A feje tetejére állt a világ Budapest szívében - Megnyitotta kapuit Európa egyik legnagyobb Illúziók Múzeuma

Nyolc tematikus szoba, tucatnyi installáció, egyedülálló hologramok, örvénylő alagút, egyedi logikai fejlesztő játékok és megannyi hihetetlen illúzió mentén ismerhetik meg és élhetik át a főváros legújabb múzeumának a látogatói, miként is működik az emberi érzékelés és az agy. Hiszen az Illúziók Múzeumában semmi sem az, aminek látszik.

A szórakoztató és lenyűgöző trükkök világában a kicsiktől a nagyokig mindenki megfejtheti, hogy miért látunk olyan dolgokat, amiket az agyunk képtelen felfogni, egyszerre tanulhatunk a perspektíváról, érzéki csalódásról, valamint a tudomány és az emberi agy csodájáról.

Forrás: Illúziók Múzeuma


Közel 50 világváros, köztük New York, Shanghai, Dubai és Párizs után végre Budapesten is alámerülhetnek az érdeklődők az illúziók világába: beléphetnek a végtelen szobába, ahol a falakat plafonig érő tükrök borítják a végtelen tér hatását keltve, vagy a Vortex-örvénylő alagútban, ahol nincs ember, akinek ne csúszna ki a lába alól a talaj. A gyerekektől a nagyszülőkig mindenkinek tátva marad a szája a trükkös szobában, ahova belépve hol óriásnak, hol pedig apró manónak érezhetjük magunkat.

 

Fotó: PORT.hu

 

„Az Illúziók Múzeuma egy igazi 21. századi múzeum, amely egyszerre szórakoztat, lenyűgöz és megkérdőjelezi az érzékeinket. Két kreatív építész találta ki Zágrábban a koncepciót 2015-ben, azóta pedig a világ 50 nagyvárosát meghódította már. Talán az egyik leggyorsabban terjeszkedő franchise-ról beszélhetünk, ami Seattle-től Shanghai-ig mindenhol ámulatba ejti a látogatókat.

Forrás: Illúziók Múzeuma


A szemünk tökéletlen, ahogy az agyunk is. Ez a múzeum pedig pont azt mutatja be, hogy milyen mókás, szórakoztató és tanulságos tud lenni, amikor a szemeddel látsz valamit, amit az agyad nem tud felfogni. Ez a múzeum az egyedülálló illúziók világa, amit minden korosztálynak látnia kell.” – árulta el Jakab Ingrid múzeumigazgató, aki mindenkinek azt ajánlja, hogy mindenképp hozza magával a telefonját, vagy a fényképezőgépét, hogy maradandóvá tegye az élményt Budapest legújabb és legmenőbb fotóhelyszínén.

AMES-SZOBA
Ha az ember bekukkant egy Ames-szobába, semmi rendkívülit nem tapasztal: egy szokványos téglalap alakú helyiséget lát. A látszat azonban most is csal. Az Ames-szobának ugyanis minden fala trapéz alakú, nincsenek benne párhuzamos vonalak, így máris kész az illúzió: a megfigyelő az egyik sarokban álló személyt nagynak, a másik sarokban állót viszont kicsinek látja.

Forrás: Illúziók Múzeuma


VORTEX-ÖRVÉNYLŐ ALAGÚT
Az Örvénylő alagútba lépve jobb, ha résen vagyunk és NEM mindent hiszünk el a szemünknek! Könnyen elveszthetjük ugyanis az egyensúlyunkat vagy elszédülhetünk, miután az érzékszerveink ellentmondó üzeneteket küldenek egymásnak: a látásunk azt üzeni, hogy a világ forog, az egyensúly receptoraink pedig azt, hogy a padló mozdulatlan.

Forrás: Illúziók Múzeuma


FORDÍTOTT SZOBA
Készen állsz arra, hogy megváltoztasd a világról alkotott víziódat? Akár 180 °-ban is?
Készíts képet a fordított szobában és állítsd feje tetejére a világot!VÉGTELEN SZOBA
Lépj be a végtelen szobába és találd meg a kijáratot! A szoba falait plafonig érő tükrök borítják, a végtelen tér illúzióját keltve.

Forrás: Illúziók Múzeuma

 

ÉPÜLET ILLÚZIÓ
Ha felnézel, a tükröknek köszönhetően úgy látod, mintha az épület homlokzatán állnál.
A legjobban úgy tudsz fotót készíteni, ha a tükrök felé irányítod, a padlót elkerülve.

Forrás: Illúziók Múzeuma


Az Illúziók Múzeuma Budapest szívében, a Deák-térnél várja a szórakozni vágyókat. Még több információért, valamint a jegyárakért és a nyitvatartási időért látogass el a múzeum honlapjára

Saját tapasztalat: első alkalommal józanul, ne teli hassal, a magassarkú cipőket pedig hagyjátok otthon!


Beköltözött a magas kultúra a SZESSÖN próbatermébe. Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész mesélt a zenélés és az írás kapcsolatáról, hogy például Tinódi Lantos Sebestyén volt az első magyar slammer. Végül megpróbálkozott minden idők egyik legvitatottabb dobosának dobtémájával is.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu