A történelem sodrában

Január 24-én kiállítás nyílt a stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben a Magyarországi Németek Elhurcolásának Emléknapja (január 19.) alkalmából. A tárlat a stuttgarti Magyar Kulturális Intézet és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum együttműködésében valósul meg.

A második világháború utáni években százezreket büntettek a kollektív bűnösség jegyében nemzeti identitásuk és anyanyelvük miatt. Több mint 200 ezer németet űztek el hazánkból, így országunk magyarországi német identitásának egy részét elvesztette. Az elűzött németek házaiba nemcsak csehszlovákiai magyarokat, hanem bukovinai székelyeket is telepítettek, akiknek a világháború forgatagában szintén el kellett hagyniuk otthonaikat. Az elhallgatott események feloldhatatlan ellentéteket szítottak a különböző népcsoportok egy településre sodort lakói között és megnehezítették a kényszerű együttélést.

A kiállítás nemcsak azt szeretné bemutatni, hogy a politikai események hogyan befolyásolták a személyes életutakat, hanem azt is, hogy milyen együttélési stratégiákat alakítottak ki az emberek a krízis után a Dél-Dunántúl falvaiban.

A tárlat 2019. február 15-ig látható a stuttgarti Kulturális Intézetben.

A kiállítás vázát a Skanzen A történelem sodrában - Lakosságcsere a Dél-Dunántúlon az 1940-es években című tematikus tárlata képezi, amely a Skanzen nyitvatartási idejében egész évben látogatható.