Kikötő a Holdon

Megfigyelés

Olyan sok az utálkozás a világban, ami innen, a Holdról nézve talán még érthetetlenebb. Mi, holdlakók, nem utálunk senkit. Ami engem illet, könnyű az antiutálat, mivel egyetlen élőlény sincs errefelé rajtam kívül. Legalábbis tudtommal. Mert az nem kizárt, hogy néhány ostoros eugléna vagy más kezdetleges mikrolény is éldegéljen idefönn. Biztosan kevésbé fáznak, mint én.

Az óbolygón az utálat végletes válfaja, a gyűlölet sem ritka, sok marakodás és háborúskodás kiváltó oka. Emiatt lőnek, ölnek, gyötörnek, kínoznak. Istenem… de röhejes, ilyen messziről nézve. A csatazajt nem hallom, de azért értesülök róla. Azt viszont érzékeltem, hogy a közeli múltban becsapódott egy óriási tárgy a Holdba. Megremegett a talaj. Szerencsére nem itt landolt, hanem a túlsó, az óbolygó lakói által sötétnek titulált oldalon, amely odalentről nem látható. Először azt hittem, talán ellenséges támadás, kitört a csillagok háborúja, már megint. Földi szakemberek megnyugtattak, igaz, rakétáról van szó, ám annak „csak” egy háromtonnás darabja fejezte be utazását az űrben ilyen szerencsétlenül. Ha nem olvashatnék annyira részletes szakvéleményeket erről, nekiindulnék, hogy megvizsgáljam. Noha hosszú kirándulás volna.

A szakemberek állítólag évek óta figyelik ezt a terebélyes alkatrészt, mely elszabadult valahonnan. Néhány csillagász úgy vélte, talán Elon Musk valamelyik eszközének darabja, ez fölizgatta a bulvársajtó bizonyos szerkesztőit, ám kacsának bizonyult. Mások kínai irányíthatatlanná vált műhold részének vélték.

Kína hivatalos cáfolatban tagadta ezt, amit a tudományos közvélemény elfogadott.

A becsapódást az óbolygón a kutatók jelentéktelennek becsülték. Igen… nem az ő talpuk alatt rengett a föld… hm… a Hold. Így megy ez. Akik messze vannak, másképp látják, gondolják, saccolják. Minél közelebb lépünk, annál inkább megy a vérünkre. Az idegeinkre. Az agyunkra. Szerencsétlen esetben az életünkre.

Olvasom, hogy a szóban forgó rakétadarabot már 2015-ben fölfedezték. Az USA űrkutatási hivatala (ők ügynökségnek nevezik), a NASA pénzeli azt a kutató intézményt Arizonában, amelynek egyik munkatársa észrevette. Föllelkesedett, mert azt hitte, aszteroida, aminek megfigyelése komoly tudományos eredményekkel járhat. Amikor kiderült, hogy űrszemét, bármilyen terjedelmes, nem foglalkozott vele.

Az űrszemét elég különösen hangzó összetett szó. Hihetnénk, hogy az űrben senki nem szemetel, de tévedünk. Az űrszemét az ember fölküldte műholdakból és más eszközökből kidobott vagy azokról levált műszaki anyag, amely nem rendelkezik elegendő üzemanyaggal vagy energiával ahhoz, hogy visszatérjen a Földre. Tiszta szerencse.

Azt is olvasom, hogy

jelenleg körülbelül 36.500 darab 10 cm-nél nagyobb űrszemét kering fölöttünk.

Így becsülik az Európai Űrügynökség munkatársai. (Az űrügynökség is elég különleges dallamú.) Aggodalomra állítólag nincsen ok, ha ezek bármelyike az óbolygó felé venné az irányt, minden valószínűség szerint a Föld légkörében elégetné őket a súrlódás. Föltéve, hogy nem túl nagyok. És ismétlem, valószínűleg. Reménykedhetünk, hogy legalább ezektől nem kell félnünk, marad még egyéb rémítő lehetőség, cunamitól rakétáig, földrengéstől vulkánkitörésig.

Néhány ezekből viszonylag közel van hozzánk, de többségük sok ezer kilométer távolságban találhatóak. Rossz hír, hogy a világ egyetlen űrkutatási intézménye vagy egyeteme sem tartja fontosnak, hogy az űrszemeteket megfigyelje, nyilvánvalóan azért nem, mert a kockázat, hogy bárminő tragédiát okozzanak az óbolygón, viszonylag alacsony. Így senki nem ad vagy szavaz meg az ilyen kutatásra pénzt. Legalábbis addig, míg az első nagyobb darab nem a Holdba, hanem a földbe csapódik, amitől Isten (vagy a Sors) óvjon meg bennünket.

Jelenleg csak az önkéntes (és többnyire amatőr) égfigyelők fordítják a távcsöveiket és az energiájukat az űrszemétre, értelemszerűen nem mind a harminchat és félezerre. Csak a közelebbiekre, a nagyobbakra. Szabadidejükben számítgatják a távolságokat, rajzolják a röppályákat, s ezekről elsősorban egymást tájékoztatják. Szívesen bekapcsolódnék e munkába, ha elmagyaráznák, mit és hogyan figyeljek innen. Hozott távcsövem van.

Hozott szalonnám nincs, doktor Varsányiné sem vagyok, így egérirtást egyelőre nem vállalhatok.