30 év után folytatódik a Bucó, Szetti, Tacsi

Képregényes berkekben nagyjából egy éve robbant a hír, hogy új epizóddal bővül kedvenc gyerekkori képregényünk. A kiadvány azóta elkészült, és hamarosan megjelenik.

A mai képregénydömpingben sajnos elég szerény a gyerekeknek szóló kiadványok sora. Történt ugyan néhány kísérlet a kínálat megújítására, ám ezek sorra kudarcba fulladtak, jelenleg a lovas képregényeken és  Geronimo Stiltonon kívül csupán elvétve bukkan fel egy-egy gyerekképregény. Említhetnénk még az Asterixet és a Lucky Luke-ot is, bár jó eséllyel azt inkább azok vásárolják, akik a két gall és a hidegvérű cowboy kalandjain nőttek fel. Szerencsére elég sokan vagyunk.

Részlet a Jó ember a hóember című klasszikus Bucó, Szetti, Tacsi képregényből - Forrás: Haui József/Facebook

 

A nyolcvanas években elég jó volt a helyzet: a Füles irodalmi feldolgozásai, a Mozaik, a Kockás, később a Bobó, a Góliát és a Berci temérdek olvasnivalót kínáltak az ifjabbaknak és felolvasnivalót a szülőknek. Ekkor született az egyetlen klasszikussá vált magyar gyerekképregény, a Bucó, Szetti, Tacsi. A három kiskutya kalandjait Marosi László írta, a figurákat pedig az azóta egészen csodálatos életpályát bejárt Békési Sándor rajzolta. Békési a 70-es évektől kezdve animációval foglalkozott, Bucóék kalandjainak első néhány számát rajzolta, majd később református lelkész és teológus lett, és csaknem 20 éve tanít a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudomány Karán, aminek évekig dékánja is volt.

A Bucó, Szetti, Tacsiból összesen 19 rész jelent meg. Békési után a sorozat legnagyobb részét Haui József rajzolta, néhányat pedig Verebics János. Az utolsó kaland 1989-ben jelent meg, és végre, csaknem 30 év után hamarosan megjelenik a folytatás!

Az új történetet a neves képregénygyűjtő és -kutató, Kiss Ferenc írta, a rajzokat pedig Haui József készítette. Az alkotók nagyon helyesen modernizálták a történetet, ám a jól ismert szereplők mind visszatérnek: a három kiskutya mellett Micike már a címben is teljes jogú tagja a csapatnak, a kalamajkát pedig jó szokás szerint a Főnök és kétballábas bűntársai, K.O., Patkány és Umbi okozzák.

A “hivatalos” bemutató március 19-én, a tavaszi Képregénybörzén lesz, ám remélhetőleg nem kell annyit várni, hogy kézbe vehessük a kötetet. Újságárusi, könyvesbolti forgalomba nem kerül, a beszerzés módjáról a Bucó, Szetti, Tacsi és a többiek nevű Facebook oldalon lehet tájékozódni.

Forrás: Haui József/Facebook