Utazz Veszprémbe pizsamában!

A koronavírus járvány miatt elrendelt vészhelyzetet követően a Laczkó Dezső Múzeum is csatlakozott a „Múzeumozz a szobádból!” országos kezdeményezéshez, és bár zárva vannak a kiállítóhelyek, de munkatársak a falak mögötti munkát igyekeznek továbbra is láthatóvá tenni és bepillantást engedni a kulisszák mögé.

Új kihívással néz szembe a múzeum is, azonban jó néhány korábbi tapasztalatot tud alapul venni a sikeres online jelenléthez. Évekkel ezelőtt indult útjára az LDM Online sorozat, amelynek talán soha nem volt nagyobb jelentősége és aktualitása, mint napjainkban. A honlapon közzétett magazin érdekes és izgalmas módon tárja az olvasó elé a muzeológusok, régészek, munkatársak kutatásait a megye területéről. Ezekről olvasói ajánlókat készítenek a kollégák, ám soha nem adott terület szakértői, hanem laikusok, hogy még közelebb tudják vinni az érdeklődőket követőinkhez egy-egy témához. Az olvasói ajánlókat a múzeum Facebook oldalán és weboldalán olvashatjátok.

 

Sok-sok érdekes történetet láthattok a múzeum közösségi oldalain, Facebookon és Instagramon egyaránt, ahol kísérleti jelleggel új módszerek is bevetésre kerülnek, videók, kvízek, sőt hangoskönyvek is. Jó alkalom az otthonlét a múlt század tanulmányozzátok a múlt század eseményeit, a múzeum történetét is, amelyhez minden segítséget megtaláltok a közösségi felületeken. Több album, sorozat áll fejlesztés alatt, érdemes hát követni az oldalakat a napi múzeumi tartalmakért! Az otthoni tanuláshoz is rengeteg segítséget találnak a diákok, tanárok. A digitális oktatás segítésére A gyermekek otthoni kreativitásának fejlesztésére elindult az Ötletek otthonra című sorozat.

Bár a múzeum hangulatát és varázsát élőben a legjobb átélni, mégis közelebb érzi magát az ember a kiállítótérhez, ha a kiállításrendező szemszögéből látja. Ezt az érzést a virtuális jelenléttel lehet talán a legkönnyebben szemléltetni, amihez most jó lehetőség nyílik a Múltbatekintő című blog segítségével.

S ha kiállítóteremben nem is, de online felületeken most sorra nézhetitek a gyűjtemény izgalmas darabjait, felfedezhetitek a hozzájuk kapcsolódó történeteket – és meghallgathatjátok a látogatók emlékeit, véleményét is.

 

A fotótár segítségével bebarangolhatjátok a régi Veszprémet és a megyét, találkozhattok egykori helyi hírességekkel.

Hogyan tud egy múzeum otthonról működni? Erre is fény derül az „Így dolgozunk mi” sorozatból, amely az otthoni munkaállomásokat mutatja be, adattárostól a néprajzoson át, kulturális menedzsertől a múzeumigazgatóig. A múzeum Instagram oldalán e sorozat mellett extra tartalmak olvashatók, könnyedebb, humorosabb posztok kerülnek megosztásra a múzeum mindennapjairól. Hiszen az élet nem állt meg, a múzeumnak pedig együtt kell haladnia az élettel, és bár az épület zárva, de az új helyzetben még kreatívabb és keményebb munka folyik, mint valaha.

Kicsit elvonulva a zajos külvilág történéseitől, az otthon nyugalmában természetesen a jövő kiállításaihoz is jó ötletek születhetnek, abban bízva, hogy a veszélyhelyzet elmúltával megújult tartalommal, újult erővel tárhatja ki a múzeum a kapuit, hogy még sok-sok éven keresztül, élőben varázsolhassa el minden látogatóját a több mint 100 éves intézmény!