Rangos nemzetközi díjat nyert a magyar kiállítás a Prágai Quadriennálé országos szekciójában

A nemzetközi látványtervezői világkiállításon a Végtelen dűne című magyar pavilon elnyerte a legjobb kiállításért járó díjat az Országok és régiók szekcióban (Best Exhibition of Countries and Regions). A díjazott installáció Balázs Juli, Kálmán Eszter és Nagy Fruzsina díszlet- és jelmeztervezők, Juhász András videoművész és Keresztes Gábor hangtervező munkája.

A magyar részvétel szervezője és főkurátora a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a kiállítás az EMMI és az NKA támogatásával valósulhatott meg. A rangos díjat Ady Mária, a PIM – OSZMI munkatársa, a magyar kurátori csapat tagja vette át (a csapat további tagjai Horváth Hermina és Szabó Attila, projektvezető).

Az ismert színházi tervezőkből álló csapat a PIM – OSZMI nyílt pályázatára jelentkezve kapott felkérést a prágai kiállítás létrehozására. Az alkotás egy videóra és ledfalra alapuló komplex építmény, mely kívül visszatükrözve mutatja környezetét, elmosva a térbeli határokat, belül homokdűnéket megsokszorozva kietlen és végtelen sivatag benyomását kelti. Az alkotók értelmezésében: „Míg az installáció tágas nyitott alsó terével és csupa tükör felületével kívülről kellemesen hívogató, addig a belsejében teljesen el vagyunk zárva a külvilágtól. Akár a fejét a homokba dugó strucc, aki tudomást sem vesz arról, hogy mi zajlik a valóságban.”

A Prágai Quadriennálé fődíját, az Arany Triga Díjat az Észak-Macedón Köztársaság Ez az épület valóban beszél című installációja nyerte el. Az Országok és régiók szekció legjobb kiállítása díjában részesültek a magyar kiállítás mellett Franciaország Mikrokoszmosz és Katalónia Leendő akciók (Katalónia 2004-2018) című installációi. A Quadriennálé díjazottainak teljes listája elérhető az esemény angol nyelvű honlapján.

A 79 ország 800 művészének alkotását felvonultató világkiállítás 2019. június 16-ig látogatható. A díjnyertes installáció mellett Magyarország a Diákszekcióban és a Fragmentumok kiállításon is képviselteti magát. A Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának együttműködésében valósult meg a Mi van a felhőben?című installáció. A közös munkába Molnár Zsuzsa és Zeke Edit kurátorok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről is bevontak hallgatókat. A színházi emlékezet témája köré szervezett Fragmentumok szekcióban Nagy Fruzsina Andrássy úti villa elnevezésű jelmeze szerepel Nagy Fruzsina és Juhász András installációjában. A tervező alkotása 2009 óta a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményének részét.