Megvan a Capa-nagydíj 2019 nyertese!

A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot. A Capa Központ az ösztöndíjak és a díj odaítélésével is hangsúlyozni szeretné elkötelezettségét a társadalmat gazdagító kreatív művek elkészülése mellett. Az ösztöndíjak és a díj az alkotók további fejlődését és jövőbeni kísérletezésének előmozdítását szolgálja.

A Capa-nagydíj 2019 nyertese Bánhegyesy Antal.

Bánhegyesy Antal: Ortodoxia
Romániában a rendszerváltás óta több mint 7000 ortodox templom épült, és több mint ezer áll átadás előtt. Ez azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta, azaz az elmúlt harminc évben minden második nap felszenteltek egy ortodox templomot Romániában.

Az I. világháborút lezáró békeszerződés hozományaként Románia területe megsokszorozódott. A különálló provinciák egyesültek egymással, megkezdődött a többféle kultúrával és nemzeti identitással rendelkező lakosság centrálisan irányított egybeolvasztása.

A kommunista érában a nemzetépítés és a társadalmi-kulturális homogenizáció elsődleges terepe az oktatás volt. A rendszerváltás óta a kulturális homogenizáció új zászlóalja a vallás, a román ortodox egyház lett. Valóban erősödik a román ortodox egyház szellemi befolyása vagy csupán egy mesterségesen és központilag, a román állam által elősegített gazdasági és ideológiai pozícionálásról van szó?