Erdély a Skanzenben

Május 22-től látogatható a Skanzen Erdély kiállítása

Megnyílt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének első kiállítási egysége. Az épületegyüttes különleges attrakciója, hogy a látogatók nemcsak az erdélyi falu, hanem a székelyföldi városok lakóinak, a 20. század elejének polgárosodó világába is bepillantást nyerhetnek. A 20. századi hétköznapok és ünnepek világában már nem választható szét a falusi és városi életmód, a Skanzen történetében először vállalkozik ennek bemutatására.

Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum


A kisvárosi kiállítási egységet hat ház, a falusi kiállítási egységet öt porta és az egyházi telken álló templom, iskola, kultúrház jeleníti meg. A falak azonban nem csupán építészeti és kulturális értékeket és sajátosságokat őriznek, hanem olyan egyedi emberi sorsokat és történeteket mutatnak be a társadalom minden rétegéből, amelyeken keresztül átfogó és hiteles képet kaphatunk Erdély történelméről.

Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum


Az Erdély épületegyüttes megvalósulásával a Skanzen hatvan hektáros területe tizenöt hektárral növekedett. Szimbolikus jelentéssel bír, hogy a határon túli 103 ezer km²-nyi területet reprezentáló új kiállítási egységhez egy határátkelőn és a főút alatt átvezető alagúton keresztül juthatnak el a látogatók. Az Erdély kapuja létesítményen át egy századfordulós kisváros főterére érkezünk. A hangulatos kisvárosi tér körül helyezkednek el a városi épületek: a Kós Károly tervezte Sepsiszentgyörgyi ügyvédlakás, az impozáns szecessziós homlokzattal rendelkező Marosvásárhelyi nyomda, a századfordulós kisváros hangulatát meghatározó Marosvásárhelyi kávéház saroképülete.
A századforduló korabeli újdonságaival találkozhatnak a látogatók a Székelyudvarhelyi postahivatalban, a legnagyobb polgári patikák mintájára működő Székelykeresztúri patika épületében a korszak gyógyszerész-vállalkozóját is megismerhetik. U-alakú polcrendszeren szövetek, férfigallérok, mandzsetták, nyakkendők és kalapok sorakoznak. Századfordulós divatáru-kereskedésbe is beléphetnek a Skanzen látogatói a Kézdivásárhelyi divatáru-kereskedésben, de a Beöltözős helyszínen maguk is kipróbálhatják a korszak divatos ruhadarabjait.

Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum


A kisvárosi házak mellett megépült a tájegység középpontját jelképező unitárius vallású Nyárádgálfalvi templom, amelynek kiállítása a legmodernebb eszközökkel vonja be a látogatókat a szakrális világba. Az egyházi telekhez iskola és kultúrház kapcsolódik a múzeumban. A falusi kiállítási egységet eddig öt lakóház jeleníti meg. A Szászújfalusi porta az erdélyi szász kultúra sokszínűségét és gazdagságát tárja a látogatók elé, a Hosszúfalusi porta a hétfalusi csángók életmódjával ismertet meg. A Balavásári portán a Kis-Küküllő mente építészete és életmódja mellett az erdélyi konyha mindennapi alapanyagával ismerkedhetnek a látogatók. Az Erdély épületegyüttes legrégibb épülete, a Csíkszentsimoni porta a csíki népszokásokat és ünnepeket helyezi középpontba, de itt jelenik meg az erdélyi identitás meghatározó eleme, a székelykapu is. A Homoródalmási porta festett bútorainak mintájára akár a látogatók is készíthetnek festett ládát.

Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum


Az Erdély épületegyüttes látványelemekkel, digitális eszközökkel, modern interpretációs elemekkel egy olyan 21. századi kiállítást valósít meg, amely az épületek, enteriőrök bemutatása mellett a történetmesélésre, egyéni történetek, sorsok és történelmi események bemutatására is vállalkozik. Az épületegyüttes termes kiállításai egy-egy témakört árnyaltan, mélységében mutatnak be. Legyen szó az erdélyi szászokat, a magyarörményeket, Erdély 19-20. századi irodalmi életét, Erdély népességét bemutató nagyszabású kiállításokról vagy a kisebb területen megvalósult, ám ugyanolyan alapossággal kibontott témákról. Az érzelmi azonosulást számtalan helyszínen installációk és interaktív játékok segítik. Egyedülálló látványossága az Erdély épületegyüttesnek az élőtörténelem interpretáció, amelynek segítségével a portákat járva, a lakóházakba betérve a századfordulós kisváros korhű ruhákba öltözött lakóival találkozhatnak a látogatók. Hangsúlyt fektet a Skanzen a múzeumi tudásanyag élményekkel közvetített átadására, a gyerekskanzen helyszínek fejlesztésére, amely az egész család számára kulturális élményt és szórakozást kínál.