Kis Online Kortárs

Harmadik hete tart a kiállítási kényszerszünet, de a munka távolról sem állt le az INDA Galériában. Ennek részeként a személyes találkozókat a galéria megpróbálja online érdekességekkel pótolni.

A rövid összefoglaló a galéria és a galériában dolgozó művészek elmúlt bő egy évének legfontosabb szakmai eseményeit felidéző sorozat része. A szereplők ezúttal Kicsiny Balázs, George Legrady és Süveges Rita.

A Szépművészeti Múzeumban októberben nyílt, Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora című kiállításán Kicsiny Balázs Végső vágás a képek birodalmában címmel új, helyspecifikus művet mutatott be. A tárlatról számos publikáció született, s ezek mindegyike kiemelte a művész alkotását, amely az egyetlen kortárs reflexióként kapott helyet a nagyszabású kiállításon. Kicsiny tavaly a Ludwig Múzeumban, a Ludwig 30 programsorozat keretében megrendezett Testreszabás című, kísérleti jellegű kiállításon is szerepelt, Munkavégzés folyamatban című alkotásával, és a szentendrei MűvészetMalom Nincs több titok! - Válogatás Gerő László Gyűjteményéből című csoportos tárlatán is több munkáját bemutatták.


A járványhelyzet miatt egyelőre még bizonytalan időpontban, de a közeljövőben nyílik meg a művész önálló kiállítása a debreceni MODEM-ben, Időhúzás címmel. A brit Contemporary Lynx magazin Kicsiny Balázst Magyarország öt legjelentősebb képzőművésze közé sorolta idén februárban.

A magyar származású médiaművész, George Legrady 2020-as naptárában eddig két egyéni és egy csoportos kiállítás szerepel. Az INDA Galériában februárban nyílt meg Az állókép folyamatossága című tárlata, a torontói Pari Nadimi Galleryben mutatkozott be önálló kiállítással, a pekingi Central Academy of Fine Arts Museum Topologies of the Real cmű csoportos kiállítása pedig várhatóan ősszel nyílik majd meg. Legrady tavaly főként csoportos tárlatokon vett részt Kaliforniában, köztük Los Angelesben, Costa Mesaban és a Santa Barbara-i Museum of Artban. 2019-ben az INDA bemutatta munkáit a Photo London művészeti vásáron.


Legrady tavaly számos előadást tartott Los Angelesben, Pekingben, New Yorkban és a Brown Universityn Rode Islandon.  2019-ben a művész elnyerte a Graham Foundation ösztöndíját.

2020-ban a fiatal művésznek odaítélték a Derkovits Gyula Képzőművészeti Ösztöndíjat. 2019-ben Süveges Rita szerelt az aqb Budapest Terrafolding, smART! XTRA 4.0 // WONDERLANDS című csoportos tárlatán és a Budapest Galéria Ajándék című kiállításán. Év elején a 1111 Galériában rendezte meg egyéni tárlatát 'out of control' címmel. Az xtro realm művészcsoport (Horváth Gideon, Süveges Rita, Zilahi Anna) tagjaként számos beszélgetésen és tanulmányúton vett részt, és megjelent a csoport extrodæsia című enciklopédiája. A könyvet több helyszínen is nagy sikerrel mutattak be, köztük Berlinben a Collegium Hungaricum Montag Modus Klimata sorozatán, valamint az Atlas of the Anthropocene szimpózium keretében Bécsben az EDITIONALE nemzetközi művészkönyv biennálén. A KULTer.hu a tavalyi év legszebb könyvei közé választotta a kiadványt.


Idén az xtro realm csoport tagjaként Süveges Rita kiállít majd a Ludwig Múzeumban, részt vesz az OFF Biennále Budapest szervezésében, ősszel pedig Prágába utazik a MeetFactory rezindencia programjára.

Köszönjük a figyelmet!