A gyerek odavan a Marvel filmekért, no de milyen képregényt vegyek neki?

A magyar képregényes kínálat sajnos nem dúskál gyerekeknek való olvasmányokban, de kis kutakodás után azért találhatunk néhányat.

Valószínűleg számos szülőnek ismerős a helyzet, hogy miután a gyerek tucatszorra is újranézte a Marvel-filmeket, esetleg olvasná a Bosszúállók kalandjait képregényben is. Ez egy kiváló kívánság, ám teljesíteni bizony nem könnyű, a szülő tanácstalanul vakarhatja a fejét. Óriási a képregénydömping, ami természetesen nem baj, csakhogy kisebbeknek szóló képregényeket sajnos nemigen találni. 

 

Olvasson Pókembert!

– általában ezt javasolják a rajongók, ha egy-egy Facebook-csoportban egy tájékozatlan, talán egyenesen kétségbeesett szülő tanácsot kér gyereke számára. Olvasson Pókembert, könnyű ezt mondani. De ne, ne olvasson Pókembert. Nincs baj a Pókemberrel, sőt, de a mai sorozatok általában borongósabbak, felnőttesebbek, vagy ha mégsem, hát millió utalást hintettek el bennük, és ha csak nem értjük azokat felületesen akár, hamar elmegy az olvasási kedv. Mindenesetre ha tényleg valami szuperhőstörténetre vágyik a gyerek, az újságárusoknál is kapható a kéthetente megjelenő Nagy Marvel-képregénygyűjtemény, és egy kis netes böngészgetéssel simán lehet találni közöttük olyat, ami akár a kisebbeknek is jó szórakozást nyújthat. Például a két kötetben megjelent Szuperhősök Titkos Háborúja, ami nem mai történet, de a több tucatnyi szuperhős és szupergonosz haddelhadja remek kaland. Elég bárgyú ugyan, de fenemód szórakoztató.

 

De nézzünk egy kicsit körbe, hogy mit találunk még, a szuperhős-történeteken túl. Az egész kínálathoz képest meglehetősen szerény a felhozatal, de hát szegény ember vízzel főz, valami csak akad.

Asterixet, Lucky Luke-ot nem kell bemutatni senkinek, a hőzöngő gall és a Vadnyugat leggyorsabb kezű pisztolyhősének kalandjai már egyenként 30 kötet felett járnak, és akár a könyvesboltokban is könnyedén beszerezhetők. A Móra Asterix mellett belekezdett a Hupikék törpikék kiadásába, de négy rész után mintha megtorpantak volna, a Lucky Luke-ot kiadó Pesti Könyv kínálatában pedig találhatunk három albumot a sárga mitugrász Minyonokról, és A kis kedvencek titkos élete című rajzfilm szereplőinek új történetét is lapozgathatjuk.

 

Tavaly a Ciceró is bekapcsolódott a képregénybizniszbe, kiadványaikkal elsősorban a kiskamaszokat célozzák meg (illetve attól felfelé, hiszen egy jó képregény mindenkinek remek szórakozást nyújt). Eddig három képregényt (plusz egy képregényes elemekkel tarkított okos könyvet a klímaváltozás veszélyéről) adtak ki: a Nimona szuperhős elemekkel tarkított lovagtörténet, lélekkel és remek humorral, egy különös lánnyal a címszerepben, az Egérőrség jóféle, ám meglepően sötét hangulatú fantasy apró egerekkel, az Ánya kísértete pedig a kamaszkor problémáival foglalkozik, a megfelelési kényszerrel, beilleszkedéssel, szerelemmel, mindezt nyakon öntve egy izgalmas kísértettörténettel. 

A Vad Virágok Könyvműhely idén kezdett bele a Konc című sorozatba, ami tulajdonképpen egy kiváló fantasy történet, a múminokra emlékeztető lényekkel a főszerepben. Ez is kortalan olvasmány, de nagyobb gyereknek is jó szívvel ajánlható. Az egyetlen dolog, ami talán elriaszthatja az ifjú olvasót, hogy a képregény fekete-fehér, de ezen érdemes hamar túllendülni, különben egy remek kalandtól fosztja meg magát.

 

Végül, de nem utolsósorban, a Hahotában ugyanúgy találunk rövid képregényeket, mint régen, és a Kockásban is jócskán akad gyereknek való olvasmány – bár ebben akad nagyobbaknak való is, de hát aki a régi Kockás idején volt gyerek, az ugyanúgy olvasta Rahan, Cogan vagy Doktor Justice kalandjait is a Pif és Herkules mellett. A Hahota kiadójának Hahota Pörgető című lapjában  csak gyerekképregények vannak, de ez átmenetileg szünetel. Az eddigi számokat azonban még be lehet szerezni, és megéri, ugyanis remek, hiánypótló sorozat.