Csáth Géza-díj

A FISZ (Fiatal Írók Szövetsége) idén hatodik alkalommal adja át a kitüntetést, harmadik alkalommal a PesText Fesztivál keretében. A FISZ idei díjazottja Elekes Dóra.

Elekes Dóra (Budapest) író, szerkesztő, műfordító. Íróként bátran, elsöprő humorral áll bele olyan témákba, mint a szülő alkoholizmusa gyermeki szemszögből vagy a felnőtté válás folyamatának izgalmas, nehéz fázisai. Fordítóként is karakteres, Kipling egyszervolt meséinek üdítő humorát, Agatha Christie vagy Martin Amis műveinek modern fordításait is Elekesnek köszönhetjük.

Szerkesztőként és tanárként is jelentős az életműve. Eddig három könyve jelent meg: Tündi és Samu (2014), A muter meg a dzsinnek (2015), valamint a Dettikéről és más istenekről (2016). 2010-ben Az Év Fordítója Díjat Elekes Dóra és Greskovits Endre kapta Rudyard Kipling meséinek fordításáért. 2016-ban a Csimota Könyvkiadó gondozásában megjelent Dettikéről és más istenekről című könyvével elnyerte az Év Gyerekkönyv írója díjat.

A Csáth Géza-díjat a FISZ 2021. szeptember 18-án, szombaton 18 órakor adja át Elekes Dórának a PesText Piknik a Valyóval keretében az Ottlik-kertben (1114, Budapest, Bukarest utca 1,) a laudációt Borbáth Péter író tartja.

Sűrű program vár azokra, akik részt vesznek a Fiatal Írók Szövetsége és a PesText közös díjátadó rendezvényén. Jó szórakozást!