Best of Art - Bak Imre és Reigl Judit a legdrágább kortárs művészek között

A legdrágább élő magyar művészek – itt a friss toplista a 2020-as aukciós eredmények alapján.

A műtárgy.com és az Art Advisory Budapest művészeti tanácsadó iroda először 2017-ben adta
ki A magyar aukciós piac című kiadványát, amely nemzetközi adatbázisok és a hazai aukciósházak adatai alapján mutatta be, hogy hogyan szerepeltek a magyar képzőművészek az itthoni és a külföldi aukciókon.

Forrás: Virág Judit Galéria



A 2019-ben megjelent, harmadik kiadványban a frissített adatok mellett megtalálható a legdrágább magyar fotóművészek listája is. Az alábbiakban a 2020 teljes éves eredményeivel frissített adatok olvashatóak az élő művészekre vonatkozóan (az adott évben elhalálozott művész még benne szerepel). Mivel a legutóbbi összesítés óta számottevő változás az élő művészek piacán történt, így az alábbiak rájuk fókuszál. Az elemzés aukciós adásvételek adataiból épül fel, a kutatás elsősorban az artprice.com és a műtárgy.com adatbázisának adatain, valamint a hazai aukciósházak a műtárgy.com felé közölt információkon alapszik. A számítások a leütési árak alapján készültek, a vásárlói jutalékokat nem tartalmazzák. 

Az élő magyar művészek aukciós piaca (2020-as trendek)


A 2020-as év itthon egyértelműen a kortársak, ezen belül is az élő művészek sikerét hozta. A kereslet növekedésével az árak emelkedése is tovább folytatódott, különösen azoknál a művészeknél, akiknek már az elsődleges piacon is alig lehet hozzájutni egyedi munkákhoz. Az eredményekben jelentős szerepet játszott, hogy a nagyobb aukciósházak, így pl. a Virág Judit Galéria és Aukciósház már 2 önálló aukciót szentelt a kortárs műveknek és egyre több aukciósház kínálatában erősödik az élő művészek reprezentációja. A vírushelyzet miatt felgyorsultak az aukciósházak digitális projektjei és sok háznak már önálló online aukciós rendszere működik. Ez a digitális átállás tette lehetővé, hogy ősszel, az offline aukciók hiányában is rendkívül magas, egy-egy életműben korábban nem látott árak születtek a
licitharcokban. A Covid19 pandémia okozta bizonytalanság azért jelen van a piacon, többen kivárnak, így a Kieselbach Galéria és Aukciósház is, aki eladással egybekötött kiállítást szervezett az év végi szokásos aukciója helyett, ugyanakkor megfigyelhető, hogy a kortárs művészek munkái itt is nagyobb hangsúlyt kaptak a megszokottnál. Az egyébként nemzetközi viszonylatban is egyre jobban elterjedő private sales eladási kategória is kiemelkedő eredményeket hozott (ezek az eladások azonban nem képezik részét a hazai és nemzetközi aukciós adatbázisoknak).

A 2020-as aukciós eladások alapján az élő magyar művészek tavalyi Top10-es rangsora a
következőképpen alakult: Reigl Judit, Nádéet István, Lakner László, Bak Imre, Keserű Ilona, Molnár Vera, Ackermann Rita, Konok Tamás, Konkoly Gyula, Molnár Sándor.

Forrás: PoliswissArt

 

A következő lista a 2020-as év során aukción legdrágábban eladott műalkotásokat tartalmazza. Az első két helyen a 2020 őszén elhunyt Reigl Judit egy munkája áll, amelyet a Virág Judit Galéria és Aukciósház bocsátott árverésre, a második helyen pedig Bak Imre Narancs című festménye, amelyet Varsóban, a Polswiss Art aukciósház ütött le csaknem 40 millió forintért. Lakner László műve a harmadik helyen áll, tőle még további két munka is szerepel a toplistán. Nádler István két kiemelkedő munkája került fel a 10-es listára, Keserü Ilonától pedig egy 1969-es alkotás, amelyet itthon ütöttek le 28 millió forintért.

Az élő magyar művészek Top10 legdrágábban eladott műalkotása 2020-ban:
1. Reigl Judit: Gomolygás
2. Bak Imre: Narancs 1969
3. Lakner László:Rózsák 1969
4. Lakner István: Szisztéma két rétegban 1981
5. Keserű Ilona: Cérnás 1969
6. Reigl Judit: Ecriture en masse 1959
7. Reigl Judit: Expérienced'apesanteur 1966 
8. Lakner László: Celan 1982 
9. Nádler István: Fekete 1997
10. Lakner László: Konyhaicsendélet 1964 

 

Az élő magyar művészeket a 2011-2020 közötti aukciós forgalma alapján született a rangsor. Az
összesített listában nem történt nagy meglepetés, inkább átrendeződés: Nádler második helyen szerepel, Lakner a harmadik helyen (2019-ban fordítva). Bak Imre a 7-ik helyről a 4-ik helyre lépett elő, Maurer Dóra a 10-ik helyről a 9-ikre. A 2018-ban elhunyt Fajó Jánost nem tartalmazza a lista, jövőre pedig már Reigl Judit és Konok Tamás is átkerül a nem élő művészek örök rangsorába.

A Top20 élő magyar művész aukciós rangsora a 2011 és 2020 közötti időszak aukciós eredményei alapján: Reigl Judit, Nádler István, Lakner László, Bak Imre, Keserű Ilona, Molnár Vera, Ackermann Rita, Fehér László, Maurer Dóra, Váli Dezső, Konkoly Gyula, Konok Tamás, Tót Endre, Szűcs Attila, Jovanovics György, feLugossy László, Molnár Sándor, Nyári István, Bukta Imre, Földi Péter.

(forrás: műtárgy.com, Art Advisory Budapest)