Ősszel Budapestre érkezik a Tutanhamon kiállítás

Igazi világszenzáció érkezik Magyarországra idén ősszel. November 8-án Tutanhamon sírjának kapui megnyílnak a látogatók előtt, a rendkívüli kiállítás pedig egészen 2020. márciusáig fogadja az érdeklődőket. A tárlatot szakmai berkekben a „Kiállítások királyának” tartják, és hamarosan Budapest kulturális palettáját gazdagítja.


A Tutanhamon rejtélye és kincsei kiállítás az ókori Egyiptom titokzatos világába kalauzolja az érdeklődőket. A kalandos időutazáson a látogatók a sír fantasztikus kincseit abban a formában pillanthatják meg, ahogyan 1922. november 4-én Howard Carter brit régész egy gyertya pislákoló fényénél látta meg először a tárgyakat.

A sírkamrák egymás után nyílnak meg a kiállítás közönsége előtt. A sír fekete sakálszobor őrei mintha még most is a sírkamrát őriznék, a kanopusztartó szekrény és a körülötte lévő usébti szobrok is ugyanabban a formában láthatóak, mintha nem is telt volna el azóta 3300 esztendő…
A kiállítás szervezői egyenesen a felfedezők bőrébe bújtatják a látogatóikat. A jubileumi évforduló alkalmából - hiszen közel 100 éve fedezték fel a történelem legnagyobb régészeti szenzációját - rengeteg extra anyag és meglepetés érkezik majd a tárlattal együtt a több mint 1000 kiállítási tárgyon túl.

A 2200 négyzetméteres tárlat az eredeti formájában mutatja be a sírkamra kegytárgyait. A kiállított hiteles másolatokat neves egyiptológusok ellenőrzésével készítették. A kiállítás teljes pompájában mutatja be a legfontosabb leleteket: kincsekkel teli dobozok és ládák nyílnak meg a publikum előtt, illetve a közönség megnézheti közelről Tutanhamon halotti maszkját is.

A tárlat 2020. március 1-ig tekinthető meg a budapesti Komplexben, a Király utca 26. szám alatt.