A Horváth Péter Ösztöndíj 2020-as jelöltjei

Most kiderül, ki az a tíz szerző, aki esélyes idén a kiemelkedően jelentős pénzösszeggel, 6000 euróval járó, a legtehetségesebb pályakezdők megsegítésére alapított Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjra.

Az idén nyolcadszor adják át a kortárs ma­gyar irodalom fiatal alkotóinak megsegítésére 2013-ban létrehozott irodalmi ösztöndíjat. A Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die junge ungarische Literatur) célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publi­káló, az adott évben új kötetet megjelentető, 35 évesnél nem idősebb szer­zők támoga­tá­sa, számukra egy évnyi nyu­godt munkakörül­mények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű né­metor­szági meg­jelentetésének elősegítése.

Forrás: Litera

 

A kiemelkedően jelentős pénzösszeggel járó irodalmi ösztöndíjat dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a ma­gyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre.

Az ösztöndíj összege nettó 6.000 Euro. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti, valamint a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott, jelentős összegű külön ösztöndíjjal járó – ugyancsak egyhónapos – berlini alkotói tartózkodásra, továbbá a stuttgarti Magyar Intézetben történő bemutatkozásra is. Az ösztöndíjat első ízben, 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Áfra János, 2016-ban Bencsik Orsolya, 2017-ben Závada Péter, 2018-ban Simon Márton, 2019-ben pedig Harag Anita nyerte el.

A legjobbnak ítélt három közé jutott könyv további két szerzője 500-500 Euro jutalomban részesül. A hármas, szűkített listát november 26-án jelentik be.

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor, Parti Nagy Lajos, és Szilasi László.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium Berlin, a stuttgarti Magyar Intézet és a Litera.hu (Budapest).

Az ösztöndíjat minden év őszén ünnepélyes keretek közt adják át. A járványra való tekintettel az idei díjátadás zártkörű ünnepség keretében, a három jelölt és a kuratórium tagjainak jelenlétében, online közvetítéssel kerül megrendezésre 2020. december 3-án, 17 órakor az Írók boltjában.

A kuratórium által a kiadók javaslatai alapján összeállított Top10-es lista az idén a következő:

Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utca gyalog (Magvető)
Bartók Imre: Majmom, Vergilius (Műút)
Bíró Krisztián: eldorádó ostroma (Jelenkor)
Borsik Miklós: átoknaptár (Jelenkor)
Gál Hunor: kartonfless (Magvető)
Kállay Eszter: Kéz a levegőben (Magvető)
Kemenes Henriette: Odú (FISZ)
Korpa Tamás: A lombhullásról egy júliusi tölggyel (Kalligram)
Mécs Anna: Kapcsolati hiba (Scolar)
Ozsváth Zsuzsa: Előző részek (FISZ)