Press Photo- Benkő Imre a Sziget elmúlt 24 évében készített fotóiból, valamint a Rockstar Photographers fesztiválos képeiből válogat. Ha felismered magad az egyik képen, az élmény mellett Sziget-ajándékkal is gazdagodhatsz.

Fotó: Benkő Imre

Laboron kívül: Csináld magad tudomány

Impact Hub, Budapest, augusztus 16-ig

Az Európa 29 országát végigturnézó vándorkiállítás arra hívja fel a figyelmet, hogy hackerek, egyszerű gyógyulni vágyó betegek és teljesen hétköznapi emberek részvételével egy új tudományos forradalom zajlik az orrunk előtt, amiből bárki kiveheti a részét. Bemutatják például annak a 31 éves brit férfnek a történetét, aki 1-es típusú cukorbetegségben szenved, és ahelyett, hogy mástól várta volna a megoldást, egy szenzort ültetett a bőre alá, aminek az adatait az okostelefonja elemzi folyamatosan, így tökéletes kontroll alatt tudja tartani a vércukorszintjét.

Gilbert & George: Bűnbak-képek Londonnak

Ludwig Múzeum, Budapest

A két öltönyös öregúr a képzőművészet furcsa sztárjai, akik most a legújabb munkáikat Budapesten is kiállítják. Gilbert & George ötven éve dolgoznak együtt, az alkotásaikat David Bowie is gyűjtötte és ők ihlették a Kraftwerk egységes színpadi megjelenését. A kiállítást kifejezetten a Ludwig Múzeum tereire szabták, és a nagyméretű képek a nyugati világ változását mutatják be, ahogy ők látják a saját londoni lakókörnyezetük átalakulását.

Outsiders Project

Esernyős Galéria, szeptember 30-ig

A Gruppo Tökmag régi téglákra vésett firkákat állít ki az óbudai Esernyős belső udvarán. Budha Tamás és Tábori András több mint 10 éve figyeli és gyűjti ezeket az apró kis üzeneteket, amik kicsit megelevenítik előttünk Budapest történelmét. A legrégebbi üzenet száz éves is megvan, és megtalálható benne kikötői kifakadás a mai Bálna épületéből és az 56-os forradalom alatt született feljegyzés. A firkákat téglabútorokra festették fel, így érdemes egy esti koncertre idelátogatni, és téglákat kreatívan felhasználva kényelembe helyezkedni.

Egry József Tihanyban

KOGART Tihany, szeptember 10-ig

Egry József az 1920-as években fedezte fel a balatoni tájat. Expresszionista képei semmi mással össze nem téveszthető módon adják át a tó vibrálását, a balatoni fényeket. Tihanyban 2013-ban nyílt meg a KOGART Múzeum, ahol az állandó Borsos Miklós kiállítás mellett most szeptember elejéig Egry József képeit nézhetjük meg.