Hangolódj az ünnepekre a Nemzeti Múzeum adventi kalendáriumával!

Az advent a közös készülődés időszaka. Ha nem is együtt, egy időben, egy helyen, de egyenként, családonként egymással párhuzamosan azért dolgozunk, hogy az előttünk álló karácsonyt szebbé, boldogabbá, bensőségesebbé tegyük. A Magyar Nemzeti Múzeum, a nemzet múzeuma a párhuzamos készülődések világában indít közös adventi kalendáriumot.

A minden nap frissülő kalendárium virtuális ablakaiban egy-egy olyan érdekesség villan fel, amely mindannyiunk közös – az ünnepi időszakhoz kapcsolódó – öröksége. A Múzeum online oldalain: blogján, Facebook- és Instagram oldalán felbukkanó meglepetéseket a Magyar Nemzeti Múzeum történészei, művészettörténészei, muzeológusai, régészei „saját kezűleg” készítik a múzeum látogatói számára, egyúttal ablakot nyitva a zárva tartó múzeumban folyó munkára is.

Találtok majd közöttük egy-egy fényképet, történetet, blogbejegyzést, a múzeum életének egy-egy meghatározó eseményéről készült írást, olvashattok keresztény hagyományokról, vagy rövid tárlatvezetésben, műtárgyismertetésben is részetek lehet.

Várjátok, nyissátok ki, olvassátok, kövessétek minden nap 2020. november 29-től, advent első vasárnapjától ezeket az oldalakat, hogy a karácsonyt körüllengő, olykor időutazásra invitáló bejegyzésekből szórakoztató tudást meríthessetek.

A várakozás idejére pedig álljon itt egy írás, amely a múzeum Kupolájában 2015 decemberében rendezett kiállításhoz kapcsolódott. Juhász Gyula gyönyörű sorai is segítenek ráhangolódni az ünnepre.

 

Juhász Gyula: Karácsony felé

„Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Behegesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra régi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.”