33. Torinói Nemzetközi Könyvfesztivál Könyvfesztivál EXTRA - Más életformák

A Torinói Nemzetközi Könyvfesztivál 33 éves története során először az online térbe költözik, ezzel együtt világszerte sok ezer olvasó házába is. A különleges kiadásnak köszönhetően május 14-től 17- ig a könyvfesztivál hivatalos honlapján, valamint közösségi csatornáin (Facebook, Instagram, Twitter), egy rendkívül gazdag program részesei lehetnek az érdeklődők. Az élő közvetítések során az olvasók olasz és nemzetközi vendégekkel találkozhatnak.

Miközben az újraindulásra, esetleg egy mihamarabbi őszi eseményre vártak, a fesztivál szervezőiben
megfogalmazódott a gondolat, hogy erre a krízisre reagálni kell, reagálni pedig lehet azonnal is, a mai
technológia rendelkezésre álló vívmányaival. Így készült el a fesztivál Extra kiadása számos olasz és
nemzetközi író, gondolkódó és a könyvkiadók együttműködésével.

A szervezők elmondása szerint amikor hónapokkal ezelőtt kiválasztották a fesztivál 33. kiadásának címét Más életformák, a közeli jövő megidézése volt a céljuk. Mintha egy apró jóslatot tettek volna ezzel. Ugyanis ma valóban egy “más életformá”-ban élünk, amelyet néhány hónapja még elképzelni sem tudtunk volna. De az ember amilyen sérülékeny, legalább annyira képes is a talpra állásra.

Szeretnék, ha Torino, Piemonte tartomány és Olaszország az elkövetkező négy napra egy inspiráló kiindulópont lehetne mindazok számára akik bíznak a könyvekben, és egy jobb jövőben. A gondolatok, a szavak, a szépség és bátorság igazi maratoni programja lesz ez. Ahogy Nicola Lagioia, a Könyvfesztivál igazgatója fogalmazott: «Ismét találkozunk a Torinói Könyvfesztivál tűzhelye körül a szolidaritás, az egyetértés, és a barátság nevében. Ha beizzítjuk a bennünk rejlő ősi szikrát, sokkal többet fogunk megtudni, és akkor tudni fogjuk azt is, hogy van jövőnk.

Az Olasz Külügyminisztériumnak, valamint a 82 olasz kulturális- és diplomáciai külképviselet
hálózatának köszönhetően, a fesztivál programja széles körben elérhetővé válik az olvasók, az olasz
nyelvet tanulók, az olasz kultúra és irodalom szerelmesei számára világszerte. A világjárványtól súlytott Olaszország a kultúra segítségével lépi át az egészségügyi vészhelyzet határait, hogy újból megnyíljon a világ felé.

Az idei rendhagyó kiadást a szervezők a vírus áldozatainak, azok rokonainak, valamint a kórházi
dolgozóknak ajánlják, akik áldozatos munkájukkal rengeteg életet mentenek ezekben a nehéz
napokban.

Május 14-től 17-ig a www.salonelibro.it honlapon a fesztivál teljes programja ingyenesen elérhető.