A Magvető márciusi újdonságai

Egy darabig még biztos elsők között lesz az olvasás a szabadidős tevékenységek lajstromán. Ajánlunk pár márciusi megjelenést.

Schein Gábor: Ó, rinocérosz
Európa története rinocérosszal

Schein Gábor: Ó, rinocéroszSchein Gábor új könyve igazi fantasztikus olvasmány. A verses regény azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel. Onnan kezdve, hogy „Europét, a szidóni szüzet egy rozmaringillatú, / fehér rinocérosz rabolta el”, egészen odáig, hogy „A rinocéroszellenes médiában napok óta terjed a hír, / hogy a járvány okozója, az úgynevezett patient zero, / egy indiai rinocérosz, aki nem volt hajlandó karanténba / vonulni.” A könyv így lesz műfajok és műnemek határterületeit átlépő verses regény, groteszk szatírjáték, ironikus enciklopédia, Ovidius, Rabelais és Karl Kraus találkozása a karneváli állatkertben.

Schein Gáborral Szegő János beszélget az Ó, rinocérosz című könyvről 2021. március 22-én 18 órakor a Líra Könyv Facebook oldalán. Az online könyvbemutatóról bővebb információ itt található.

Megjelenés: 2021. március 18.
Előrendelhető


Irene Solà: Énekelek, s táncot jár a hegy
A Pireneusok gyönyörű és kegyetlen világa

Fordította: Nemes Krisztina

Irene Solà: Énekelek, s táncot jár a hegyA fiatal katalán irodalom legfontosabb szerzője gyönyörű, de nagyon zárt világot mutat be első magyarul megjelenő regényében: a Pireneusok világát, ahol az emberek elszórt hegyi tanyákon élnek, és nemcsak a távolság, de a saját feloldhatatlan magányuk is elválasztja őket egymástól. A hegyek között minden pillanatban jelen van a halál és az erőszak, a sziklák a spanyol polgárháborús múlt emlékeit őrzik és visszhangozzák. Egy ilyen elzárt közösségben él Sió, aki a városi életet cseréli férje tanyájára az esküvője után. A nő hamar megtapasztalja, hogy milyen kegyetlen is az élet a magasban: férje villámcsapás áldozata lesz, fia pedig vadászbalesetben hal meg. Sió családjáról, a körülöttük élő emberekről és a velük folyamatos kölcsönhatásban álló természetről szól az Énekelek, s táncot jár a hegy. Irene Solà regénye lírai szépségű történet a velünk élő múltról, a kis közösségeket mozgató hiedelmekről és babonákról, és az időről, amely a hegyekben egészen másképp telik.

Megjelenés: 2021. március 24.
Előrendelhető


Fehér Béla: Ördögcérna
Egy karneváli nyomozás regénye

Fehér Béla: ÖrdögcérnaFehér Béla fergeteges regényében a jelen és a múlt, a hétköznapi és a különleges, a valóságos és a természetfeletti szférák gabalyodnak össze.

A vastavai Sárga Pipacs vendégfogadó környékén a Zöldvendéglő című filmet forgatják: a stáb tagjai egyszerre próbálnak haladni a munkájukkal és eligazodni kusza magánéletükben. Ugyanez a fogadó nemzedékekkel ezelőtt a Nyugat íróinak biztosított kikapcsolódást, Kosztolányi, Ady, Móricz vagy épp Babits kúrálta itt magát. Mi az, ami összeköti a múltat és a jelent? Sikerrel járhat-e Berettyó Gyula, az őrült helytörténész megszállott kutatása, aki szerint a Sárga Pipacs voltaképpen átjáró a levegőn túli világba, amelyen keresztül az ördögök bármikor megkísérthetnek minket?

Az Ördögcérnában különböző világok és nyelvek pompáznak karneváli tarkaságban.

Fehér Bélával Turi Tímea beszélget az Ördögcérna című regényről 2021. április 6-án 18 órakor a Líra Könyv Facebook oldalán. Az online könyvbemutatóról bővebb információ itt található.

Megjelenés: 2021. március 25.
Kötetbemutaró
Előrendelhető